Broj 105
Početna > Zanimljivosti > ČAŠA PUNA ZVEZDA

Šampanjac - novogodišnje piće

ČAŠA PUNA ZVEZDA

Šampanjac, simbol otmenosti, uživanja i lepote, poznat je kao vino sreće, slavlja, ljubavi i romantike zbog svojstava koja popravljaju raspoloženje uz sasvim male količine

Dani veselja i praznika ne mogu se zamisliti bez šampanjca, pića koje je u novogodišnjoj noći najčešći izbor ljudi širom planete. Po legendi, tvorcem šampanjizacije smatra se benediktinski monah Pjer Perinjon, poznatiji kao don Perinjon. Ostao je čuven i po rečenici: „Dođite, ja pijem zvezde!", kojom je pozivao saradnike dok je probao ovo vino. U njegovu čast jedna od najvećih šampanjskih kuća "Moet & Chandon" svoj proizvod nazvala je Cuvee Dom Perignon, čime je ljubiteljima čašice približila „uživanje u zvezdama". Njegovo ime je zaštićeno još od 1891. godine, tako da se samo penušava vina iz ovog vinogorja mogu nazvati šampanjcem. Sve ono što većina nas naziva šampanjcem zapravo su samo penušava vina.
  Simbol života na visokoj nozi
  Šampanjac je skup zbog načina proizvodnje. Proces dugo traje i podeljen je u dve faze - prva je pravljenje osnovnog vina, za koje se u Šampanji koriste dve sorte grožđa, crni burgundac i šardone, a zatim sledi postupak kojim se dostiže aroma koja ga čini posebnim. Specifičan ukus dobija se tako što se drugo vrenje odvija u boci koja se nekoliko meseci svakodnevno ručno protresa i lagano naginje da bi se talog skupio na grliću i dobila bogata pena. Ovo vino sjajno je kao aperitiv, odlično uz hranu, mada se ne mora služiti isključivo uz delikatese, a možda je i najbolje posle obroka. Servira se sa jagodama, ali i sa breskvama. Ide i uz sladoled, a poznavaoci kažu da ga ne treba piti sa čokoladom jer će tako ukus vina biti potpuno uništen.
  Otvaranje bez praska
  Šampanjac se uvek služi ohlađen, a punu aromu osetićete ako je čuvan na temperaturi između sedam i devet stepeni, zbog čega se na sto obično iznosi u kofi punoj leda. Ako preterate, pa smrznuto vino otvorite na 0 stepeni, nemoguće je osetiti aromu. Iako se šampanjac često mućka pre otvaranja, to je potpuno pogrešno. Naprotiv, treba ga otvoriti nečujno. Bocu treba držati pod uglom od 45 stepeni, jednom rukom za čep, a drugom lagano okretati osnovu boce, sve dok ne čujete kratak „uzdah". Kao i prilikom uživanja u drugim sortama vina, čaša se drži za nogu da se piće ne bi prebrzo zagrejalo. Čaše za šampanjac su visoke i izdužene da bi se lepi mehurići sačuvali. Čaše napunite do dve trećine zapremine, a s obzirom na veliku količinu pene koja se stvara tokom sipanja, čašu možete naliti iz dva puta.
  Piće sreće i slavlja
  Šampanjac brže prodire u krv od ostalih pića, zato ga i zovu pićem sreće. Potrebno je samo par trenutaka da osetite kako deluje na vaše raspoloženje, tako da bi trebalo da budete oprezni. Ali, i ako preterate, kažu da je jedna od najboljih stvari za mamurluk upravo šampanjac.
  Iako je uobičajeno da se šampanjac pije u svečanim prilikama, on se zapravo može piti u bilo koje doba dana, uz doručak, kao aperitiv, kao digestiv, uz desert, uz dobar obrok, u dobrom društvu ili kada ste potpuno sami.