Broj 108
Početna > Lepi i zdravi > OSEĆANJE ŽALOSTI

Bolna i emotivna reakcija na smrt

OSEĆANJE ŽALOSTI

Bolna emotivna reakcija na gubitak drage osobe neizbežan je deo života. I druga traumatska iskustva, kao razvod ili gubitak zaposlenja ili stana, mogu izazvati slično osećanje gubitka

Ljudi izražavaju žalost na različite načine, ali svi prolaze kroz iste faze. Osećanje žalosti razlikuje se po jačini i prema dubini gubitka i prethodnom duševnom stanju ožalošćenog. Teško je znati šta da kažemo ožalošćenoj osobi, ali većinu teši i samo prisustvo prijatelja ili rođaka spremnih da ih saslušaju. Nema načina da se spreči žalost, ali moguće je ublažiti najteže posledice. Možemo pokušati da poboljšamo loše odnose sa članovima porodice i prijateljima dok su živi. To može da spreči gorčinu i dugotrajan bol koje izazivaju tuga, bes ili frustracija zbog nečega što smo mogli, a nismo.
  Faze žalosti
  Mnoge osobe prolaze kroz četiri izrazite faze žalosti koje mogu slediti jedna za drugom ili se preklapati.
  1. Prvu fazu žalosti obično odlikuje otupelost, dok smrt još deluje nestvarno. Možda nesvesno i odbijamo da prihvatimo stvarnost. Ova faza može trajati nekoliko dana ili i meseci.
  2. Možda ćete doživeti navalu osećanja kad se suočite sa stvarnošću.
  3. Uskovitlana osećanja mogu preći u fazu duge depresije, možda i sa fizičkim simptomima nesanice, glavobolja i poremećaja apetita.
  4. Polako i nepredvidivo, najpre povremeno, a potom sve češće, vratiće se vaše pravo „ja" kako se budete mirili sa gubitkom i počeli pozitivno da razmišljate o budućnosti. Ipak, čak i godinama kasnije, možda će vam biti teško kad, na primer, godišnjica smrti vrati uspomene pa vam se čini da se sve desilo juče.
  Masaža i aromaterapija
  Prisan dodir masaže umiruje i pomaže da se izraze potisnuta osećanja. Upotrebljavajte mirisna ulja kako biste dodatno ojačali ovo dejstvo: pomešajte šest do osam kapi etarskog ulja s jednom kašikom bademovog ulja; istu količinu etarskog ulja stavite u kupku i dugo ležite u njoj. Ako ste u žalosti umorni i letargični, isprobajte ulje geranijuma, cveta pomorandže, jasmina, ruže ili bergamota. Možda ćete osetiti duboku tugu kad god opustite um. Dobro je dozvoliti osećanjima da izađu na površinu, naročito ako ih inače obično potiskujete. Odvojte vreme da budete sami, u tišini. Redovno vežbanje joge, vežbe disanja i meditacija mogu vam pomoći da ponovo pronađete i zadržite emotivnu ravnotežu. Joga vas podstiče da se otvorite bolnim osećanjima, što vam može pomoći da izađete na kraj s gubitkom. Psihoterapeut ili sveštenik mogu vam pružiti podršku i pomoći vam da razgovarate o svojim osećanjima, naročito ako nemate kome da se poverite. I kreativne terapije mogu biti odušak za emocije.
 
  Iako vam budućnost izgleda crno, čuvajte nadu da će jednog dana biti bolje.
  Ako padnete u duboku depresiju ili ako duga žalost negativno deluje na vaš posao ili odnose sa drugim ljudima, potražite pomoć.
  Svakodnevno uzimanje kantariona može da ublaži depresiju. Kod anksioznosti isprobajte valerijanu ili kamilicu.
  Vežbanjem se povećava količina endorfina, hormona od koga se osećamo bolje. Hodanje je dobar oblik aktivnosti, uz izlaganje suncu, koje pozitivno deluje na raspoloženje.
  Iako je crna tradicionalna boja žalosti, možda ćete se bolje osećati ako budete nosili odeću živih boja.