Broj 106
Početna > Lepi i zdravi > VATRA U GRUDIMA

Kako nastaje gorušica

VATRA U GRUDIMA

U vreme praznika često preterujemo sa hranom, što može da prouzrokuje gorušicu. Evo nekoliko saveta kako da je izbegnete ili ublažite

Vrelina ili žarenje iza grudne kosti i kiseo ukus u ustima simptomi su gorušice, potencijalno ozbiljnog medicinskog stanja, do koga dolazi kada se želudačna kiselina koja se izluči pri ulasku hrane u želudac vraća u završni deo jednjaka. Pored opšteg pogoršanja kvaliteta života - poremećaj sna, anksioznost, nesposobnost za rad, izbegavanje određenih jela i pića - kiselina, ako se ne leči, može da izazove iritaciju i oštećenje jednjaka.

Ljudski sistem za varenje tokom života preradi oko 30 tona hrane i oko 50.000 litara tečnosti. Da bi organizam mogao da iskoristi masti, belančevine i ugljene hidrate iz hrane, oni prethodno moraju da se prerade. To podrazumeva 24 sata napornog rada za želudac i creva. Hrana se obično zadržava četiri sata u želucu, za šest sati prođe kroz tanko, a za sedam sati kroz debelo crevo. Posle sedam sati provedenih u zadnjem crevu, nesvareni ostaci se izbacuju iz organizma. Ovako izgleda proces varenja, koji je sam po sebi težak. Kada još na to pridodate stres, lošu ishranu, izgladnjivanje ili prejedanje, dobijate nezgodan problem - gorušicu. Preterano masna hrana, nedostatak tečnosti, pušenje i alkohol nadražuju želudac, a često sluzokoža želuca proizvodi suviše kiseline. Kada ona dospe u jednjak, izaziva gorušicu.

Nadražen želudac
Glavni simptom je bolan osećaj pečenja u grudima. Ponekad je bol jak kao kod infarkta miokarda i zato se može desiti da osobe s infarktom misle da imaju gorušicu. Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela. Pored masne hrane, mogu je izazvati i određeni lekovi, emocionalni stres, neodgovarajuće žvakanje i brzo gutanje hrane ili ležanje nakon jela. Gorušica se može pojaviti kao posledica pritiska na mišić od preteranog jela, uske odeće, trudnoće ili debljine. Kod dece je to normalna pojava do 10. meseca života.

Korisni saveti
Prevencija je najbolji način borbe protiv gorušice. Jednostavno možete izbeći problem i u miru uživati u svim blagodetima hrane. Dok jedete, opustite se. Stres povećava proizvodnju želudačne kiseline. Sedite i jedite polako. Uživajte u svakom zalogaju. Slušajte opuštajuću muziku. Ne preterujte u količini hrane. Pokušajte da jedete četiri ili pet manjih obroka umesto tri velika. Izbegavajte ljutu hranu. Neka hrana pojačava izlučivanje kiseline: agrumi, beli luk, gazirana pića, začinjena hrana i hrana na bazi paradajza. Nemojte se ispružiti odmah nakon jela. Prvo šetnja, a onda idite na spavanje. Ako vas gorušica muči tokom noći, nemojte jesti nekoliko sati pre odlaska na spavanje. Prevelika težina pojačava pritisak na želudac i može proterati kiselinu u jednjak. Zbog toga je gorušica tako česta kod trudnica. Tesna odeća povećava pritisak na želudac. Žvaćite žvakaće gume jer pojačavaju stvaranje pljuvačke, koja može da ublaži pečenje u jednjaku i vraća kiselinu nazad u želudac.

Ako su epizode gorušice česte i onemogućavaju vas u obavljanju svakodnevnih aktivnosti ili su prisutne hronično i duži vremenski period, obratite se lekaru.
Gorušica je jedan od najčešćih simptoma bolesti organa za varenje, posebno gornjeg dela. Reč dolazi od grčke reči pyrosis, što u prevodu znači vatra ili oganj.
Epidemiološki podaci govore da se gorušica povremeno javlja kod čak 40 odsto odrasle populacije u razvijenom svetu.
Gazirana pića i slatka hrana, alkohol i nikotin imaju za posledicu gorušicu.
Jedite često, a malo. Svako pretrpavanje želuca će pogoršati ionako usporeno varenje.

Lečenje
Gorušica se leči antacidima - lekovima koji neutrališu želudačnu kiselinu, ublažavaju bol i pečenje u grudima. Lekovi stvaraju i zaštitni sloj koji štiti sluzokožu želuca.