Broj 106
Početna > Lepi i zdravi > IZBEGNITE SVE ZAMKE

Zadovoljstvo za praznike

IZBEGNITE SVE ZAMKE

Mir, ljubav i sreća su stvari koje ćete osetiti mnogo puta za vreme praznika, ali šta je sa zadovoljstvom? Pre nego što se izgubite u prazničnom ludilu ili mentalno odlutate, dobro razmislite o tome kako da ostanete opušteni u predstojećem periodu. Unutrašnje zadovoljstvo smanjiće stres, osnažiti vaše zdravlje i učiniti da svaki trenutak bude važan i jedinstven.
Duboko udahnite
Disati znači živeti, ali koliko ste zaista usredsređeni na svaki udah i izdah? Koncentrisanje na udisaj približiće vas vašem telu, vratiti u stvarnost, prizemljiti i učiniti zahvalnim za sve što se događa oko vas. Kada se sledeći put iznervirate čekajući u dugačkom redu ili nepreglednim gužvama u saobraćaju, probajte da dišete duboko iz stomaka, fokusirajući se na dah i prihvatite situaciju kakva jeste. Dakle, da ponovimo gradivo - bez stresa.
Zapisujte misli
Drugi način za fokusiranje misli je zapisivanje. Kada reči vidite na papiru one se čine stvarnijim, a možete i da dobijete bolji utisak o svojim osećanjima. Probajte da zapisujete misli po 30 minuta dnevno i probajte da uočite razliku. Prvih 10 minuta verovatno ćete samo zapisivati površne misli: spisak novogodišnjih poklona, poslovne i privatne obaveze. Kako vreme prolazi, vaše zapisane misli postaće dublje i smislenije. Nastavite da zapisujete čak i ako vam se čini da više nemate šta da pišete, koncentrišite se na svaku reč i misao. Rezultati će biti uočljivi.
Mislite pre nego što jedete
S praznicima pod ruku ide i bogata trpeza, ali i strah od prejedanja. Osmislite šta ćete da jedete i sprečite pretrpan želudac i kajanje. Umesto da na tanjir natrpate sve što se nalazi na stolu, razmislite: šta od toga zaista želite? Šta vam telo govori? Jeste li uopšte gladni? Kad se odlučite za hranu koju želite, izbegavajte da jedete dok pričate s prijateljicom ili otvarate poklone. Pretvorite svaki obrok u mali ritual. Žvaćite polako i upijajte mirise i ukuse izabrane hrane. Hranu posmatrajte kao zdravlje koje ona donosi vašem telu, a ne samo kao slastan zalogaj.

PET POZITIVNIH PROMENA
1. Vaš dom - oaza mira
Prošetajte kroz stan, pažljivo pogledajte svaku prostoriju, svaki ćošak. Ne košta vas mnogo da kupite kantu boje, zasučete rukave i bacite se na posao. Ili promenite osvetljenje u sobama, investirajte u nove i zanimljive lampe koje će dati posebnu notu vašem domu.
2. Pažljivo birajte boje
Izaberite boje koje će prijati vašem oku i koje vam se dopadaju. Klonite se crvene. Iako je to boja strasti, ona važi i za jednu od agresivnijih boja, a pored toga, može da poveća i vaš apetit. Zelena je boja mira, savršena za spavaću ili dnevnu sobu.
3. Napravite listu odluka
Napravite spisak stvari koje vam se vrzmaju već dugo vremena po glavi, i krenite da ostvarujete svoje planove. To ne moraju biti krupne stvari. Za početak, sredite orman, auto, spavaću sobu, a zatim sebi postavite više ciljeve.
4. Slike dragih ljudi
Slike vam šalju pozitivnu energiju i osećaj kako izgledate kada ste srećni i okruženi dragim ljudima. Mogu mnogo da utiču na raspoloženje, pa je dobro da uvek uz sebe imate neku dragu ili smešnu sliku koja će vam izmamiti osmeh na lice.
5. Pozitivna mantra
Afirmativne poruke u trenucima frustracije ili sukoba i više su nego neophodne. Ponavljajte sebi da ste bolja osoba i da ste iznad sukoba. Vaša pozitivna slika o sebi pomoći će vam da se osećate kao kvalitetnija osoba, a to je uvek dobar korak ka promenama.