Broj 108
Početna > Lepi i zdravi > ČUDESNE ALGE

Superhrana iz mora

ČUDESNE ALGE

Morske alge nose u sebi energiju mora i okeana. Smatraju se superhranom jer su bogate hranljivim sastojcima i dovoljna je mala količina kako bi se uneo širok spektar vitamina i minerala neophodnih za dobro zdravlje

Alge su deset puta bogatije mineralima od „kopnenog” povrća i imaju imaju visok nivo joda, kalcijuma, natrijuma, magnezijuma i gvožđa - minerala neophodnih za dobar metabolizam. Bogate su vitaminima A, B, C, D, E i K, dobar su izvor proteina, a imaju minimalan broj kalorija.
  Redovnim korišćenjem algi čak i u malim količinama stabilizuje se nivo vrednosti šećera u krvi, pročišćava se digestivni sistem, smanjuje se kiselost krvi, poboljšava funkcionisanje limfnog sistema, postiže se ravnoteža hormona i izbacuju se teški metali iz organizma. Alge su korisne u održavanju zdravlja kože, mišića i nerava. Imaju antikancerogenu funkciju, sprečavaju umnožavanje krvnih sudova u brzorastućim tumorima i sprečavaju nastajanje metastaza. Dobar su izvor folne kiseline, kao i joda, koji je važan za funkcionisanje tiroidne žlezde.
 
  NAJČEŠĆE VRSTE ALGI
  AGAR AGAR
  Beličasti želatin dobijen od jedne vrste morske alge, prodaje se u obliku štapića, pahuljica ili praha. Treba ga rastopiti u ključaloj vodi i mešati neprestano da se ne bi stvorile grudvice. Koristi se za zgušnjavanje tečnosti, koju možete piti vruću ili ostaviti da se pretvori u pihtije i žele. Nemojte koristiti više od dve supene kašike nedeljno. Kuva se 5 do 10 minuta.
  ARAME alge
  Treba da budu marinirane ili skuvane sa sosevima jakog ukusa ili povrćem kako bi im se pojačao ukus. Nemojte jesti više od pola šolje potopljenih algi nedeljno. Kuva se oko 30 do 40 minuta.
  NORI alga
  Izgleda kao list papira i koristi se za uvijanje i pravljenje sušija, testa, pirinčanih kuglica, dodatak uz supe, salate, žitarice ili povrće. Može se zagrejati u tiganju jedan minut. Nemojte jesti više od pola lista ili kafenu kašičicu dnevno.
  DULSE alga
  Obično je u trakama ili prahu, a koristi se kao začin. Pre upotrebe obavezno isprati. Kuva se oko 5 do 10 minuta. Može se jesti sirova, ali pre toga treba da bude potopljena u vodi 10 minuta. Odlična je za salate, dobra je u supama, varivima ili jelima sa blanširanim povrćem. Uzmite po dve kašike natopljenih algi nedeljno.
  VUKAME
  Ispira se i potapa u vodu tri do pet minuta. Kuva se oko 5 do 10 minuta. Koristite traku dužine pet centimetara dnevno. Koristi se kao garnirung, u miso supi, salati.
  KOMBU
  Ispira se i potapa u vodu tri do pet minuta. Kuva se oko 40 minuta. Koristi se kao garnirung, dodatak žitaricama ili mahunarkama. Kuvana ima svojstvo slanog aromata, ali sa znatno smanjenim uticajem na nivo natrijuma. Nemojte koristiti više od jedne trake dužine pet centimetara dnevno.
  HIDŽIKI
  Treba ih isprati dva-tri puta ili potopiti 10 minuta u vodu. Kuva se oko 45 do 60 minuta. Koristi se kao garnirung za proprženo korenasto povće, salate... Pojedite pola šolje potopljenih algi nedeljno.
 
  KONTRAINDIKACIJE
  Alge su bogate hranljivim sastojcima pa je dobro da ih jedete redovno u malim količinama. Previše algi može dovesti do viška joda i postoji rizik od hiperaktivnosti tiroidne žlezde.