Broj 105
Početna > Putovanja > NOVA GODINA NA TRGOVIMA

Najluđa noć na srpski način

NOVA GODINA NA TRGOVIMA

Zvezde rokenrola i narodne muzike zabavljaće građane Srbije koji odluče da Novu godinu dočekaju na nekom od gradskih trgova. Lokalne vlasti u većini gradova odlučile su da plate i po nekoliko desetina hiljada evra za što bolji doček, ali je u nekim gradovima, zbog štednje, odlučeno da se angažuju manje poznati muzičari ili da organizovanog dočeka uopšte ne bude

BEOGRAD
Iako će ove godine, za razliku od prethodnih, novogodišnji doček zbog ekonomske krize biti održan samo na jednoj bini u glavnom gradu, nastupiće poznati izvođači. „Sviraću veseo program, jer želim da se provedem i nadam se da ćete se i vi veseliti sa mnom", rekao je Goran Bregović, uz čiji će Orkestar za svadbe i sahrane dočekati Novu godinu svi koji odluče da najluđu noć provedu ispred Doma narodne skupštine. Doček će početi u 21 sat nastupom pop pevačice Ane Stanić, a pre Bregovića, koji će na binu izaći u 23 sata, publiku će zabavljati etnogrupa Vrelo. Na kraju, jedan sat posle ponoći, program, koji će voditi Katarina Radivojević i Aleksandra Kajganić, biće okončan nastupom Marije Šerifović.
NOVI SAD
Doček Nove godine u Novom Sadu biće organizovan drugačije nego ranije. Koncepcija ovogodišnjeg dočeka je promenjena, samim tim što će biti organizovan na četiri lokacije. Trg slobode ostaje glavno mesto za doček i tu će nastupiti Novosadski bras orkestar, rok grupe sa Limenom na čelu, okupljene oko projekta „Neki noviji klinci i..." i, kao glavne zvezde, Masimo Savić do ponoći, a od prvih minuta nove godine Luis. Na Trgu mladenaca biće postavljena tamburaška bina, gde će okupljene zabavljati tri orkestra. U „Masteru" će na programu biti narodnjačko „Dugino poselo", na Spensu di-džejevi, a još uvek nije potvrđeno da li će i panonski mornar Đorđe Balašević uveseljavati Novosađane u najluđoj noći.
ČAČAK, KRAGUJEVAC I PIROT
Na gradskom trgu u Čačku nastupiće pevačica Jelena Tomašević, a za njen honorar iz gradskog budžeta biće izdvojeno milion dinara, dok će prateći troškovi koštati još 700.000. Pored Jelene, Čačane će zabavljati i trubački orkestar, a tačno u ponoć biće upriličen vatromet. Kragujevčane će zabavljati Kiki Lesandrić i „Piloti” i Dejan Cukić i „Spori ritam bend”. Koncert koji počinje u 22 sata trajaće do jedan iza ponoći. Dom kulture u Pirotu organizovaće doček Nove godine na gradskom trgu u centru grada. Program počinje oko 20 sati muzikom sa razglasa, potom će nastupiti tri pirotske grupe, a pred ponoć i specijalni gost - Dušan Svilar.
KRALJEVO, SMEDEREVO, UŽICE...
Zvezda večeri u Kraljevu biće Bojan Bjelić, a u programu će učestvovati domaće grupe i kraljevački duvački orkestar „27. oktobar". Grad Smederevo odlučio je da zbog krize prištedi i na dočeku na gradskom trgu. Organizatori su najavili da će se osloniti na lokalne muzičare, i da neće trošiti veliki novac na dovođenje estradnih zvezda. Jedini gost pred ponoć biće Orkestar Bojana Krstića iz Guče. Tradicionalni doček Nove godine na Trgu partizana u Užicu ni ovoga puta neće izostati, s tim što će 2009. biti dočekana skromnije od prethodnih. Užičane će zabavljati trubački orkestar Veljka Ostojića. Koncert počinje u 23 sata i trajaće do jedan sat iza ponoći.
VALJEVO
Valjevce koji odluče da novu 2009. godinu dočekaju na Gradskom trgu očekuje rokerski provod. Od 22 sata do ponoći sviraće „Ortodoks Keltsi", a od ponoći do dva „Deca loših muzičara". Gradske vlasti su odlučile da doček bude u potpunosti okrenut mlađoj publici.
ZAJEČAR
Zaječarce će za najluđu noć na gradskom trgu zabavljati „Akapulko bend", ali i Ksenija Pajčin, Slađana Ivanišević, Nemanja Nikolić, Jelena Kostov, Milena Ćeranić i Marko Jeftić. Za oko 20.000 posetilaca, koliko se očekuje, obezbeđeni su besplatna vruća rakija i vino, kao i besplatna hrana jer će se u samom centru okretati dva vola na ražnju.
ŠABAC
U Šapcu će biti organizovani koncerti na kojima će nastupiti mladi šabački bendovi „The Cube", „Gluva soba", „Star fakersi" i „Grupa 93". Za izvođače je izdvojeno 2.000 evra, a koncerti počinju u 22 sata.
ZLATIBOR
Tokom dočeka Nove godine na Kraljevom trgu okupljene će zabavljati Emir Kusturica i „No smoking orkestra". Naravno, ni ove godine novogodišnje slavlje neće proći bez trubača.
JAGODINA
Jagodince će zabavljati „Kursadžije", Era Ojdanić i bivša pobednica „Zvezda Granda" Milica Todorović. Koncert će biti održan na jagodinskom skveru kao i svake godine uz veliki vatromet.
NIŠ
„Van Gog" i Haris Džinović nastupiće na Trgu kralja Milana u Nišu. Za sada je sigurno da će u ponoć biti trubača i vatrometa, ali tačna satnica dočeka još uvek se ne zna. Pored njih, nastupiće i nekoliko folklornih ansambala.