Broj 108
Početna > Zanimljivosti > SPOMENICI KOJI DONOSE SREĆU

Srećna mesta

SPOMENICI KOJI DONOSE SREĆU

Svet je prepun znamenitosti za koje se veruje da donose sreću. Neke je potrebno obilaziti, dodirivati ili poljubiti. Kod nekih je dovoljno provesti malo vremena, zapaliti sveću ili ostaviti neki znak zahvalnosti, ali svima je zajedničko da ih zbog magičnih svojstava posećuje na hiljade znatiželjnika

Ljudi koji odluče da posete svetska srećna mesta obično to čine s velikom ozbiljnošću. Posećuju ih kako bi rešili razne probleme: ljubavne, zdravstvene, poslovne, porodične, finansijske...
  Za sreću i dobar seks
  Hiljade žena u obilasku pariskog groblja Per Lašez želi da protrlja prepone na kipu novinara iz 19. veka koji je pisao pod imenom Viktor Noar. Za „ležeći" spomenik muškarca poginulog u dvoboju veruje se da donosi sreću u ljubavnom životu i pomaže u začeću. Praznoverje je dovelo do toga da je statua u području Noarovih prepona potpuno uništena, pa je oko groba podignuta ograda kako bi se sprečilo dalje uništavanje. U Veroni sreću u ljubavi donosi kip Šekspirove junakinje Julije, smešten u dvorištu porodice Kapuleti. Za sreću je potrebno uhvatiti Juliju pod ruku, a za dobar seks - njenu dojku. Od silnih dodira s vremenom je uglačano celo njeno poprsje kao i desna ruka.
  Bik i tamjan
  Tradicija nalaže da svaki posetilac milanske galerije Vitorio Emanuele položi petu na podni mozaik bika, tačnije na njegove testise, i okrene se za 360 stepeni. Tako su testisi bika poprilično udubljeni, a na okret je potrebno čekati u dužem redu. Sreću u nekim delovima sveta donose i predmeti sa svetih mesta, pa tako oni koji posete Sensoji hram u Tokiju veruju da ozdravljenju pomaže tamjan iz svetilišta izgrađenog u čast malog Bude još u sedmom veku. Tamjan, koji trljaju po bolnim mestima na telu, navodno pomaže za izlečenje mnogih bolesti.
  Veprova usta
  Magične moći pripisuju se i drevnom Kamenu Sunca, poznatom i kao Intihuatana u gradu Maču Piču. Neobično oblikovana stena, izgrađena zbog praćenja dnevnog i godišnjeg kretanja Sunca, za stare Inke imala je i važnu duhovnu ulogu. Na mestu koje je drevna civilizacija doživljavala kao vezu s Bogom i danas mogu da se vide duhovi i vrata u druge svetove. Mnogo prizemnijeg srećonošu u svom gradu postavili su srednjovekovni Firentinci. Bronzana skulptura vepra koga, da bi vam se ostvarila želja, treba da pomazite po njuški, a zatim i stavite novčić u njegova usta. Ako kovanica iz veprovih usta padne u fontanu, želja će se ispuniti. Da ovaj vepar zaista dobro obavlja svoj zadatak, pokazuje i njegova replika poklonjena bolnici u Sidneju. Poput starije kopije, i australijska svinja ispunila je mnoge želje, posebno onima koji su je dobro protrljali.