Broj 107
Početna > Lepi i zdravi > NAJČEŠĆA PITANJA O PLODNOSTI

Povećajte šansu za začeće

NAJČEŠĆA PITANJA O PLODNOSTI

Saznajte šta može da spreči željenu trudnoću, kako poboljšati kvalitet sperme i kada se obratiti stručnjaku

Partneri koji teže ostvaruju željeno potomstvo često imaju brojne nedoumice vezane za oplodnju i ostvarivanje sigurne trudnoće. Ovo su neka od najčešćih pitanja koje muškarci i žene postavljaju lekarima, pokušavajući da povećaju svoje šanse za roditeljstvo.
 
  1. Kako se može povećati šansa za sigurno začeće?
  Ukoliko želite da povećate šanse za sigurno začeće, pre svega morate da imate redovan seksualni odnos, posebno u prvoj polovini menstrualnog ciklusa žene. Sperma može da preživi od tri do pet dana u unutrašnjosti grlića materice, tako da se preporučuju redovni seksualni odnosi na svaka tri dana. Dan kada žena ovulira, kao i dani neposredno pre ovulacije, najbolje su vreme za seksualni odnos, ukoliko se želi potomstvo. Tokom ovog perioda, veoma je važno biti dobrog zdravstvenog stanja, a opšta preporuka lekara je odbacivanje nezdravih navika kao što su pušenje, alkohol ili narkotici. Preporučuje se da jedete dobro izbalansirane obroke, sa puno svežeg voća i povrća. Žene koje pokušavaju da zatrudne trebalo bi svakodnevno da uzimaju oko 0,4 mg folne kiseline.
  2. Da li postoje neki posebni položaji koji mogu pomoći?
  Ne postoje nikakvi dokazi da određene seksualne poze doprinose lakšem začeću. Spermatozoidi mogu da plivaju dovoljno brzo, bez dodatne pomoći gravitacije. U stvari, najjača sperma može da dopliva kroz grlić materice ka materici za samo dva minuta. Najvažnije je pokušati da budete smireni i da ne dižete paniku oko samog pitanja začeća. Neka istraživanja su pokazala da parovi koji pokušavaju da dobiju dete, posle izvesnog vremena, polako redukuju seksualne odnose, zbog napetosti prouzrokovane ishodom seksualnog čina.
  3. Da li dužina menstrualnog ciklusa može da ugrozi plodnost?
  Ukoliko je menstrualni ciklus žene nepravilan, može biti teško da se predvidi period ovulacije. Kod većine žena menstrualni ciklus tokom života varira, tako da u ranim godinama može biti duži, a kasnije sve kraći. Sve dok možete da predvidite period u kojem će doći do ovulacije, dužina menstrualnog ciklusa ne može da ima uticaj na vašu plodnost. Prosečan menstrualni ciklus traje 28 dana. Ukoliko prvi dan krvarenja brojite kao prvi dan ciklusa, imaćete ovulaciju dve nedelje pre sledeće menstruacije. Ne morate da imate mensturaciju na svakih 28 dana, ali ukoliko se ona pojavljuje u veoma nepravilnim periodima, onda može doći do eventualnih problema sa začećem. Ukoliko vam je ciklus relativno uredan, i dalje možete računati koji su dani u mesecu najpovoljniji za začeće. Stručnjaci smatraju da je najbolje imati seksualne odnose dva do tri dana pre ovulacije, jer sperma može toliko vremena da preživi u materici. Evo primera za izračunavanje perioda ovulacije kod tridesetodnevnog menstrualnog ciklusa:
  Dan 1. (početak menstruacije)
  Dani 15. - 19. (ovulacija)
  Dan 30. (dan pre sledeće menstruacije)
  4. Da li prethodni abortus ili uzimanje pilula protiv začeća mogu da naškode?
  Postoje izvesni rizici vezani za prethodni prekid trudnoće, mada su oni relativno mali. Stručnjaci smatraju da činjenica da je žena već jednom ostala u drugom stanju, verovatno znači da će ona moći i ponovo da zatrudni. Međutim, veoma je važno da lekara upoznate sa vašom kompletnom medicinskom istorijom kako bi se, ukoliko ima potrebe, obavila sva potrebna ispitivanja. Prethodno uzimanje pilula protiv začeća ne bi trebalo da ima bilo kakav uticaj na mogućnost oplodnje. Stručnjaci za oplodnju su mišljenja da bi se mogućnost oplodnje mogla kod žena normalno ustaliti odmah nakon prestanka uzimanja antibebi pilula.
  5. Kada bi trebalo zatražiti pomoć stručnjaka?
  Ne postoji određeni trenutak kada bi se trebalo obratiti lekaru, specijalisti za neplodnost, ali uzrast partnera igra veoma važnu ulogu. Ukoliko se radi o paru mlađem od 35 godina, koji nema ozbiljnih medicinskih problema (prethodno obavljene operacije, neredovan menstrualni ciklus kod žene), onda je potrebno konsultovati lekara samo ukoliko ne dolazi do začeća u periodu od jedne godine. Međutim, kada se radi o parovima koji su stariji od 35 godina, pogotovo ženama, potrebno je na vreme potražiti lekarsku pomoć. Poznato je da kod žena nakon 35. godine života opada mogućnost lakše oplodnje.
  6. Na koji način se može poboljšati kvalitet sperme?
  Sperma se ocenjuje prema kvalitetu (koji uključuje i brzinu) i kvantitet (broj miliona spermatozoida). Muškarac koji želi potomstvo trebalo bi da promeni neke navike, kao što je nošenje preuskog veša ili veša koji nije napravljen od prirodnog, pamučnog materijala. Preporučuje se tuširanje, a ne kupanje u pretoploj vodi. Previše alkohola i pušenje takođe mogu biti ometajući faktori u normalnoj proizvodnji sperme.
  7. Šta raditi posle nekoliko godina neuspešnog pokušaja začeća?
  Parovi koji godinama pokušavaju da dobiju dete, a ne uspevaju, moraju se obratiti specijalisti za neplodnost, koji će uvidom u njihovo zdravstveno stanje napraviti šemu pregleda. Za muškarce je na početku poželjno da urade analizu sperme (spermogram), a za žene je potreban laboratorijski nalaz krvne slike, kojim se utvrđuje nivo hormona i prisutnost ovulacije. Žena još treba da uradi procenu anatomskog statusa materice, jajovoda i cervikalnog kanala, obavi laparoskopiju, odredi bakteriološki status cervikalnog kanala i eventualno postojanje seksualno prenosivih oboljenja koja mogu biti uzrok neplodnosti.
  8. Koji su najčešći uzroci neplodnosti?
  Danas se smatra da je u najvećem broju slučajeva muška neplodnost prvi uzrok nemogućnosti ostvarenja potomstva. Uglavnom se radi o lošem kvalitetu sperme, imunološkim problemima muškarca ili mehaničkim uzrocima. Kod žena najčešće dolazi do problema kao što su oštećenja jajovoda, nepostojanje ovulacije, endometrioza.
  9. Kako i gde se obavlja vantelesna oplodnja?
  Parovi koji jedino rešenje za dobijanje potomstva imaju u vantelesnoj oplodnji mogu da se obrate ginekološko-akušerskoj klinici, u kojoj će obaviti neophodna ispitivanja i konsultovati se sa lekarima oko mogućnosti in vitro oplodnje. Procenjuje se da u Srbiji ima između 70.000 i 100.000 žena koje imaju potrebu za vantelesnom oplodnjom. U postupku vantelesne oplodnje primenjuju se tri metode: klasična in vitro fertilizacija, in vitro maturacija jajne ćelije i mikrofertilizacija.
  10. Koliko bi novca trebalo izdvojiti za postupak veštačke oplodnje?
  Parovi koji moraju da se podvrgnu postupku in vitro oplodnje uglavnom imaju velike finansijske izdatke. Cena vantelesne oplodnje u privatnoj ginekološkoj praksi iznosi od 1.500 do 2.500 evra, u zavisnosti od metode, čemu bi još trebalo dodati trošak za lekove, koji mogu koštati i oko 1.000 evra. A ako se uzme u obzir da vantelesna oplodnja najčešće ne uspe iz prvog puta, onda su troškovi zbilja ogromni.