Broj 105
Početna > Zanimljivosti > MAŠTOVITA DEKORACIJA

Kako ukrasiti jelku

MAŠTOVITA DEKORACIJA

Ritual kićenja jelke je jedan od najdražih porodičnih običaja. U njemu uživaju svi, a posebno deca. Kako ćete okititi jelku stvar je ukusa, domišljatosti i materijalnih mogućnosti. Evo nekoliko predloga

Drvo se donedavno kitilo orasima, jabukama, suvim kolačićima i ukrasima koje su porodice same pravile. Danas je drvo više modni detalj u domu, a za ukrase se troše velike količine novca da bi drvo bilo u trendu. Korene ukrašavanja novogodišnje jelke možemo da tražimo kod drevnih Rimljana koji su kitili jelku malim komadima metala tokom zimskog praznika u čast Saturna - boga poljoprivrede. U 16. veku drvo jele ukrašavano je i u kućama i na ulicama jabukama, papirnim ružama, svećama i šarenim papirićima. Zanimljivo je i to da je božićno drvo upaljenim svećicama prvi ukrasio protestantski reformator Martin Luter kako bi predočio zvezde koje svetle u noći. Ipak, novogodišnja jelka je pravim sjajem prvi put zasijala 1882. godine u Njujorku. Edvard Džonson je osvetlio jelku žicom sa 80 malih svetlećih lampi koje je sam napravio.

Pronađite jelku za sebe
„Srbijašume" će za novogodišnje praznike nuditi jelke sa busenom, i to 6.000 četinara kao što su jele, smrče, omorike i duglazije. Cene su prihvatljive i kreću se od oko 400 dinara do nekoliko hiljada dinara, u zavisnosti od veličine. I „Gradsko zelenilo" je pripremilo 350 jelki kojima će cena biti 1.500 dinara. „Zelenilo" je obezbedilo i odgovarajuće posude u kojima jelke mogu da se drže i čuvaju u stanovima. Oba preduzeća se slažu da je ipak najvažnija odgovarajuća nega četinara u domovima u toku praznika. Da bi se jelke posle praznika mogle posaditi na unapred planiranim gradskim zelenim površinama, potrebno ih je za vreme boravka u domu obilno zalivati ustajalom vodom, orošavati i voditi računa o kićenju vrha. Ako se vrh ošteti, drvo odumire pa je zato uz vrh potrebno postaviti olovku, pa tek onda ukras.
Za ljubitelje plastičnih jelki, najjeftinija varijanta je sigurno kineski tržni centar na Novom Beogradu, gde veštačka jelka od pola metra košta od 100 dinara, a ona od dva i po metra košta 2.500 dinara. Plastične jelke od oko dva metra u megamarketima koštaju 3.600, a od 4,5 metra 28.800 dinara.

Trendovi u kićenju
Veličina i vrsta jelke, kao i njena dekoracija, postali su stvar trenda. Za razliku od prošle godine kada su apsolutni hit bile crne jelke, ove godine je jelka zelene boje, dekorisana zlatnim i braon nijansama.
Posle prošlogodišnjeg izgleda jelke, pomalo mračnog i potpuno netipičnog za praznike, ljudi su se vratili otvorenijim bojama. Pored zlatno-braon kombinacije, koja je ove godine apsolutni hit, u trendu su i crveno-beli ukrasi. Klasične staklene kugle, različitih veličina, ove godine se obično kombinuju sa ukrasima od pliša. Preporuka aranžera, stručnjaka za ukrašavanje, jeste da na jelki bude samo nekoliko kugli, a da preovlađuje druga vrsta dekoracije. Popularni su i ukrasi u obliku životinja kao što su ptičice i leptiri, kao i anđeli u različitim bojama. Kad je u pitanju vrh jelke, klasične dekoracije zamenile su one u obliku zvezda ili anđela. Što se cena ukrasa tiče, one variraju u zavisnosti od čega su i gde ih kupujete. Plastični su najjeftiniji kod Kineza i koštaju 100 dinara za 10 komada. Stakleni mogu da imaju cenu i do 500 dinara po komadu, posebno ako ih kupujete u galerijama, gde se mogu naći i unikatni komadi.
Koliko god da lansiraju trendove u kićenju jelke, specijalisti za dizajn enterijera poručuju da su Božić i Nova godina ipak praznici kada je sve dozvoljeno i da svako treba da ukrasi jelku prema sopstvenim željama i ukusu.