Broj 108
Početna > Zanimljivosti > ŠTA NIKADA NE SMETE REĆI DETETU

Kada da se ugrizete za usnu

ŠTA NIKADA NE SMETE REĆI DETETU

Kad ste na kraju živaca, lako je planuti i izgovoriti ono što ne mislite. Bez obzira na sve, granice moraju da postoje i što ih pre postavite biće vam lakše da se suzdržite

Psiholozi daju nekoliko saveta koji se tiču onog što svojoj deci ne biste smeli nikada da kažete ako želite da vaš odnos bude bolji.
  Zašto ne možeš da budeš kao tvoj brat/sestra?
  Poređenje dece neće učiniti da se ona osećaju dobro, naprotiv, samo mogu da doprinesu razdoru, rivalstvu i svađama. Psiholozi savetuju: „Umesto da pokuša da bude dobro kao brat ili sestra, dete će pre pomisliti kako se ne može takmičiti s njima pa neće ni pokušati da napreduje." Zato prihvatite da je svako vaše dete drugačije i fokusirajte se na izgrađivanje njegovih individualnih talenata i veština.
  Sačekaj da ti se otac vrati kući
  Kada „predajete palicu" partneru pokopavate svoj autoritet, a postoji mogućnost da će se deca upitati zašto da vas uopšte slušaju. Ovo može izazvati i tenzije, na primer, u slučaju kad jedan roditelj dođe kući umoran i ne želi da izigrava policajca među decom. Tako će deca zaboraviti da je to što su napravili uopšte i bilo loše. Umesto što prebacujete odgovornost i pretite, sami izađite na kraj sa lošim ponašanjem svoje dece.
  Ako to nastaviš da radiš, doći će babaroga i odvešće te
  Prestrašivanje nema dugotrajan efekat, a postoji mogućnost traumatizovanja dece koje vodi do noćnih mora. Dete će verovatno shvatiti da ga lažete i više vam neće verovati. Važno je da autoritet dolazi od vas samih, a ne od neke „spoljašnje sile". Ako dete ne uradi ono što ste mu rekli, promenite ton ili se oslonite na govor tela. Spustite se na njihov nivo, pogledajte ih direktno u oči i govorite im mirno šta želite od njih da učine.
  Ako ne požuriš, ostaviću te ovde
  Jedan od najvećih strahova svakog deteta je da će biti ostavljeno ili da će se izgubiti. Pa, iako vi znate da ih nećete ostaviti, oni ne znaju i ovom rečenicom možete samo izazvati njihovu nervozu. Umesto ovakvih pretnji, pronađite mirne načine da ubrzate stvari. Na primer, isključite televiziju ili im dozvolite da ponesu omiljenu igračku sa sobom.
  Ti si tako zlobno dete
  Deca ovako počinju da veruju da je zloba deo onoga što oni stvarno jesu i tako nastavljaju da se ponašaju. Odvojte dete od onoga što radi. Recite: „To nije lepo. Ne sviđa mi se kako se ponašaš." Isto tako, ne zaboravite da ga pohvalite kada uradi nešto dobro, da zna da želite da se uvek tako ponaša.
  To je tako lako, zašto to ne možeš?
  Ako deca imaju problema sa zadatkom ili čitanjem, najgore što možete da uradite jeste da pogoršate stvari. Postavljanje pitanja kao što je ovo samo ih čini nervoznim i počinjete da se vrtite u krug. Kažite im da verujete da mogu malo bolje ako se skoncentrišu. Ako i pogreše, dajte im još koju šansu. Nemojte biti isfrustrirani, već učenje učinite zanimljivim. Pokažite im nešto zanimljivo u knjizi.
  Bolje da se nisi ni rodio
  Ovo je najgore što možete da kažete svom detetu i šta god ono uradilo pogrešno, to nije nikakav izgovor za ove teške reči. Isfrustrirani roditelji obično to kažu u afektu, a samo retki stvarno to i misle. Ipak, deca vrlo lako poveruju u to, teško to zaboravljaju i ovakve reči mogu trajno da unište njihovo samopoštovanje. Ako osetite da ste blizu ovakvih ispada, idite u drugu prostoriju dok se ne smirite.
  Zašto nikad ne uradiš ono što ti kažem?
  Ovo može izgledati kao mala zamerka, ali ako se stalno ponavlja, postaje pretnja. Deca dobiju predstavu da ništa ne mogu da urade kako treba i na kraju prestanu i da se trude. Ovakva pitanja ne traže odgovor od deteta pa ih ne treba ni postavljati. Pametnije je biti određen i tačno navesti šta želimo da urade i kako.