Broj 105
Početna > Intervju > UZ VISKI NAJBOLJE IDE LEPA ŽENA

Ken Lindzi

UZ VISKI NAJBOLJE IDE LEPA ŽENA

Predstavnika brenda škotskih viskija Ken Lindzi, koji je ove godine proslavio dvadesetogodišnjicu rada, otkrio nam je kako se pravi dobar viski, koje je doba dana najbolje za uživanje u ovom piću, kao i da li mu mešanje sa ostalim pićima kvari ukus

Postoje li danas kavaljeri ili su oni zauvek nestali?
Cilj nam je da pokažemo da viteštvo nije izumrlo, i da u ovom, 21. veku i dalje postoje kavaljeri koji će pomagati damama u nevolji.
Šta se podrazumeva pod terminom kavaljer?
Biti kavaljer podrazumeva niz kvaliteta koji, zapravo, predstavljaju jedan način života. Napomenuo bih važnost hrabrosti, ponosa, integriteta, lojalnosti, poštenja i svih onih osobina koje čine čoveka bitnim.
Šta jedan džentlmen treba da zna, koje su njegove osobine?
Biti džentlmen je nešto što se može naučiti, što se može steći putem obrazovanja, ali nekim ljudima su te osobine jednostavno urođene. To podrazumeva osobine kao što su biti prijatan u društvu, poštovati druge, biti šarmantan, zadovoljiti potrebe svog partnera i biti hrabar, u smislu obavljanja onih zadataka koji se odnose na zaštitu partnera.
Dvadeset godina radite u industriji viskija, da li biste nam otkrili kako se pravi dobar viski?
Ne, ne mogu vam odati tajnu naše recepture, ako bih vam odao, morao bih da vas ubijem. Šalim se, naravno. Dobar škotski viski se sastoji od potpuno prirodnih sastojaka, kao što su ječmena slad, prirodna izvorska voda i kvasac.
A kako se pije dobar viski, sa ledom ili bez leda?
Dobar škotski viski se može piti na različite načine, sa ledom, sa ledom i vodom, čist (bez ičega), a može se piti i u nekom koktelu. Recimo, sa sodom, sokom od jabuke ili sa zelenim čajem kao što se pije u Kini. Ne postoji nikakvo zlatno pravilo kako treba piti viski, već je poenta u tome da uživate u njemu.
Šta najbolje ide uz viski: tompus, lepa žena ili dobro društvo?
Odgovor na to pitanje je uvek lepa žena. Kada pijete čivas regal možete biti u društvu prijatelja, u nekom dobrom okruženju, naravno, možete biti i u društvu lepe žene, ali ono što je najvažnije uz viski jeste da uživate.
Postoji li neko doba dana kada viski najviše prija? U kojim prilikama je najbolje da se pije, a kada ga treba izbegavati?
Možete ga piti u vidu aperitiva, pre ručka, uveče, pre večere, nakon večere ili ga možete piti u nekom klubu, diskoteci tokom čitave večeri. Kad god želite. U svakom slučaju, treba piti umereno, piti sa odgovornošću i treba uživati u dobrom kvalitetu.
Srbi su poznati po tome što vole viski da mešaju sa raznim pićima, da li mu to kvari ukus?
Jedna od njegovih osnovnih osobina je što ga možete koristiti kao miks za ostala pića, možete ga piti u nekom koktelu, a možete i čist.
Šta određuje kvalitet viskija?
Kvalitet viskija, naravno, određuju najbolji i najkvalitetniji sastojci, zatim stručnost u proizvodnji. Dakle, tu je od suštinskog značaja master blender, odnosno njegova umetnost u tom zanatu koji obavlja i načinu na koji ga pravi da bude kvalitetan svaki put. Veoma je važna istorija, odnosno iskustvo koje postoji u spremanju luksuznog škotskog viskija.

Cilj nam je da pokažemo da viteštvo nije izumrlo, i da u ovom, 21. veku i dalje postoje kavaljeri koji će pomagati damama u nevolji.
Ne postoji tačno vreme kada treba piti viski. Dakle, možete ga piti u vidu aperitiva, pre ručka, uveče, pre večere, nakon večere ili ga možete piti u nekom klubu, diskoteci, tokom čitave večeri.
Ono što je najvažnije uz viski jeste da uživate.