Broj 107
Početna > Lepi i zdravi > ZDRAV ZELENI SOK

Pšenična trava

ZDRAV ZELENI SOK

Pšenica je odličan čistač organizma od nagomilanih otrova koje svakodnevno unosimo u organizam

Pšenicu su gajili još stari Egipćani, u antičko doba vrhovi pšenične trave bili su prava poslastica, dok su je Kinezi i Indijanci koristili za jačanje organizma, čišćenje krvi i upalnih procesa. Pominje se u Starom i Novom zavetu, a vezana je i za hrišćanske običaje kao što su Božić i Uskrs. Pšenična trava i sok su danas u Japanu i Americi najprodavaniji prirodni proizvod, u isto vreme i odlično pomoćno sredstvo u lečenju raznih bolesti. Bogata je vitaminima, mineralima, lipoidima, hormonima i hlorofilom koji čisti i obnavlja ćelije, steriliše rane, prečišćava vodu od fluorina i drugih otrovnih supstanci. Sok od ove trave deluje protiv svraba, uklanja bubuljice, leči oboljenja usta i desni, ždrela i sinusa, organa za varenje i disanje.
  Lekovitost pšenične trave
  Odlično je sredstvo za čišćenje krvi, za jačanje kostiju i zglobova, kod stomačnih tegoba, pospešuje varenje, reguliše metabolizam, klistiranjem sokom se otklanjaju štetne naslage sa zidova debelog creva, otklanja malaksalost i vraća vitalnost, odlično deluje na srčani mišić i cirkulaciju krvi, poboljšava rad pluća, deluje pozitivno kod muškog i ženskog steriliteta zbog visokog sadržaja vitamina C i E, sprečava pojavu sede kose, usporava proces starenja, odličan je za regulaciju šećera u krvi, reguliše krvni pritisak...
  Delovanje zelenog soka
  Sok od pšenične trave je izvor hlorofila, koga ima 70 odsto, enzima, minerala, vitamina, amino-kiselina (proteina najboljeg kvaliteta). Hlorofil, koji nazivaju biljna krv, po molekularnoj građi je sličan ljudskoj krvi. Zdrava krv i krvna slika su u direktnoj vezi sa zelenom biljnom hranom. Ovaj sok sadrži: antioksidante, beta-karotin, vitamine A, B, E, C, F, K, holin, 70 odsto hlorofila, minerale, žive enzime, 21 odsto amino-kiselina.

  TRI KORAKA DO ZDRAVLJA
  Pšeničnu travu možete sami saditi, ali je možete i kupiti u prodavnicama zdrave hrane u svežem ili u osušenom obliku. Evo kako ćete dobiti zdrav zeleni napitak u tri koraka:
  1. Pripremanje zrna
  Oprana zrna potopite u mlaku vodu, i to dva prsta zrna, tri prsta vode. Po isteku vremena natapanja, zrna procedite, a vodu možete piti jer je puna minerala i vitamina. Teglu prekrijte gazom i učvrstite gumicom. Dok klice ne narastu 1,5 do 2 cm ispirajte ih jednom do dva puta dnevno hladnom vodom. Moraju biti uvek vlažne, ali ne skroz mokre. Nekoliko sati pre upotrebe, klice stavite na sunce da bi se formirao hlorofil. Neutrošene klice možete čuvati više dana u frižideru, zatvorene u plastičnoj posudi. Ispirajte ih svakog dana hladnom vodom. Vreme natapanja pšeničnog zrna je 12 sati, a vreme klijanja od tri do četiri dana. Idealna temperatura klijanja je 20 stepeni.
  2. Sađenje trave
  Pšenična zrna, koja su prošla proces natapanja i klijanja, gusto rasporedite u plastičnu posudu u koju ste već stavili sloj zemlje od četiri centimetra. Pokrijte sa nekoliko listova novina. Sve to omotajte crnom plastičnom kesom koju ste izbušili. Nakon tri dana, otkrijte zemlju i svakodnevno je vlažite vodom. Zemlja treba da bude vlažna, ali ne i mokra. Otkrivena plastična posuda ne sme da bude direktno izložena suncu, već na temperaturi od 18 do 20 stepeni. Žetva počinje posle 10 do 14 dana, s tim da se na jedan do dva dana pre toga posuda iznosi na sunce zbog sinteze hlorofila. Uzima se cela biljka, zajedno sa korenjem i makazama seče pšenična trava. Koristi se kao salata ili dodatak drugim salatama.
  3. Kako se pravi sok
  Pšeničnu travu sameljite u blenderu. Dobro procedite i pijte decilitar te čiste, zelene tečnosti, odmah nakon doručka. Poželjno je da svako jutro napravite svež sok.