Broj 108
Početna > Zanimljivosti > SAMOZADOVOLJAVANJE

Tema zbog koje crvene obrazi

SAMOZADOVOLJAVANJE

Tradicionalno povezivano sa grehom, bolešću ili ludilom, samozadovoljavanje je pojava o kojoj se ne govori, zbog koje se bude griža savesti, stid i strah od posledica

Samozadovoljavanje ili onanija je postizanje seksualnog zadovoljstva bez direktnog učešća drugog lica, odnosno zadovoljavanjem sebe samog. Značenje reči onanija potiče od starozavetnog Onana koji je pri seksualnom odnosu sa ženom svoga brata spermu prosipao po zemlji, da se ne bi slučajno rodila deca. Početkom dvadesetog veka Havelok Elis, jedan od pionira na polju seksologije, izjavio je da je beskonačna lista realnih ili stvarnih simptoma koji su, od početka pisane istorije pa sve do danas, ljudi pripisivali samozadovoljavanju. Na listi se nalaze takve ozbiljne bolesti kao što su ludilo, slušne i mirisne halucinacije, neurastenija, migrena, epilepsija, gluvoća, astma... Frojd je, s druge strane, povezivao fenomen masturbacije sa mogućnošću mentalne degeneracije. Danas, nekih stotinak godina posle ovakvih naučnih zapisa, ispostavlja se da je samozadovoljavanje normalna, sasvim bezopasna pojava koja u situacijama jake napetosti dovodi do pražnjenja seksualne energije.

Predrasude
Istorijske predrasude o štetnosti masturbacije nisu slučajne. Seksualnost je veoma bitna pojava za reprodukciju da bi je društvo ostavilo izvan kontrole. Nagoni se, međutim, teško kontrolišu. Psihologija danas govori da oko 90 odsto muškaraca i oko 60 odsto žena masturbira u manjoj ili većoj meri, rukama ili priručnim sredstvima, sami ili uz pomoć partnera ili partnerke. U zavisnosti, naravno, od godina starosti, obrazovanja, religijskih opredeljenja i ličnog stava. I tako je u poslednjih dvadesetak godina, s tim što je uočen blagi rast ženske masturbacije. Ovakva situacija ne treba da zastrašuje muškarce jer ljubav i orgazam ne moraju da idu zajedno. Ne treba da plaši ni žene, takođe, zbog empirijskih dokaza koji ukazuju na čudnu činjenicu da oženjeni muškarci u većem broju masturbiraju nego neoženjeni. Očigledno je nekima od njih malo seksa u braku, a nekima je višak sama žena. Šta je sa onim osobama koje nikada ne masturbiraju? Nekima od njih nagon nije jak, neki to smatraju grehom i sramnim činom, drugima je takva delatnost vrsta jeftinog zadovoljstva.

Učestalost
Dakle, muškarci i žene upražnjavaju ovu aktivnost iako imaju redovne seksualne odnose. Ovo nije teško objasniti činjenicom da se potrebe para za učestalošću seksualnih odnosa retko poklapaju. Stručnjaci tvrde da je sam fenomen samolimitirajući. To znači da kada se iscrpi potreba, samozadovoljavanje prestaje, čime se ukida još jedna predrasuda, odnosno strah od preteranog samozadovoljavanja. Samozadovoljavanje se, kao vid stimulativne terapije, koristi u svim programima seksualne terapije. Smatra se nenormalnom pojavom samo u jednom slučaju, kada samo sebi postane cilj.

Ko više, muškarci ili žene?
Ispitivanja osoba muškog pola, i mladih i odraslih, govore nam da se muškarci samozadovoljavaju više od žena. Razlozi za ovo su sledeći: muški polni organi su mnogo pristupačniji. Dečaci se navikavaju da ih dodiruju pri mokrenju još dok su sasvim mali. Osim toga, muškarci se uzbuđuju brže i lakše od žena. U proseku, osobe ženskog pola počinju da se samozadovoljavaju obično pri kraju puberteta, a osobe muškog pola mnogo ranije. U odnosu na godine starosti, učestalost samozadovoljavanja opada - posle tridesetih. Sa uspostavljanjem redovnih seksualnih odnosa, većina žena, ali i sve veći broj muškaraca, opredeljuje se za kategoriju jednom mesečno.
U toku samozadovoljavanja zamišljaju se prizori koji raspaljuju seksualnu maštu. Osobe muškog pola za stimulans koriste vizuelne objekte, a osobe ženskog pola maštovite priče. Do orgazma brže stižu muškarci, ali interesantna je činjenica da neke žene lakše postižu orgazam samozadovoljavanjem nego seksualnim odnosima.