Broj 108
Početna > Intervju > PADAM NA LEPE REČI

Maja Marković

PADAM NA LEPE REČI

Za sve što u životu radi Maja inspiraciju dobija iz ljubavi koju oseća i daje, a tvrdi da čovek koji ima ljubav u svom životu može i planine da pomera. Pesma To je ljubav, za koju je nedavno snimila spot, opisuje promenu koju je doživela kada je u njen život ušla osoba sa kojom želi da provede ceo život, ali priznaje da još uvek nije vreme za brak

Pevačica impresivnih vokalnih sposobnosti nedavno je izdala svoj prvi solo album i tako razuverila sve one koji su mislili da je njenoj karijeri došao kraj kada je napustila grupu Luna. Debitantski album nosi naziv Devet, jer se u Majinom životu sve vrti oko ovog broja: septembar je mesec u kome je rođena, devet je njen srećan broj, upravo toliko pesama se nalazi na prvom albumu, a lepa pevačica veruje da je 2009. njena godina.
  Od kada si napustila grupu Luna, zli jezici predviđali su kraj tvoje karijere, ali si dokazala suprotno. Nedavno je izašao tvoj prvi album, kakve su pesme, koliko se razlikuju od onih koje si pevala dok si bila u grupi?
  Ovaj album je u potpunosti različit od onoga što sam radila do sada, ali i od svega ostalog na našoj muzičkoj sceni. Najbitnije je to da je beskompromisan i da odslikava mene kao muzičara u punom svetlu. Verujem u ovaj album više od bilo čega što sam do sada uradila u muzici! Takođe, verujem da će i publika prepoznati iskrenost, snagu, energiju i emociju koju sam dala kroz pesme!
  Album nosi naziv Devet, zašto si se opredelila baš za ovaj naziv, ima li to veze sa brojem pesama ili možda ovaj broj za tebe ima posebnu važnost?
  Septembar je mesec u kom sam rođena, a to je deveti mesec u godini, devet je moj srećan broj, devet pesama ima na albumu, a verujem da će 2009. godina biti, u muzičkom smislu, moja godina!
  Koja pesma je tebi intimno najdraža?
  Teško mi je da odgovorim na to pitanje, jer svaka pesma u meni budi različit osećaj, ali ću ipak istaći pesmu Nikada, koja je bila omiljena među svim muzičarima koji su radili na albumu. Mislim da ona ima neverovatnu snagu i mnogo očekujem od nje.
  Da se ti pitaš, kako bi izgledala naša muzička scena? Šta ti najviše smeta?
  Kada bismo svi, kao muzičari, bili hrabriji, beskompromisniji i iskreniji u muzici, onda bi scena bila baš onakva kakvom je zamišljam.
  Koji su parametri koji garantuju da je neko kod nas postao zvezda?
  Ne postoji garancija za to, postoje samo preduslovi da postaneš zvezda. Da bi bio zvezda, publika mora da te voli, a to znači da u tebi mora da prepozna kvalitet, iskrenost u onome što radiš i ono nešto po čemu si ti poseban i drugačiji od drugih! A, da bi ostao zvezda, stalno moraš da radiš na tome da budeš bolji od sebe, da se usavršavaš u svakom smislu. Pri tome, treba ostati normalan i ne zaboraviti da si samo ljudsko biće kao i bilo ko drugi.
  Kako razmišljaš o poznatom pravilu šou-biznisa: „Voli me ili me mrzi, samo nemoj da me ignorišeš"?
  Ova rečenica je briga onih koji bez realnog muzičkog kvaliteta traže svoje mesto u šou-biznisu. Kad poseduješ ono osnovno za bavljenje ovim poslom, a to je talenat, možeš da se nekome dopadaš ili ne dopadaš, to je stvar ukusa, ali nikako ne možeš biti ignorisan.
  Ko ili šta te najviše nadahnjuje?
  Za sve što radim u životu inspiraciju dobijam iz ljubavi koju osećam i dajem, a u isto vreme je i primam. Čovek koji ima ljubav u svom životu, najsrećniji je na svetu i može da pomera planine!
  Ono što publika ne zna o tebi, a što se može podvesti pod važnije crte tvog karaktera je...?
  Znam da budem naprasita i mogu brzo da planem. Tačnije, vrlo često mi je kratak fitilj, jer nemam baš visok prag tolerancije. To znaju moji najbliži i uspešno izlaze na kraj s tim, jer znaju da se još brže odljutim i zaboravim zbog čega sam se, na prvom mestu, i ljutila.
  Prijatelji ti najviše zameraju to što...?
  Pored silnih obaveza znam da zapostavim dobar deo svog privatnog života, pa mi se dešava da i po nekoliko meseci ne budem u kontaktu sa nekim meni dragim ljudima. Ako mi to prijatelji zameraju, onda to rade sa pravom, jer smatram da mi je to mana.
  U kojim situacijama si najtvrdoglavija?
  Uvek sam tvrdoglava i to je jedna od osobina po kojoj sam prepoznatljiva. Nekada me ta tvrdoglavost ne odvede nigde, a nekada „prođem kroz zid" i dođem tamo gde hoću. Trenutno tvrdoglavo „guram" svoju ideju vezanu za muziku i ne dozvoljavam da me niko i ništa skrene sa puta ka cilju koji sam zacrtala!
  Jesi li laka na suzi?
  Nikada nisam krila suze, jer su one za mene krajnje prirodna reakcija na neki emotivni udar, bilo da su izazvane tugom ili srećom. Može da me rasplače scena iz filma, rečenica u knjizi, nečiji gest, a kamoli neka realna i krupna situacija. Mislim da je prekomerna senzibilnost svojstvena specijalno nama umetnicima.
  Kada si poslednji put rekla sebi: „Bravo"?
  Nemam običaj da na taj način hvalim svoje uspehe, ali vrlo često znam sebi sarkastično da čestitam neku grešku ili nespretnost! I u ljutnji na sebe sam mnogo tvrdoglava!
  Koje muške osobine ne možeš da podneseš?
  Kompleks više vrednosti.
  A ženske?
  Kompleks niže vrednosti.
  Izjavila si da si bila u jednoj lepoj emotivnoj fazi dok si pisala pesme za novi album. Da li si i dalje, jesi li zaljubljena?
  To ne mogu nazvati samo fazom, to je konstanta!
  Jedna pesma na tvom novom albumu nosi naziv To je ljubav, šta je za tebe ljubav, koliko te ona menja?
  Mislim da će moj stav po tom pitanju biti jasan svima kada čuju tekst pesme, jer on upravo opisuje promenu koju sam doživela kada je u moj život ušla osoba sa kojom delim najlepše emocije i sa kojom želim da provedem ceo život.
  Najlepši dokaz ljubavi za tebe je...?
  Padam i na lepe reči i na dela, ali samo ako osetim iskrenu ljubav u glasu, pogledu, pokretu...
  Šta najbrže uništava ljubav: ljubomora, sujeta, posesivnost...?
  Emotivnu vezu između muškarca i žene uništava samo odsustvo ljubavi.
  Mnoge tvoje koleginice stale su na ludi kamen i ostvarile su se i kao majke. Razmišljaš li i sama o tome?
  Svakako da je prirodno da se jednog dana udam za čoveka koga volim i da imam decu, ali sada još uvek nije vreme za to. Od sudbine ne mogu pobeći, pa joj se, u tom smislu, i prepuštam - sve u svoje vreme!
  Koja su tvoja tri neophodna uslova za sreću?
  Tri puta: ljubav!