Broj 107
Početna > Zanimljivosti > OJAČANI UKUSI

Tipovi vina

OJAČANI UKUSI

Pored belog i crnog vina, postoje vina koja se dobijaju posebnim postupcima i imaju potpuno različit ukus

Penušava vina
Mehurići u penušavim vinima potiču od rastvorenog ugljen-dioksida. On je pod pritiskom, što je razlog da, kad otvorimo šampanjac, izlazi prvo pena, pa tek onda mehurići u tečnosti. Ugljen-dioksid je proizvod fermentacije, ali samo ako se spreči da napusti vino, ili se kasnije doda, vino postaje penušavo. Najpoznatiji metod za dobijanje penušavih vina je šampanjski metod. Lako belo vino se flašira zajedno sa dodatim šećerom i nešto kvasca. Kvasac deluje na šećer i vino ponovo fermentiše u boci. Postoje slatka i suva penušava vina.

Ojačana vina
To su vina kojima je dodat brendi ili rakija. U prošlosti se to radilo da bi vino izdržalo transport u daleke krajeve. Najpoznatija ojačana vina su porto i madeira iz Portugalije i šeri iz Andaluzije u Španiji. Ojačano vino može biti slatko ili suvo, lako ili vrlo bogatog ukusa.
Porto je uglavnom slatko, brendi se dodaje na pola fermentacije, kad je sadržaj alkohola 6-8 odsto. Ovo zaustavlja fermentaciju i povećava količinu alkohola do konačnih 17 odsto ili više.
Šeri je poznat po tome što mora da leži u tamnim hrastovim buradima, u belo okrečenim prostorijama. U njima provodi puno godina dobijajući kompleksnost i karakter. Fermentacija se odvija dok se ne utroši šećer. Ako se želi sladak šeri, šećer se dodaje kasnije.
Madeira je manje poznato vino. Korišćeno je kao balast na brodovima koji su putovali za Indiju i ustanovljeno je da je put kroz trope pozitivno uticao na ukus. Zato se pri starenju madeire prave tropski uslovi.

Aromatizovana vina
To su vina kojima je naknadno menjan ukus dodavanjem raznih biljaka i začina.
Vermut se pravi od blago ojačanog, dve do tri godine starog vina koje fermentiše do suvog, posle čega mu se dodaju razni začini i biljke. Svaki proizvođač ima svoj tajni recept.
Recina - za njenu aromatizaciju koristi se borova smola. Najbolja recina dolazi iz Atike u Grčkoj.

Slatka vina
Mogu se napraviti jednostavno i jeftino zaustavljanjem alkoholne fermentacije pre nego što se sav šećer prevede u alkohol. Metode su zasnovane na koncentrisanju šećera u grožđu pre fermentacije. Ovo radi priroda pomoću plemenite plesni Botrytis cinerea ili ekstremna hladnoća koja smrzne grožđe. Treći način je da se grožđe obere i ostavi da se osuši pre pravljenja vina. U slatka vina se ne dodaje šećer.