Broj 108
Početna > Lepi i zdravi > BELI LUK KAO SPAS

Antibiotici iz prirode

BELI LUK KAO SPAS

Bez antibiotika danas se ne bi moglo stati na kraj brojnim bolestima. Ipak, sve više se govori i o blagotvornim efektima lekovitog bilja i prirodnih supstanci, od kojih se neke, s punim pravom, nazivaju prirodnim antibioticima

Prirodni antibiotici podstiču odbrambeni mehanizam tela, neutrališu bakterije i viruse. Na primer, beli luk i njegov ekstrakt neumoljivo ubijaju svaku bakteriju, i to za samo nekoliko minuta. Mogu li se te prirodne supstance koristiti kao zamena za lekove koji se dobijaju sintetičkim putem? Mogu li prirodni antibiotici zameniti sintetičke? Sve to zavisi od vrste i stepena bolesti, od stanja organizma, ali u mnogim slučajevima, zaista mogu. Zato bi bilo šteta lišiti se blagodeti prirodne apoteke, ali i ono što je prirodno treba uzimati s oprezom, vodeći računa pri tom o količini i vremenu uzimanja leka. Mnoge od tih biljaka su nam nadohvat ruke, neke često koristimo i kao začine u pripremi jela (beli luk, majčina dušica, bosiljak). Prirodne antibiotike daruju nam i mahovine, paprati, alge... Upoznajmo nekoliko prirodnih antibiotika koje lako možemo naći u prirodi ili u prodavnicama zdrave hrane.

Cimet: protiv bolova i upala
Aktivne materije: tanini, aldehidi, eugenol.
Delovanje: ublažava bolove, ima protivupalni i antivirusni učinak. Prema nekim naučnim istraživanjima, ulje cimeta može neutralisati čak i bakterije koje izazivaju tifus.
Preporučuje se: za lečenje oboljenja grla, bronhitisa i upale uha.
Doziranje: tri kapi tri puta dnevno, s vodom i šećerom.
Oprez: treba ga izbegavati u trudnoći, posebno u početnom stadijumu.

Beli luk: najjači prirodni antibiotik
Aktivne materije: sumporne supstance, alicin.
Delovanje: antiseptičko, antibiotsko, imunostimulativno.
Preporučuje se: za lečenje bronhitisa, prehlade, kašlja, povišene telesne temperature, kao i u slučajevima sklonosti infekcijama. Podjednako je delotvoran i u prevenciji i u lečenju.

Majčina dušica: protiv prehlade i kašlja
Aktivne materije: flavonoidi, fenolna kiselina, tanin, timol (esencijalna ulja iz skupine fenola koja imaju antibakterijsko dejstvo).
Delovanje: antiseptičko i antibakterijsko.
Preporučuje se: za lečenje prehlada, kašlja, astme, bronhitisa, gripa, sinusitisa, upale ždrela i grla.
Doziranje: 30 kapi tinkture tri puta dnevno.

Matični mleč: saveznik protiv karcinoma
Aktivne materije: vitamini, amino-kiseline, fermenti, hormonoidne materije, belančevine, ugljeni hidrati, masti.
Delovanje: antibakterijsko i antivirusno. Naučna istraživanja pokazuju da matični mleč pomaže u suzbijanju nekih malignih oboljenja, među njima i leukemije.
Preporučuje se: protiv malaksalosti i umora, za jačanje odbrambene sposobnosti organizma, za poboljšanje funkcija žlezda s unutrašnjim lučenjem, za usporavanje procesa starenja.

Propolis: čudesan dar pčela
Aktivne materije: flavonoidi, biljne smole, balzam, vosak, esencijalna ulja, polen, masti, amino-kiseline, estri.
Delovanje: antibakterijsko, antivirusno. Kao prirodni antibiotik propolis deluje samo na patogene bakterije, a da pri tom ne uništava floru organizma. Uništava čak i bakterije koje su otporne na mnoge druge antibiotike.
Preporučuje se: za lečenje infekcije gornjih disajnih puteva i usne šupljine, upale uha, sinusitisa, za sprečavanje komplikacija kod oboljenja bronhija i pluća, kod bolesti zuba i usta, kod bolesti kardiovaskularnog sistema, za zaštitu jetre, za regeneraciju tkiva, kod lečenja rana, protiv umora i gripa.