Broj 106
Početna > Lepi i zdravi > BUDITE VITKE I ZIMI

Zimska depresija i kilogrami

BUDITE VITKE I ZIMI

O sprečavanju zimskog gomilanja kilograma mnogo manje piše nego o prolećno-letnjem skidanju onoga što smo zimi nakupili. Glavni razlozi za zimsko gojenje sasvim su jednostavni. Zimi se manje krećemo, drugačije se hranimo, a nije zanemarljiva ni depresija zbog čega smo skloniji utapanju tuge u hrani

Naterati sebe da počnemo da vežbamo je sigurno najteže, ali kada savladamo početni otpor, svi ćemo se setiti onog sjajnog, gotovo euforičnog osećaja nakon što se dobro oznojimo. U sportskom ili nešto zahtevnijem rekreativnom smislu nije svejedno kojom aktivnošću se bavite i na koji način. Međutim, kada govorimo o sprečavanju zimskog gojenja, svejedno je hoćete li hodati, voziti sobni bicikl ili se baciti na žešći fizički rad po kući. Važno je da aktivnost bude redovna i takva da se bar malo oznojite i da vam se ubrza rad srca.
 
  Boravite na svetlu
  Izađite napolje bez obzira na temperaturu jer od svežeg vazduha možete da imate samo koristi. Sunčeva svetlost će vam dodatno poboljšati raspoloženje. Naime, usled manjka sunčevog svetla, opada i nivo hormona serotonina koji je zaslužan za dobro raspoloženje, pa smo onda skloniji pronalaženju utehe u slatkišima i hrani.
 
  Napravite nedeljni meni
  Da do zimskog gojenja ipak ne bi došlo, najvažnije je kontrolisati prehrambene navike. U proleće i leto nije teško jesti zdravo kada na pijaci ima jagoda, malina, lubenica, graška. Šarenog i svežeg voća i povrća je zimi manje, a tu su i kulturološke navike: zimi kuvamo više pasulja, tu su masni sirevi i teška hrana, uveče gledamo televiziju uz čips i kokice... Da vam se ne bi dogodilo da treće veče zaredom sedite ispred televizora i gutate nezdravu hranu, napravite svoj jelovnik i plan ishrane. To znači da bi trebalo malo da razmislite i napravite nedeljni jelovnik koji će biti raznovrstan, ne preterano kaloričan i koji neće biti toliko restriktivan da patite za hranom koju volite da ne biste opet završili na masnim grickalicama.
 
  Mali trikovi za izbegavanje slatkiša
  Kada vas uhvati neodoljiva glad, nije loše umesto čipsa posegnuti za malim, zdravim obrocima koji će vas zasititi:
  - parče ćurećih ili pilećih prsa sa tostom,
  - tanjir supe od graška,
  - kriška hleba sa sirnim namazom i komadom dimljenog lososa,
  - šolja kuvanih žitarica (pšenice, zobenih ili kukuruznih pahuljica) sa mlekom ili jogurtom,
  - oko 100 grama kukuruznog čipsa sa malo ljutog sosa,
  - mocarela sa paradajzom, prepečenim hlebom i malo maslinovog ulja.
 
  Većina ljudi je zimi i u rano proleće, jednostavno, tužnija, manje motivisana i lošije raspoložena nego inače. Naučnici kažu da dobar deo uzroka leži u nedostatku svetla, kretanja i ishrani siromašnoj važnim nutrijentima. Znači, ako budete pazili na ishranu i vežbu i ako malo više budete sami sebe mazili i okružili se veselim, optimističnim ljudima, neće vas uhvatiti zimska depresija.
 
  Ako ste depresivni, umesto kafe popijte napitke bez kofeina, poput biljnih čajeva. Izbegavajte alkohol koji može pojačati negativne emocije, iako vam se može učiniti da će vas oraspoložiti.
  Istraživanja su pokazala da u borbi protiv „mračnih" dana veliku ulogu ima ishrana. Pri tome je najvažnije u svakodnevni jelovnik uvrstiti hranu iz sve četiri glavne grupe - voće i povrće, žitarice, belančevine (meso, ribu, jaja, mleko i mlečne proizvode, mahunarke), nezasićene masnoće, koje se nalaze u orašastim plodovima i maslinovom ulju.
  Zimska depresija nije česta, ali smatra se da oko pet odsto svetske populacije oseti neki od simptoma u toku života.