Broj 107
Početna > Zanimljivosti > LAŽI KOJE MOGU DA VAM POKVARE ODMOR

Mitovi o putovanjima

LAŽI KOJE MOGU DA VAM POKVARE ODMOR

U mitove o putovanjima ubrajaju se i priče da u avionskoj kabini zbog ustajalog vazduha možete da udahnete virus koji nosi vaš saputnik, kao i da je Evropom jeftinije putovati vozom nego avionom

Da li ste vi jedan od onih koji veruju da bi se avion zaista srušio kad biste za vreme poletanja razgovarali mobilnim telefonom ili da na „ol inkluziv" aranžmane možete da odete bez novčanika? Ovo su samo neki od mitova o putovanjima koji su se odomaćili u glavama ljudi, iako su po pravilu pogrešni i nemaju nikakvo naučno opravdanje.
  Lažne teorije
  Krenimo od aviona: blekberi, ajfoni i mobilni telefoni nikako ne mogu da utiču na siguran let ili navigacione sisteme jer, jednostavno, ne rade na istoj frekvenciji. Stara istraživanja američke Savezne uprave za vazduhoplovstvo utvrdila su da čak ni sto puta jača zračenja od onih koji proizvode takvi uređaji ne bi izazvala problem. S tim su upoznali i avio-kompanije i svakoj od njih dozvolili da postavi pravila. Ako može jednostavno, zašto ne bi bilo komplikovano... Lažna je i teorija da zbog ustajalog vazduha avionskom kabinom kruže virusi i da tako bez problema možete da zaradite virus od putnika tri reda iza vas. Moderne letelice imaju sofisticirane sisteme koji vazduh vuku spolja, greju ga na motorima i u idealnoj temperaturi ispuštaju u kabinu. Ipak, upaljeni sistemi troše dosta skupog goriva, pa posada zna tek ponekad da pusti svež vazduh. U tom slučaju, od kobne zaraze može da vas spase običan ventilacioni otvor iznad glave. Odvrnite ga, pijte tečnost i perite ruke - bićete sigurniji.
  Sve uključeno u cenu
  Zaboravite i na priče da rendgeni na aerodromima mogu da unište laptop ili da sa njega izbrišu podatke. Rendgenski zraci jesu jedan od oblika elektromagnetne energije, ali nisu magnetski nabijeni. Ipak, posledice na hard disk može da ostavi duži pregled ručnim metalnim detektorom, na šta treba da se obrati pažnja. Pripazite i na novac kada putujete u „ol inkluziv" aranžmanima, posebno ako su u pitanju krstarenja. Vreme kada je „ol inkluziv" značilo da je u početnu cenu uključeno baš sve što ćete popiti i pojesti odavno je prošlo. Posebno ako volite da se opustite uz čašicu alkohola. Američkim putnicima u poslednje vreme savetuju da prilikom planiranja takvih avantura osnovnu cenu treba uvećati za čak 75 odsto.
  Skuplje nego što mislite koštaće vas i putovanje vozovima po Evropi, posebno ako na taj način želite da uštedite, pa izbegavate avione. Romantično vreme karata za mnoge je prošlo, a cene evropskih železnica prilično su visoke. Istovremeno, mnoge niskobudžetne avio-kompanije između evropskih gradova lete za pedesetak evra.
  Rentakar
  Prošlo je i vreme kada su troškove osiguranja od nezgoda rentakar agencije uračunavale u cenu ili je bilo pokriveno kreditnom karticom kojom plaćate. Ako u slučaju nezgode ne želite da platite popravku iz svog džepa, zatražite dodatno osiguranje, odnosno prihvatite ga ako vam ga firma ponudi. Bolje da platite odmah, nego tek kada se zabijete u auto ispred sebe i izgubite živce i novac na limare i mehaničare. Putnih paranoja zaista je mnogo, a sežu i do teorija da preko magnetnih kartica, koje u većini hotela koristite kao ključeve, mogu da vam upadnu na tekući račun. Opustite se, neke priče smišljene su samo da vam pokvare dugo planirani i priželjkivani odmor.