Broj 108
Početna > Zanimljivosti > DIFENBAHIJA

Dekorativne biljke

DIFENBAHIJA

Cveće u našem domu ili mestu gde provodimo vreme ima blagotvorno dejstvo. Pokazalo se da zelenilo izaziva pozitivna osećanja, a da se ljudi koji su okruženi biljkama osećaju mnogo zadovoljnije

Difenbahija je dekorativna biljka poreklom iz Brazila, koja pripada porodici Araceae. Ima šarene krupne listove, čija veličina i kombinacija boja zavisi od vrste kojoj pripada. Neke imaju čvrste stabljike i veoma velike listove, dok druge imaju manje listove i niske su. Visina ove biljke varira od 40 do 50 cm, a može da poraste čak i do 1,2 m. U kući godišnje naraste 30-40 cm.
 
  Zalivanje i prehrana
  Pogoduje joj svetlo, ali i polusenka. Lepo napreduje na temperaturi od 15-21 stepen jer na previše niskoj temperaturi donji listovi otpadaju. Ako se poveća temperatura, potrebno je povećati vlažnost prostorije. U proleće i leto zaliva se često, dva-tri puta nedeljno, a zimi jedanput, tek toliko da je zemlja vlažna. Saksija ne sme da stoji u vodi, ali joj vlažan vazduh prija. Kada je toplo, treba je blago orošavati vodom. Leti se prihranjuje jednom mesečno. Povremeno joj sunđerom obrišite prašinu sa listova, ali nežno. Treba joj odseći stabljiku kad se izduži usled prirodnog opadanja lišća.
 
  Kada je presaditi
  Difenbahiju treba presaditi u proleće, svaki put u veću saksiju, i to u smesu koja sadrži deo glinaste zemlje, deo humusnog komposta i deo peska. Oko korena zemlju treba dobro prignječiti i biljku dobro zaliti. Razmnožava se uglavnom vršnim ili stablenim reznicama. Pustimo ih dva dana da se osuše, potom ih sadimo u zemlju i držimo vlažnim i na temperaturi 21-24 stepena.
 
  Ako joj donji listovi žute, onda je previše zalivate. Pažljivo je izvadite iz saksije, zemlju omotajte slojevima papira i ostavite je na toplom mestu da se prosuši.
 
  Ako slabo raste i listovi su joj sitni, to je znak da joj treba svetla, a možda i dodatna prehrana.
 
  Difenbahija je veoma otrovna, tako da je neophodno da imamo rukavice dok je diramo. Ako dođe u dodir sa ustima, nosem ili očima, može da prouzrokuje upale i otoke koji nisu nimalo bezazleni