Broj 107
Početna > Prica > MAMINA PRINCEZA

Jelena Karleuša

MAMINA PRINCEZA

Jelena kaže da joj je ćerka Atina dala novu mladost, da ima muža kakvog bi svaka žena poželela i da je konačno ispunila sve praznine u srcu

I dok se pola Srbije bavilo pitanjem da li Jelena Karleuša doji ili ne doji ćerku, druga polovina jedva je čekala da vidi na koga jedna od najpoznatijih beba liči. Samo tri meseca posle porođaja, Jelena nam je poverila da se njen život potpuno promenio dolaskom ćerke na svet, da više nije egomanijak koji suludo juri za karijerom i dokazivanjem, a Atina joj je skroz promenila život.
Šta se sve u tvom životu promenilo od kada si postala mama?
Nisam više sama sebi centar sveta. Nisam više egomanijak koji suludo juri za karijerom i za dokazivanjem. Moja Atina me je duhovno oplemenila, ispunila mnoge praznine u mom srcu. Dala mi je novu mladost.
Jesi li usporila tempo za vreme trudnoće?
Dok sam bila trudna, činilo mi se da mi dani prolaze sporo, da su predugi. Nisam navikla na taj usporeni ritam života. I bila sam strašno nestrpljiva da konačno ugledam moju kćerku. Moram da priznam da me niko nije preterano mazio i pazio, ali sama sam kriva za to jer nisam bila kao mnoge trudnice - plačljiva i njanjava, već puna energije, pokretljiva u granicama mogućnosti i aktivna. Moja okolina do sedmog meseca nije ni doživljavala mene kao trudnicu.
Da li si imala neke karakteristične prohteve?
Hranila sam se bukvalno identično kao i dok nisam bila trudna, a moram da priznam da mi se apetit uopšte nije pojačao. Uvek sam svoju ishranu bazirala na voću i povrću, jer ne jedem meso i mlečne proizvode. Iako sam vegetarijanac, nisam brinula da će to naškoditi bebi jer sam se svakodnevno kljukala tabletama kalcijuma i kombinacijom svih vitamina. Vrlo sam stroga i disciplinovana kad je ishrana u pitanju i zato se nisam puno ugojila. Između ostalog - to je tajna moje perfektne linije samo tri nedelje nakon porođaja. To su, uostalom, svi mogli i da vide kada sam se odmah nakon porođaja pojavila u Operaciji trijumf. Sve se može kad se hoće, samo treba biti disciplinovan i imati gvozdenu volju.
Mogli smo da vidimo da si i u poodmakloj trudnoći izgledala sjajno. Koliko si se ugojila?
Svega 10 kilograma. Ali, verujte, bez ikakvog odricanja. Samo pametno osmišljenom i izbalansiranom ishranom bez namirnica životinjskog porekla. Na sebi mogu da nosim životinje, tačnije - njihova divna krzna! (Smeh) Ali ne mogu da ih jedem. Ne mogu da smislim da stavim u usta bilo šta što je prethodno ubijeno. Samo živo! (Smeh)
Kako si se osećala kada si prvi put ugledala bebu na ultrazvuku?
Zaplakala sam. Novi život u meni je razbuktao bezbroj emocija.
Kako je Duško podneo tvoje drugo stanje, da li je bio brižan i pažljiv u toku trudnoće?
Duško je bio izgubljen u svemiru zbog moje trudnoće. Veliki šok za njega je bilo saznanje da će uskoro postati otac. Više je bio time opterećen nego što se nešto trudio oko mene. Štaviše, ja sam se trudila oko njega da ga opustim i pripremim.
Da li si bebi u stomaku puštala neku muziku, a šta joj danas puštaš?
Moja Atina će sigurno biti pevačica, s obzirom na to koliko joj je mama pevala dok je bila u stomaku. Inače, od kad je rođena, mama joj smišlja najdivnije pesmice, na koje ona reaguje najdivnijim osmehom!
Jesi li se plašila porođaja?
Da, bila sam prava kukavica kad je došao momenat da krenem put bolnice. Tresla su mi se kolena, ali sam jedva čekala da se sve konačno završi i bila sam uzbuđena što ću uskoro videti moju bebu. Tata Duško je bio prestravljen dok me je vozio ka bolnici.
Kakav si tretman imala u bolnici?
Porodila sam se u bolnici Narodni front i ova bolnica mi je, sa njenim direktorom dr Stanojevićem na čelu i svim zaposlenima, ostala u divnom sećanju. Evo, obećavam im da ću se vrlo brzo vratiti. Želim što pre još jednu bebu! Inače, kao što se već zna, porodio me je dr Stanojević, putem carskog reza. Potrudio se da imam tretman kakav i zaslužujem, mada ja stvarno nisam imala nikakve posebne prohteve, sem privatnog apartmana. Nije mi bilo teško da u velikim bolovima potpisujem autograme i čistačicama i drugim trudnicama.
Da li se zaista zaboravi na sve bolove kada se prvi put vidi beba?
To, nažalost, nije istina. Postoperativni bol mi je umnogome pokvario užitak prvog kontakta sa bebom. Ali, ipak se sve to zaboravi kada je u vašim rukama jedan mali anđeo.
Zašto baš Atina?
Ideja je moja, jer je ime originalno i retko. Tako se zvala boginja mudrosti i bila je, po starogrčkoj mitologiji, omiljena Zevsova ćerka. Duško se samo složio.
Kako su izgledali prvi dani po izlasku iz porodilišta, ko ti je bio od najveće pomoći?
Moja majka i tetka, naravno. Rana me je sprečavala da bilo šta radim desetak dana. Bio mi je problem čak i da ustanem iz kreveta bez nečije pomoći. Ali, sada je sve to iza mene. Zaboravljeno! Priznaću da se nisam kao čovek naspavala već tri meseca, što znaju sve novopečene majke. Veoma sam umorna jer paralelno sa odgajanjem bebe, odrađujem i koncertnu turneju. Ne žalim se, sve se može kad se hoće.
Jesi li se brzo privikla na ulogu majke?
Laž je da se žena odmah snađe u ulozi majke. Potrebno je malo vremena i strpljenja, da sve postane rutina. A kada je reč o ljubavi, to se probudi još dok je beba u stomaku. Veća ljubav jednostavno ne postoji.
Ubrzo posle porođaja novinske stupce punila je vest da nećeš da dojiš bebu. Kako si se osećala kada si to pročitala, koliko je sve to stresno bilo za tebe?
Navikla sam da se domaća javnost bavi polemisanjem o mojim privatnim i intimnim stvarima. To je cena slave, ali ipak mi to nikad neće biti jasno. Bila sam iskreno šokirana.
Kakav je Duško kao tata?
Duško je sjajan! Pravi je tata - požrtvovan i pažljiv prema svojoj maloj princezi. Kupa je, presvlači, hrani, igra se sa njom. Imam muža kakvog bi svaka žena poželela. Imala sam sreće.
Da li je u početku bio uplašen kada bi uzimao Atinu u naručje?
Apsolutno ne. To me je i oduševilo. Od momenta kad je prvi put uzeo u ruke Atinu videlo se da je rođeni talenat za bebe. Zato ću mu i roditi još tri-četiri!
Jesi li od onih mama koje imaju potrebu da stalno budu uz svoje dete?
Atina je moj gospodar. Bukvalno me je istrenirala da na svaki zvuk skačem i proveravam da li je sve u redu. Već smo je razmazili. Ponaša se kao prava princeza. Zato joj je mama kupila pravu malu krunu!
Na koga Atina liči?
Atina je Duškov mali slatki klon! Ima zelene oči i biće prava opasnica.
Hoćeš li na Atinu da primenjuješ metode vaspitavanja tvoje mame Divne?
Atina će biti vaspitana onako kako sam i ja. Od malih nogu će joj biti usađene plemenite ljudske vrednosti. Ceniće dobrotu i ljubav, imaće razvijenu svest o životu, razumeće zašto ne treba imati poroke, za šta se treba boriti...
Šta savetuješ budućim mamama?
Budućim majkama savetujem da od trudnoće ne prave bauk, da se opuste, ali ne i zapuste. Da uživaju u svakom blagoslovenom danu i ne dozvole da ih bilo ko uznemiri ili izbaci iz takta. Svaka majka zna šta je dobro za njeno dete, tako da ne sumnjam da će se buduće mame odlično snaći. Jer sve se može, kad je prisutna najveća ovozemaljska ljubav.