Broj 105
Početna > Zanimljivosti > PETARDE NISU IGRAČKA

Budite oprezni

PETARDE NISU IGRAČKA

Bliže se praznici, nezamislivi bez pirotehnike poput petardi, raketica i vatrometa. Iako mnogi smatraju da je reč o bezazlenoj dečjoj zabavi, nažalost, sve češće smo svedoci tragičnih posledica njihove upotrebe

Pirotehnička sredstva se lako nabavljaju i dostupna su svima, a naizgled nedužna igra može da se završi kobnim posledicama, o kojima smo nebrojeno puta čitali u novinama. Upravo zbog toga, Beogradski ekološki centar, u saradnji sa Sekretarijatom za obrazovanje, pokrenuo je akciju edukacije učenika osnovnih škola o štetnosti korišćenja petardi. Ipak, iako se svake godine upozorava da su petarde opasne, čini se da se mnogi redovno ogluše na upozorenja. A da je reč o ozbiljnom problemu, govore i podaci da se prošle godine za vreme novogodišnjih praznika Urgentnom centru javilo više od 200 ljudi koji su povređeni petardama i ostalim pirotehničkim sredstvima.
  Opasne po zdravlje
  Mnoga deca stradala su od petardi koje su im eksplodirale u ruci, iskrica koje su im uletele u oko ili opekotina koje su nastale kad im se zapalila odeća. Ponekad je kriva neispravna petarda, a ponekad neispravno rukovanje – ne baci se na vreme, drži se preblizu očiju ili se baca na druge osobe. Kad je reč o povredama, radi se o oštećenjima šaka i prstiju, lica i očiju, u kombinaciji s opekotinama koje teško oštećuju funkcionalne delove šake, nerve i tetive. Uticaj toplote eksplozije posle nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva, pa je nužno izvesti nekoliko amputacija u više slojeva. Oči, ipak, najčešće stradaju od opekotina i čestica raketa ili petardi. Osim toga, petarde su opasne po zdravlje, jer se u njima, pored drugih hemijskih sastojaka, nalazi i otrovni selen. Nakon eksplozije petardi, u vazduhu se talože otrovni gasovi koje udišemo i koji mogu da ostave posledice na naše zdravlje. Inače, tokom cele godine dopuštena je prodaja tzv. pirotehničkih igračaka: prskalica, bengalskih šibica, malih petardi.
  Posledice korišćenja pirotehnike
  Opekotine – Neke hemikalije koje se nalaze u pirotehničkim sredstvima se ne mogu ugasiti bez vode. Ako petarda eksplodira u ruci, može doći do opekotina visokog stepena.
  Gubitak sluha – Detonacijom petardi i sličnih pirotehničkih sredstava stvara se zvuk jačine do 120 decibela. Glasan zvuk petardi ne smeta samo ljudima, nego i životinjama. U slučaju da petarda eksplodira blizu uha ili u zatvorenom prostoru, može izazvati oštećenje sluha, često i trajno.
  Slepilo – Visoka temperatura, iskre i hemikalije koje nastaju usled sagorevanja pirotehničkih sredstava mogu biti opasne. Ako petarda eksplodira blizu očiju, može dovesti do oštećenja oka, pa i gubitka vida.
  Amputacije – Petarde su kao male bombe. Ako ih držite u trenutku eksplozije, mogu razneti prste.
  Oštećenje stvari – Pirotehnička sredstva mogu da izazovu požar ili slična oštećenja imovine.
 
  Prva pomoć
  Najčešće povrede su opekotine, pa u tom slučaju treba povređeno mesto što pre ohladiti. Najbolje je da ruku (odnosno mesto koje je ranjeno) gurnete pod mlaz hladne vode, stavite u mokru hladnu krpu ili bilo šta drugo što će usporiti dalje uništavanje tkiva i olakšati bol. Bez obzira na to što se mora hladiti, nemojte stavljati led jer ćete samo pogoršati celu situaciju. I ne zaboravite da obavestite nekog od odraslih, možda je opekotina sasvim mala i ne zahteva lekarsku pomoć, ali o tome će odlučiti stručna lica, ne vi. Ako postoji rana, na nju treba staviti sterilnu gazu ili čistu maramicu kako se rana ne bi dodatno inficirala. Posle prve pomoći obavezno se obratite lekaru!