Broj 108
Početna > Lepi i zdravi > PRAVILNA DIJETA

U čemu najčešće grešimo?

PRAVILNA DIJETA

Na početku svake dijete preduzimamo drastične korake u nadi da ćemo brzo izgubiti nakupljene kilograme - odričemo se slatkog ili proveravamo svaku etiketu na proizvodu da bismo videli koliko ima kalorija. Ipak, neke od klasičnih grešaka potkradu se gotovo svakom

Prejedanje niskokaloričnim namirnicama
  Imajte na umu da namirnice s malo ili bez masnoća obično sadrže više šećera kako bi se nadoknadio nedostatak masnoća, što znači da sadrže više kalorija nego „obične" verzije istog proizvoda.
 
  Nedovoljno unošenje vode
  Osim rizika od dehidracije, vrtoglavice i nemogućnosti jasnog razmišljanja, manjak vode u organizmu može dovesti do prejedanja, jer je vrlo lako zameniti žeđ glađu. Kako biste izbegli ovo, pijte barem litar i po vode dnevno. Čini se mnogo, ali tokom dana, pogotovo kada spoljne temperature rastu, pićete i više, a da nećete biti ni svesni toga.
 
  Sok umesto vode
  Kupovni voćni sok sadrži šećer, što znači da ima dodatnih kalorija i ne sadrži vlakna kojih ima u svežem voću. Bolje da sami napravite sok od sveže isceđenog voća ili još bolje - pojedite ga, jer ćete imati osećaj sitosti.
 
  Izbegavanje malih obroka
  Možda se čini kao najbolji način za smanjenje unosa dodatnih kalorija, ali ovo je jedna od lošijih taktika koje možete preduzeti. Naime, izbegavanjem manjih obroka kada ste gladni postajaćete sve gladniji i gladniji pa je verovatnije da ćete se tokom glavnog obroka koji sledi prejesti. Za male obroke poželjno je jesti voće, povrće, žitarice...
 
  Izbegavanje masnoća
  Jedna od važnih hranljivih stvari koja je odgovorna za normalno funkcionisanje neurološkog i imunološkog sistema, svakako je masnoća koja će vas učiniti sitim i zadovoljnim. Naravno, postoje loše i dobre masnoće, a dobre ćete naći u maslinovom ulju, ribi, orašastim plodovima... Izbegavajte preteranu konzumaciju mesa i mesnih prerađevina, hranu prženu u dubokom ulju, čips...
 
  Izbegavanje ugljenih hidrata
  Kao i masnoće, ugljene hidrate ni u kom slučaju nije preporučljivo izbaciti iz jelovnika. Oni su osnovni izvor energije koja je potrebna našem telu i mozgu kako bi uopšte mogao da funkcioniše kako treba.
 
  Izbegavanje deserta
  I dok je za mršavljenje poželjno menjanje loših prehrambenih navika, potpuno izbacivanje deserta iz jelovnika nije baš dobra ideja. Ako nikada sebi ne priuštite neku od svoje omiljene hrane, osećaćete se depresivno, nezadovoljno pa je vrlo moguće da lako i brzo odustanete od svog plana za mršavljenje. Priuštite sebi pokoji desert s vremena na vreme, ali vodite računa o količini.
 
  Vežbanje kao izgovor za prejedanje
  Istraživanja su potvrdila da većina ljudi potcenjuje broj kalorija koje unese, a precenjuje broj onih koje sagori. Imajte na umu da vežbanje ne služi tome kako biste mogli više da jedete, već da biste izgubili koji kilogram i poboljšali zdravlje. I u danima kada vežbate, pazite na to šta i koliko jedete.
 
  Prebrzo jedenje
  Čoveku je obično potrebno da jede oko 20 minuta kako bi se osećao sito. A ako hranu nemilosrdno trpate u sebe, veća je verovatnoća da ćete se prejesti, jer ćete preduhitriti signal koji vašem mozgu govori da ste siti. Jedite polako, dobro sažvaćite svaki zalogaj i za koji dan ili nedelju imaćete koji kilogram manje.