Broj 108
Početna > Trpeza > VRSTE GROŽĐA

Mala škola vina

VRSTE GROŽĐA

Postoji 12 osnovnih i najpoznatijih vrsta grožđa od kojih se pravi većina svetskih vina. Ranije su se vina označavala prema području na kome se grožđe gaji, ali kasnije je broj proizvođača i područja sa vinogradima toliko porastao da je uvedeno označavanje prema varijetetu grožđa

Crno grožđe
  KABERNE SOVINJON - Ovo je najpopularnije grožđe na svetu kad je proizvodnja crnog vina u pitanju. Gaji se u Bugarskoj, Čileu, Australiji, Kaliforniji, južnoj Francuskoj. Ima mala plavo-crna zrna sa debelom ljuskom, kasno olista i kasno sazreva.
  MERLO - Od ovog grožđa se pravi najskuplje crno vino na svetu - Šato Petrus. Gaji se u Bordou, ima velika zrna sa tankom ljuskom, ukus ima tragova borovnice i nane.
  NEBIOLO - Daje vrlo kompleksna crna vina, uspeva na krečnjačkom zemljištu, na većim visinama, najviše u severozapadnoj Italiji. Vrlo tamne boje, kasno sazreva. Nebbia na italijanskom znači magla.
  PINO NOAR - Od ovog grožđa se pravi čuveni burgundac. Uspeva na krečnjačkom zemljištu istočne Francuske. Ovo je „sveti gral" proizvođača u mnogim zemljama. Ima tanku ljusku crne boje i guste, guste grozdove. Pored Francuske, gaji se i u Australiji, na Novom Zelandu, u Južnoj Africi, Italiji, Rumuniji, SAD.
  SIRAH ILI ŠIRAZ - Drevno crno grožđe sa Srednjeg istoka. Gaji se na granitu, krečnjaku i pesku u dolini Rone (Francuska), u Kaliforniji i Australiji. Plavo-crne je boje, ima mala zrna i debelu ljusku. Relativno rano sazreva. Daje visoke prinose, pa proizvođači, ako žele viši kvalitet, moraju da ga kontrolišu i smanjuju.
  SANĐOVEZE - Ovo grožđe se gaji po celoj Italiji, kao i u Argentini i Kaliforniji. Raste na krečnjaku, ali i na glini, sporo i kasno sazreva, podložno je oksidaciji. Najbolje je sanđoveze pikolo.
 
 
  Belo grožđe
  ŠARDONE - Beli šardone je verovatno najtraženije grožđe na svetu. Bolje uspeva na siromašnijem zemljištu, ali se prilagođava i drugim tipovima. Daje male grozdove tanke ljuske. Rano cveta i zri. Danas se gaji u svakoj zemlji u kojoj se pravi vino.
  ŠENIN BLAN - Belo grožđe, koristi se za najraznovrsnija vina, daje obična i penušava, suva i slatka. Gaji se najviše u dolini Loare - jugozapadna Francuska, sve do Atlantika. Ima tanku ljusku, kasno sazreva. Raste i u Južnoj Africi, Kaliforniji, Australiji i na Novom Zelandu. Daje dugotrajna vina, ali i vina koja se odmah piju.
  GEVURCTRAMINER ILI TRAMINAC - Nije baš belo grožđe, roze je, daje suva i slatka bela vina, karakterističnog aromatičnog, nekako začinjenog ukusa. Gewurz znači začin. Poreklom je iz Alto Adiđea - italijanske pokrajine u kojoj se govori nemački. Ružičaste je ljuske, nekad žute. Gaji se i u Alzasu (Francuska, deo prema Nemačkoj), Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, Rumuniji, u Australiji i na Novom Zelandu.
  RIZLING - Odlično vino, mada postoje slabija kao sto su olaš i laški rizling. Voli hladniju klimu. Bledog je zrna sa mrljama, u malim grozdovima. Kasno cveta i zri. Daje vrhunska suva, poluslatka i slatka vina. Gaji se u Nemačkoj, Alzasu, Italiji, Australiji, SAD.
  SOVINJON BLAN - Grožđe doline Loare, raste na krečnjaku, pesku, šljunku. Kompaktnih je malih grozdova tanke ljuske. Rano zri. Gaji se i u Italiji, Južnoj Africi, na Novom Zelandu, u Australiji i SAD.
  SEMIJON - Daje sjajna slatka vina.