Broj 104
Početna > Lepi i zdravi > ZIMSKI JELOVNIK

Najpoželjnije namirnice na trpezi

ZIMSKI JELOVNIK

Zima je stigla, a kratki i hladni dani sobom nose i veću opasnost od prehlade, gripa i drugih oboljenja, depresije, gojaznosti... Ali, uz pomoć nekih namirnica, zimu možete učiniti prijatnijom i zdravijom

Evo nekoliko osnovnih prehrambenih namirnica koje bi ove zime trebalo da imaju zapaženo mesto u vašem jelovniku.

Agrumi
Pomorandže, grejpfrut, mandarine, limun i drugi agrumi u velikim količinama sadrže mnoge hranljive sastojke, a najvažniji među njima je vitamin C. Figurativno rečeno, vitamin C je neka vrsta „lepka" koji drži ćelije na okupu i čini ih snažnijima. Dobro je poznato i da uspešno deluju u sprečavanju svih vrsta prehlada i gripa.

Bundeve
Bundeve su sjajan izvor beta-karotena, jednog od najjačih antioksidanata do kojeg možete doći u zimskom periodu. Radi se o prirodnom pigmentu koji voću i povrću daje boju, a pripisuju mu značajne moći u prevenciji bolesti. Zato su razne supe i variva od bundeve odličan izbor za zimsku ishranu.

Jogurt
Probiotici spadaju u kulture „dobrih" bakterija koje prirodno nastaju u probavnom traktu zdravog čoveka. Njihov zadatak je borba sa štetnim bakterijama, a razne vrste jogurta su jedan od najboljih izvora probiotika, koji su posebno važni zimi, jer smo u tom razdoblju pojačano izloženi potencijalno štetnim bacilima i mikroorganizmima.

Riba
Naravno, riba je uvek zdrava, ali zimi je posebno važna iz dva razloga. Riba je odličan izvor cinka, koji pojačava proizvodnju belih krvnih zrnaca i tako štiti od infekcija. Takođe, omega-3 masne kiseline igraju vrlo važnu ulogu u prevenciji depresije, što je potvrdilo nekoliko istraživanja.

Beli luk
Od davnina poznat kao prirodni narodni lek, beli luk ima jaka antibiotička i antibakterijska svojstva, a istraživanja su pokazala da je posebno uspešan u suzbijanju raznih upala. Jedini problem je što ostavlja neprijatan miris u ustima. Ako niste znali, on je i afrodizijak, prema tome, najbolje ga je jesti u paru.

Pileća supa
Ako se ove zime ipak razbolite, pileća supa će vam zaista pomoći da što pre pobedite bolest. Osim što sadrži važne hranljive sastojke, sprečiće dehidraciju i pročistiti disajne puteve.

Zobene pahuljice
Zob je uvek odličan izbor za doručak, a tokom zimskih meseci može vam pomoći i u održavanju telesne težine, odnosno može da spreči gomilanje kilograma zbog smanjene telesne aktivnosti. Ova namirnica igra važnu ulogu u stabilizovanju nivoa šećera u krvi i omogućuje lagano ispuštanje glukoze u krvotok, što znači da ćete se duže osećati sitima i manje žudeti za slatkim. Zobene pahuljice i voće su idealna kombinacija.

Ako uz sve ove namirnice na jelovniku zimu provedete uz redovnu šolju čaja, posebno zelenog ili crnog, znatno ćete poboljšati zdravstveno stanje i raspoloženje.