Broj 105
Početna > Zanimljivosti > ŠTA SE PREPORUČUJE ZA NOVU GODINU?

Novogodišnja sujeverja

ŠTA SE PREPORUČUJE ZA NOVU GODINU?

Svuda u svetu postoje određena verovanja i pravila ponašanja za koja se veruje da će, ako ih se budete pridržavali 31. decembra i 1. januara, u narednoj godini doneti sreću ili nesreću

Ovaj tekst shvatite kao zanimljivost, a ne kao činjenicu, a kada ga pročitate - sami odlučite šta ćete za Novu godinu jesti, kako ćete se obući i koga ćete prvog pustiti u kuću... Zabavite se.
Ljubljenje dragih ljudi - U ponoć obavezno izljubite sve drage osobe. Ovo je neka vrsta garancije da će bliski odnosi trajati i u narednoj godini.
Novac - Veruje se da Novu godinu treba čekati sa puno hrane u frižideru. Pored toga, treba staviti novac u svaki novčanik koji imate, a posebno u onaj koji stalno upotrebljavate. To je znak da će sledeća godina teći u blagostanju.
Platite račune i vratite dugove - Sve račune platite pre praznika i u novu godinu uđite bezbrižni. Isto važi i za dugove.
Prva osoba koja uđe u kuću posle ponoći - Slično našim običajima prilikom Božića (položajnik), važno je i ko će za Novu godinu, posle ponoći, prvi ući u kuću. Smatra se da će ta osoba značajno uticati na vaš život u narednoj godini. Osoba treba da kuca i bude rado puštena u kuću. Bilo bi dobro da vam donese neki mali poklon - za sreću i blagostanje.
Jelo - Smatra se da za Novu godinu treba jesti prasetinu i kupus jer se veruje da će oni koji za novogodišnje veče jedu prasetinu napredovati u idućoj godini. Kupus? Nema neki razlog za njega - verovatno se prosto radi o tome da dobro ide uz prasetinu.
Posao - Uradite nešto malo prvog dana nove godine, iako je praznik. To znači da će biti posla u narednoj godini.
Odeća - Postoji verovanje da treba ući u Novu godinu u novim krpicama jer to znači da ćete se ponavljati i u sledećoj godini. Takođe, crveni donji veš smatra se srećnim jer simbolizuje sreću u ljubavi.

Nikako nemojte:
1. Propustiti da čestitate praznike dragim ljudima, jer će u tom slučaju nova godina doneti emotivnu hladnoću i distancu.
2. Ne pozajmljujte novac ni 31. decembra ni 1. januara, jer ovo znači 12 meseci materijalnih problema.
3. Ne iznosite ništa iz kuće 1. januara - ništa znači bukvalno ništa! Ovo važi čak i za đubre. Doslovno baš ništa ne sme da napusti vaš dom prvog dana u godini... Doduše, ovo pravilo je fleksibilno i zavisi od kulture i sklonosti. Dok se u nekim kulturama smatra da je u redu da se iznose stvari 1. januara, ako se prethodno nešto unese u kuću, u drugima smatraju da nije dobro čak ni istresati tepihe tog dana. Čime ćete se od ova dva upravljati - odlučite sami.
4. Prva osoba koja stupi u kuću nakon ponoći ne bi trebalo da bude žena, jer se smatra da to donosi nesreću. Isto tako, baksuzom se smatra ako osoba koja prva uđe u kuću ima plavu ili crvenu kosu...
5. Veliko poslovno angažovanje, posebno započinjanje neke nove aktivnosti 1. januara znači da ona neće biti uspešna.
6. Pranje - Nemojte prati veš ni sudove 1. januara. U nekim kulturama postoji verovanje da ako na ovaj dan perete - to znači da će neko iz kuće „nestati" u sledećoj godini.
7. Lomljenje, razbijanje, plakanje - Pazite da prvog dana nove godine nešto ne razbijete ili ne slomite, jer se i to smatra lošim znakom. Isto tako, izbegnite plakanje 1. januara jer se veruje da će vas ova aktivnost pratiti cele nove godine.
8. Kada se probudite 1. januara pogledajte kroz prozor kakvo je vreme. I za vreme postoje duboko ukorenjena sujeverja:
Ukoliko vetar toga dana duva sa juga - znači da će naredna godina biti dobra i bogata.
Ukoliko vetar duva sa severa - cela godina će biti hladna i sa lošim vremenom.
Ukoliko duva sa istoka - godina će doneti nestašice i nevolje.
Ukoliko vetra 1. januara uopšte nema - čeka nas vesela i bogata godina.

Vrata i prozori se otvaraju u ponoć da bi stara godina što lakše „otišla" i ustupila mesto novoj. Veruje se da u ponoć treba praviti što više buke jer na taj način terate zle duhove.
Bebe rođene 1. januara smatraju se „decom sreće".