Broj 106
Početna > Lepi i zdravi > SAMOIZLEČENJE ORGANIZMA

Šta je naturopatija?

SAMOIZLEČENJE ORGANIZMA

Naturopati se služe nizom prirodnih postupaka od kojih su najvažniji način ishrane, lekovito bilje i razni oblici fizikalne terapije, koji se biraju u skladu sa individualnim potrebama

Od davnina iscelitelji su posmatrali zdrav i bolestan organizam i upotrebljavali prirodna sredstva - hranu, vodu, vazduh i bilje - kao lek. U 19. veku takav način lečenja prerastao je u nauku nazvanu naturopatija. Pokret je počeo u Evropi, a uključivao je post, posebnu ishranu, kupke, prskanje vodom i obloge. Tehnike su usavršene, a početkom 20. veka prenesene su i u Ameriku. Osnivači naturopatije ostavili su mnoge preporuke, kao što je upotreba bilja u medicini i unošenje što više svežeg povrća, voća i integralnih žitarica u ishranu - koje su potvrdile i moderna istraživanja. Svrha ishrane je oporavak tela od nezdrave hrane, koja otežava proces varenja i ometa sistem eliminisanja otrovnih i otpadnih materija, kao i njena zamena namirnicama koje se u telu lako prerađuju i jačaju imuni sistem. Današnji naturopati često primenjuju i lečenje vodom kao i fizikalnu terapiju, što koži, plućima, crevima i bubrezima pomaže u izbacivanju otpadnih materija koje bi inače mogle da ometu zdravo funkcionisanje organizma. Terapija hladnom vodom smatra se naročito efikasnom za podsticanje aktivnosti imunog sistema.
 
  Otkrivanje prikrivenih uzroka
  Naturopata će vas detaljno pregledati i postaviti niz pitanja o zdravlju, načinu ishrane, načinu života, o onome što volite i ne volite. Cilj je da se utvrdi nivo vaše vitalnosti i opšteg zdravlja, isto kao i postavljanje dijagnoze bilo koje bolesti.
  Praktičar će možda primeniti i laboratorijske analize, kao što je određivanje nivoa minerala u znoju ili kosi, esencijalnih masnih kiselina u krvi ili hormona stresa u pljuvački. Možda će ispitati rad pojedinih organa, na primer, jetre ili pankreasa ili će proveriti propustljivost crevnog zida. To će mu pomoći u stvaranju slike o prikrivenim uzrocima problema kao što su alergije, teškoće sa varenjem, glavobolje, hronični umor, hormonska neravnoteža i kožne bolesti.  Naturopati na najozbiljnije simptome - kao što su temperatura, osip ili proliv - gledaju kao na pozitivne pokazatelje činjenice da se telo samo brani. Te simptome uglavnom ne treba suzbijati, ali ako želite, možete da podstaknete brže fizičko ozdravljenje.
  Hladne obloge
  Upotrebljavaju se za lečenje niza smetnji, od uganuća i bolova u zglobovima pa do glavobolje i bronhitisa, a uglavnom se stavljaju na bolno područje. Za pojedina stanja preporučuje se naizmenično stavljanje toplih i hladnih obloga. Za samu oblogu biće vam potrebna maramica ili komad platna, peškir, šal ili zavoj za spoljašnji sloj i sigurnosna igla ili kopča za pričvršćivanje obloge.
  - Odaberite oblogu odgovarajuće veličine - za grlo, koleno ili zglob šake uzmite maramicu, a za stomak ili trup čaršav.
  - Potopite tkaninu u hladnu vodu, a onda je iscedite i dobro protresite.
  Savijte oblogu po dužini i stavite na odgovarajuće mesto.
  - Omotajte peškir ili neki drugi spoljašnji sloj oko tkanine i pričvrstite ga sigurnosnim iglama ili kopčama.
  - Oblogu ostavite da deluje tri sata ili preko noći. Posle desetak minuta obloga bi trebalo da se zagreje: ako se to ne dogodi, možda u njoj ima previše vode ili je telo preslabo da bi reagovalo na odgovarajući način, pa u tom slučaju treba da skinete oblogu.
  - Kada skinete oblogu, područje na kojem je stajala obrišite sunđerom natopljenim u hladnu ili mlaku vodu kako biste uklonili sa kože sve tragove znoja.
  Sličnu tehniku možete da upotrebite u pripremi velike obloge koju ćete staviti oko struka ili trupa.
  Dijeta za čišćenje organizma
  Ovakve kratkotrajne dijete mogu pomoći organizmu da se oslobodi otpadnih materija i toksina iz okruženja. Tom prilikom se izbegava prerađena hrana, koja opterećuje sistem za varenje, a ishrana se orijentiše na sirove namirnice. U naturopatiji dijeta služi za čišćenje organizma u slučaju akutnih bolesti kao što su prehlada, grip, bronhitis, gastroenteritis i upalnih procesa, kao što je kožni osip. Naturopata će možda morati da odredi neke individualne varijacije. U svakom slučaju, pre početka dijete za čišćenje treba da se posavetujete s lekarom. Neke dijete su neprikladne za decu, starije osobe ili ljude slabog zdravlja.
  Kriza isceljenja
  Kada prihvatite zdraviji način života, jedući više prirodne sveže hrane, više se baveći vežbanjem i učeći metode opuštanja, možda ćete doživeti opšte poboljšanje. Međutim, posle nekoliko dana možda ćete otkriti da vam se vraćaju neki od starih problema, kao što su prehlade ili malaksalost. Ali sve to može biti znak da telo, što više dobija na vitalnosti, pojačava sposobnost da izađe na kraj s telesnim otrovima, upalama i otpadnim materijama.
  Posebna upozorenja
  Ako ste starija osoba ili ste krhko građeni ili ako patite od neke hronične bolesti, možda ćete morati da obnovite svoju vitalnost pre nego što budete u stanju da se suočite sa akutnim simptomima krize isceljenja. U tom slučaju se posavetujte sa naturopatom pre nego što sami isprobate bilo kakvo lečenje. Ako patite od epilepsije, šećerne bolesti ili anemije, ako je kod vas došlo do neobjašnjivog gubitka težine, ako bolujete od neke psihičke bolesti ili ste trudni ili vam je dete još malo, ne upuštajte se u naturopatske tretmane bez savetovanja s lekarom.
  Umotavanje tela
  Ovaj postupak primenite kod prehlade i temperature. Ovakva obloga trebalo bi da počne da se zagreva za desetak minuta. Proverite tako što ćete zavući ruku između obloge i kože. Ako je obloga još hladna, pomerite je i snažno se istrljajte suvim peškirom.
  - Prostrite peškir na krevet ili na prostirku raširenu na podu. Savijen čaršav, koji ste prethodno potopili u hladnu vodu, raširite preko peškira i lezite na njega.
  - Omotajte čaršav oko trupa, pa se preko njega omotajte peškirom.
  
  TRODNEVNA DIJETA ČIŠĆENJA ORGANIZMA
  Zdravi ljudi gotovo bez obzira na uzrast mogu da sprovedu ovu jednostavnu dijetu, ali tek posle savetovanja sa lekarom.
  Prvi dan
  Pijete samo čist voćni sok ili sok od povrća. Upotrebljavajte sveže isceđen sok ili nezaslađen sok od jabuke, kruške, grožđa ili ananasa, i to u razmeri pola sok - pola voda. Pijte po jednu čašu, četiri do pet puta dnevno. U drugim prilikama pijte flaširanu ili prokuvanu vodu u koju ćete dodati kašičicu limunovog soka ili jabukovog sirćeta.
  Drugi dan
  Posle ustajanja, pre odlaska na spavanje ili između obroka pijte voćni sok ili biljni čaj (od lipe, nane ili kamilice). Za obroke odaberite sveže voće (grožđe, jabuke, kruške, breskve, pomorandže, dinju ili lubenicu). Pijte vode po želji.
  Treći dan
  Za doručak pojedite sveže voće ili voćnu kašu s bioaktivnim jogurtom od kozjeg ili ovčijeg mleka. Za ručak pripremite salatu. Ukrasite je suvim grožđem i semenkama suncokreta. Za desert jedite voće. Za večeru pojedite supu od povrća ili povrće kuvano na pari, kojem ćete dodati miso ili sos od soje. Da utolite žeđ, pijte vodu.
 
  Svrha ishrane je oporavak tela od nezdrave hrane, koja otežava varenje i ometa eliminisanje otrovnih i otpadnih materija.
  Napravite improvizovanu verziju ovog oblika hidroterapije pomoću dve velike posude - jednu do polovine napunite toplom, a drugu hladnom vodom. Sedite u toplu vodu, a noge stavite u hladnu i ostanite tako tri minuta. Zatim sedite obrnuto i tako ostanite jedan minut. Ponovite dva-tri puta.
  
   Tople ili mlake kupke
  Za ovaj postupak u vodu za kupanje možete da dodate lekovite sastojke:
  - dve pune kašike gorke soli (nemojte je upotrebljavati ako imate visok krvni pritisak);
  - jednu punu kašiku sode bikarbone;
  - aromaterapijska ulja