Broj 108
Početna > Prica > ĆERKE SU MOJA DIJETA

Nela Mihajlović

ĆERKE SU MOJA DIJETA

Glumica koju gledamo u seriji Ranjeni orao kaže da se u trudnoći nijednog trenutka nije opterećivala suvišnim kilogramima, a da su njena najbolja dijeta trogodišnja ćerka Marta i jednogodišnja Petra, koje su zaslužne za to što danas izgleda bolje nego pre obe trudnoće

U životu glumice Nele Mihajlović čini se da se sve vrti oko broja 13. Dok je za neke baksuzan, za Nelu i njenu porodicu ovaj broj je zaštitni znak. Supruga Vladimira upoznala je 13. decembra, venčali su se 13. juna, a prva ćerka rodila im se 13. januara. Nela priznaje da su nju i supruga ćerke još jače zbližile i dodaje da, iako pokušava da bude stroga mama, isuviše je slaba na ćerkice, pa je ulogu „dežurne babaroge", naravno, preuzeo tata.
Zanimljiv je podatak da ste gotovo u isto vreme vaše koleginice i vi zatrudnele tokom priprema za pozorišnu predstavu po tekstu koji je Peter Handke pisao svojoj ćerki... Kako ste se tada osećali?
Za devet meseci Handke je napisao taj tekst posvećen nerođenoj ćerki, a u to vreme smo nas pet koje smo radile taj projekat zatrudnele. Bila sam presrećna jer sam dugo priželjkivala trudnoću, ali sam se i dugo pripremala. Teško je to sve opisati, to zna svaka majka koja je dugo želela decu i onda joj se dete i desilo. Čim sam rodila prvu ćerku, želela sam i znala sam da ću, ako bog da, imati i drugo dete. Htela sam da Marta ima sestru, pošto i ja imam sestru. Obe su imale isti termin - 20. januar, s tim što se jedna rodila 11. a druga 13. januara.
Igrali ste u pozorištu do devetog meseca, da li vam je bilo naporno?
Obe trudnoće su mi bile veoma lake i zato sam oba puta do devetog meseca radila. Umela sam da kažem da se samo gojim i da samo rastem u trudnoći jer ništa drugo nisam osećala, nijedan simptom koji se vezuje za drugo stanje. Stvarno sam odlično prošla, do poslednjeg dana bila sam pokretna i aktivna.
Da li ste imali neke hirove?
Čak ni to, verujte mi, nisam ništa posebno izvolevala. Dobro, jela sam malo više slatkiše u trudnoći, a jedino se sećam da sam želela neke velike krofne sa vanila kremom.
Kako je protekao porođaj, koji ste lakše podneli?
Oba puta sam se porodila carskim rezom, i moram priznati da nisam bila mnogo uplašena. Naravno, bio je prisutan strah zbog neizvesnosti. Iako je bilo nekih komplikacija na porođaju sa Martom, sve je prošlo kako treba. Više sam imala traumu jer sam doživela da su tonovi počeli da padaju, a bila sam svesna, i tek onda su me odveli na carski rez. S obzirom na to da sam se i prvi put porodila carskim rezom, rešili smo da tako bude i drugi put. Oba puta sam se porodila u Narodnom frontu, kod doktora Jurišića.
Na koji način ste posle porođaja povratili liniju?
Bila sam toliko srećna što sam trudna da me nije bilo briga za kilograme. Puno sam se ugojila, oko 20 kilograma u prvoj trudnoći, a u drugoj 14. Posle prve trudnoće godinu dana sam skidala kilažu, ali posle drugog deteta nisam ni stigla da mislim na dijetu. Moja dijeta se zove Marta i Petra! Sada sam mršavija pre prve trudnoće, ovu kilažu sam imala kada sam se udavala.
Čini se da vam je zaštitni znak i omiljeni broj 13...
To je nekako naš broj, prati nas i postao nam je srećan. Vlada i ja smo se upoznali 13. decembra, venčali 13. juna, a Marta je došla na svet 13. januara. Posle 10 godina čekanja dobili smo kredit za stan i kada smo stali ispred njega, na vratima je bio broj 13.
Ko je birao imena za ćerkice?
Za Martu sam ja odlučila, jer još dok sam bila trudna, u jednom momentu mi je prošlo kroz glavu to ime i znala sam da će se tako zvati. Za ime mlađe ćerke suprug i ja nismo mogli dugo da se dogovorimo, a jedino ime koje nam se oboma sviđalo jeste Petra. Ipak, bežali smo od njega samo zbog prezimena Petričević, da ne bude malo ambiciozno. Međutim, kako se nismo složili oko drugih imena, odlučili smo se za Petru. Danas imam utisak da drugačije nije moglo biti.
Kako je Marta prihvatila novog člana porodice?
Toga sam se najviše i plašila, kako će prihvatiti sestru, ipak, bila je mala, imala je dve godine... Međutim, samo prvih mesec dana nije bilo lako, jer se Marta budila kad i beba i nije htela da zaspi dokle god ona ne zaspi. Bilo mi je psihički teško da je gledam - spava joj se, a okicama gleda u mene dok hranim Petru. Ipak, brzo je sve došlo na svoje. Naravno, kao i kod ostale dece, bude tu i malo ljubomore, ali sve je to nekako normalno. Kada se unervozi, dođe kod mene u krilo i zna da kaže: „To je moja mama, nije tvoja...", ali mislim da to prati svaku majku koja ima više dece.
Koliko ste se promenili od kada ste postali mama?
Mnogo, promenio mi se kvalitet života, prioriteti... Sada je na prvom mestu porodica, zdravlje u njoj i mnogo ljubavi. To je jedino što želim i čemu se molim.
Jeste li stroga mama ili je za to još rano?
Pokušavam da budem, ali to ostaje na nivou pokušaja. Mnogo sam slaba na njih i nekako se nametnulo da je tata veći autoritet.
Koliko se brak promeni kada dođu deca?
Kod mene se promenio nabolje. Deca su ogromno osveženje braka, posebno jer smo suprug i ja bili devet godina u braku pre prve ćerke. Oboje smo veoma srećni, mislim da su nas deca još jače približila.
Poznato je da mnoge majke imaju grižu savesti kada ostavljaju decu i odlaze na posao. Jeste li i vi jedna od njih?
Desilo mi se da sam u jednom periodu imala nerealno mnogo posla, radila sam tri-četiri projekta u isto vreme, što je vrlo retko u mom poslu. Tada sam puno vremena provodila van kuće i naravno da se javi griža savesti. Stanete u ćošak i pitate se šta je smisao svega ovoga. Međutim, znala sam da će to brzo proći i pitanje je da li će se opet desiti. Danas, kada snimam ili kad sam na probi, imam veliku pomoć moje mame, bez koje ne bih mogla da radim, ne znam kako bih sve stizala. To nije žena sa strane, to je moja majka, u nju imam ogromno poverenje i što se tiče brige, identično je da li sam ja tu ili ona. Sa te strane sam vrlo mirna.
Danas se žene stavljaju pred izbor: uspešna karijera ili majčinstvo. Da li je kompromis moguć?
Apsolutno je moguće, evo ja sam potvrda za to. Možda nekome zvuči neskromno, ali tako je. Uspevam da mi i karijera ide i da budem dobra majka i supruga. Potrebno je mnogo ljubavi u porodici i odatle crpite ogromnu energiju.
Uputite savet mamama.
Ne znam da li sam parametar, jer sam lako nosila i bilo mi je lepo, pa bih rekla da uživaju u svojoj trudnoći. Generalno, mislim da treba sa mnogo radosti i ljubavi dočekati to dete i samo im pružite mnogo, mnogo ljubavi i onda će sve biti kako treba. To su najdivniji trenuci koje sam doživela - trenuci majčinstva. Ne postoji ništa što to može da menja.