Broj 105
Početna > Zanimljivosti > LOŠE IZNENAĐENJE!

Pet loših poklona za Novu godinu

LOŠE IZNENAĐENJE!

Poznata vam je ona stara: kaži mi kakve poklone kupuješ i reći ću ti ko si, a psiholozi tvrde da se u tome kako ste umotali poklon krije vaša prava ličnost

Pokloni mogu da se čitaju baš kao i linije na dlanu. Psiholozi tvrde da muškarci koji svojim izabranicama kupuju slatkiše, u stvari, u sebi kriju očinski instinkt; ako vole da poklanjaju odeću, u sebi kriju potajnu želju da kontrolišu telo osobe kojoj poklanjaju, a muškarac koji voljenoj ženi kupuje male kućne aparate potpuno je nemaštovit i ravnodušan. Nije preporučljivo ženi kupovati skupoceni nakit, takva vrsta poklona podrazumeva i izazivanje griže savesti kod žene. Postoje i oni muškarci koji, bilo kud i kod koga da idu, nikada ne kupuju poklone. Takvi muškarci su ubeđeni da je njihovo prisustvo u određenom društvu već dovoljno samo po sebi i da je baš „in” ne doneti poklon. Istini za volju, to je samo znak lošeg vaspitanja i škrtosti. S druge strane, često darivanje, pa još skupocenih stvari, takođe može da remeti zdrav odnos u vezi. Bliže se novogodišnji praznici kada se od većine nas očekuje da poklanjamo. Kako već znamo, potraga za „pravim" poklonom često predstavlja problem, zato smo napravili listu poklona koje apsolutno morate da izbegnete.
1. „Za brzo i jednostavno gubljenje kilograma"
Video kasete, CD-i i knjige sa vežbama i savetima kako najjednostavnije izgubiti kilograme su apsolutno zabranjen poklon. Sasvim sigurno ne želite da poručite osobi kojoj poklanjate, doduše na simpatičan način, da mora da se oslobodi viška kilograma. Ako želite nekom bliskom da poklonite „zdrav" poklon, uplatite jedan mesec u teretani.
2. Ne kupujte bademantil
Bademantil je vrlo neoriginalan poklon. Pokušajte da nađete tople, šarene čarape sa odvojenim prstima ili seksi donji veš sa zanimljivim motivom, ali i to je opcija samo ako baš dobro poznajete osobu kojoj poklanjate.
3. Koliko para - toliko muzike
Naišli ste na sniženja, jeftine knjige ili stare, jeftine CD-ove? Izbrišite ih sa spiska jer niko ne želi da dobija na poklon muzičke hitove stare pet godina ili zastareli bestseler koji je možda već pročitao. Knjiga ili CD sa muzikom mogu biti zaista lepi pokloni, ali morate voditi računa o muzičkom ili čitalačkom ukusu onoga kome poklanjate. Posebno izbegavajte takvu kupovinu ako ne poznajete nekog dovoljno dobro... I da, u tom slučaju nemojte kupovati ni skup nakit ili parfem, koji su takođe vrlo lični pokloni.
4. Nemojte dozvoliti da komšije pate!
Uprkos tome što vaš prijatelj strasno želi bubnjeve, njegove komšije neće biti oduševljene takvim poklonom. Nemojte da kupujete ni slične „preglasne" poklone i potencijalno opasne stvari kao što su pištolji sa kapislama... Takođe su neprikladni i kućni ljubimci: ne bi bilo lepo da nekom koga volite poklonite dodatnu obavezu - osim ako zaista želi životinju već duže vreme i uz to znate da će se njegovi sustanari složiti sa tim.
5. Bez kućnih aparata, molim!
Stvari koje na bilo koji način podsećaju na kućne poslove - usisivač, blender ili pegla, nisu poželjan poklon na bilo koji način. Vaša majka, žena ili devojka uopšte neće biti oduševljene ovakvim poklonom čak i ako taj poklon spada u „poslednju reč bele tehnike". Ukoliko niste pomoćnik u kućnim poslovima, savršen poklon za Novu godinu bi bio vaše preuzimanje obaveze da pomažete - u kuvanju, pranju veša, peglanju...

Pogrešan poklon može da „uzdrma temelje" čvrstog prijateljstva ili veze, dok pravi poklon može da pokaže svu ljubav i pažnju.
Engleski pisac Oskar Vajld jednom prilikom je rekao: „Poklonite mi luksuz, a drugima ostavljam ono što je preko potrebno".
Statistike su pokazale da žene poklanjaju mnogo više nego muškarci. One se čak ponašaju po sasvim ustaljenim klišeima: rođacima poklanjaju „klasične" poklone, momcima i muževima biraju skupocene, a mnogo pažnje obraćaju na to kako je poklon upakovan.
Žene obožavaju poklone - uvek im daju posebno značenje. Za ženu on je znak posebne vezanosti. Kada dobije poklon od muškarca, ona je ubeđena da je on mislio na nju tokom službenog puta, nekog sastanka, godišnjeg odmora...