Broj 107
Početna > Putovanja > SKIJALIŠTA U SRBIJI

Da li ste spremni za skijanje?

SKIJALIŠTA U SRBIJI

Umesto da potrošite pravo malo bogatstvo u skupim svetskim skijalištima, ove godine posetite naše prelepe planine koje imaju toliko toga da vam pruže

Skijaška sezona je počela! Spremite se, razmrdajte, skije na noge i krenite!
 
  GOČ
  Kada se saberu sve godišnje posete skijaša, sportista i dece koja dolaze, brojka se može iskazati u hiljadama uživalaca u ovoj prirodnoj blagodeti. Sa svojih 1.000 metara nadmorske visine Goč pruža idealne uslove za oporavak kardiovaskularnih bolesnika i svih onih koji imaju problema sa takozvanim bolestima modernog doba. Zbog svega toga, Goč je postao i planina zdravstvenog turizma, bez obzira na to što sadržaji na njemu nisu osmišljavani isključivo za takve namene. Na Goču zasad postoji jedna takmičarska staza, duga 1500, a široka 40 metara. Razlika u nadmorskoj visini od podnožja do vrha je 360 metara. Stazu prati uspinjača sa 100 sedišta. Osim ove velike takmičarske, postoje i dve manje, rekreativne staze, dužine po 250 metara, a svaka raspolaže liftom sa hvataljkama. Ove dve staze su pogodne za mlađi uzrast i slabije skijaše. Skijalište je u toku sezone otvoreno od 9 do 16 sati, svakodnevno. Cena ski-pasa za malu stazu iznosi 300 dinara, za obe staze 500 dinara, a noćna vožnja 300 dinara dnevno.
  ZLATIBOR
  Ova planina ubraja se u najposećenija planinsko-turistička mesta u Srbiji. Prosečna nadmorska visina je 1.000 metara, i sa više od 2.000 sunčanih sati godišnje Zlatibor je svojevrsna vazdušna banja - leti oaza mira i čistog vazduha, a zimi skijaški centar. Sa svojim livadama, nepreglednim pašnjacima, četinarskim šumama, sa svojim crkvama brvnarama iz prošlog veka, etnoselom i čuvenim Sirogojno džemperima Zlatibor je prava lepotica među planinama Srbije. Zlatibor poslednjih godina svoju turističku ponudu upotpunjuje brojnim i raznovrsnim sadržajima. Izgrađen je veliki broj ski-liftova i ski-staza. Zlatibor pruža uslove za odmor i rekreaciju raznim vidovima rekreativnog, sportskog i zdravstvenog turizma. Kada je reč o ski-pasu, odrasli treba da izdvoje 650 dinara (9-13) i 900 (12.30-16.30) za poludnevni, odnosno 1.150 dinara za celodnevni ski-pas. Za deset dana za odrasle cena ski-pasa iznosi 7.200, dok je za najmlađe nešto jeftinije - 4.750.
  DIVČIBARE
  U centralnom delu Maljena, 38 km jugoistočno od Valjeva nalaze se Divčibare, poznato planinsko i klimatsko turističko mesto. Kada je reč o omiljenom zimskom sportu skijanju, na raspolaganju je nekoliko ski-staza. Na severnoj padini Crnog vrha urađena je najduža staza (800 m), sa ski-liftom čiji je kapacitet 700 skijaša na sat, dužina je 600, a visinska razlika 100 metara. Staza je osvetljena, pa postoji mogućnost noćnog skijanja. Ovo je jedina prava ski-staza, ali postoje i tri manje, dužine do 300 metara sa dečjim ski-liftovima, kapaciteta 200 skijaša na sat. Divčibarska kotlina ima odlične terene za trčanje na skijama. U hotelima i odmaralištima postoji mogućnost iznajmljivanja i servisa ski-opreme, a tokom zimske sezone radi i škola skijanja. Cena jednodnevnog ski-pasa je oko 500 dinara.
  KOPAONIK
  Kopaonik je jedno od mesta koje preko cele godine nudi idealne uslova za aktivan odmor i uživanje. Kopaonik je i naš najveći i najpoznatiji planinski, turistički i skijaški centar. Zbog svojih prirodnih vrednosti, proglašen je 1981. godine za nacionalni park. Kopaonik se zove i „planina sunca" zbog 200 sunčanih dana godišnje. Sneg pada od kraja novembra i zadržava se do maja. Kopaonik preko cele godine nudi idealne uslove za aktivan odmor. Turistički centar ima velike smeštajne kapacitete, 22 žičare, četiri dečja lifta, restorane, diskoteke... Ukupna dužina žičara iznosi oko 17 km, dok je dužina ski-staza 44 km. Maksimalan kapacitet sistema je 13.520 skijaša na sat. Ski-pas za jedan dan iznosi 1.900 za odrasle, odnosno 1.300 za decu, a sedmodnevni ski-pas košta 9.700 dinara, odnosno 6.200 za decu.
 
  Zlatibor je svojevrsna vazdušna banja - leti je oaza mira i čistog vazduha, a zimi skijaški centar.
  Kopaonik je naš najveći i najpoznatiji planinski, turistički i skijaški centar.
  Goč pruža idealne uslove za oporavak kardiovaskularnih bolesnika i svih onih koji imaju problema sa takozvanim bolestima modernog doba.
  Divčibarska kotlina ima odlične terene za trčanje na skijama.