Broj 104
Početna > Zanimljivosti > TAJNA NJEGOVIH DUGIH PRSTIJU

Istine i zablude o muškarcima

TAJNA NJEGOVIH DUGIH PRSTIJU

Verovali ili ne, muškarci se zaljubljuju brže od žena, skloniji su seksu na javnim mestima, hormon oksitocin povećava njihovo poverenje u partnerku, a kada dobiju dete, opada im nivo testosterona

Uobičajeno je mišljenje da su muškarci, kada je seks u pitanju, manje komplikovani, jednosmerni, da je njihova želja za reprodukcijom jasna i da oko nje nema baš velikih tajni. Zapravo, ustaljeno je mišljenje da je muškarcu dovoljno staviti do znanja koje su vam namere i da će on odmah pristati da se uvuče u vaš krevet. Ispostavilo se da je ovo, ipak, predrasuda i da oni nisu baš tako jednostavni jer i na njih utiču hormoni. Evo nekoliko istina o muškarcima, seksu, preljubi i hormonima.
 
  Oksitocin deluje i na muškarce
  Kada se govori o oksitocinu, obično se spominje njegov uticaj na žene prilikom seksa. Ali, istraživanja su pokazala da taj hormon i te kako utiče na muškarce. Oksitocin kod njih izaziva osećaj poverenja prema partnerki. Švajcarski istraživači su jednoj grupi muškaraca dali da udahnu sprej pun oksitocina, a drugoj grupi običan placebo. Muškarci iz prve grupe toliko su verovali svojim partnerkama da su im čak davali novac za rizična ulaganja, dok muškarci iz druge grupe nisu ni pomišljali na takav potez.
 
  Muškarci i testosteron
  Smatra se da je visok nivo testosterona dobar za seksualni nagon muškarca. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da se muškarci sa višim nivoom testosterona ređe odlučuju na ženidbu, češće razvode i da su u braku skloniji zlostavljanju.
 
  Dužina penisa se može videti po dužini prstiju
  Univerzitet u Liverpulu je sproveo istraživanje o vezi dužine domalog prsta i dužine penisa. Zaključili su da su obe dužine u direktnoj vezi sa količinom testosterona koju je muškarac primio kao dete u majčinoj utrobi. Ako je domali prst kod muškarca duži od kažiprsta, onda znači da je primao normalnu količinu testosterona u materici. Ako je kraći od kažiprsta, onda nivo testosterona nije bio dovoljan.
 
  Muškarci vole neobičan seks
  Kada se radi o sklonosti ka neobičnom, javno neprihvaćenom seksu, muškarci su nadjačali žene. Razlozi njihove naklonosti ka takvom seksu mogu da budu biološke, psihičke ili sociobiološke prirode.
 
  Muškarci se zaljubljuju brže od žena
  Kada se govori o zaljubljivanju, žene se opisuju kao nekontrolisane, dok su muškarci smireni i sabrani. Najnovija istraživanja mozga pokazuju da muškarci imaju daleko više aktivnosti u području mozga koje je zaduženo za vizuelnu obradu lica nego žene. Dakle, pojavom privlačnog ženskog lica u pravo vreme, muškarca preplavljuje osećaj zaljubljenosti i romantike, što dovodi do ekspresnog zaljubljivanja.
 
  Porodični život utiče na testosteron
  Istraživanje iz 2001. pokazalo je da se kod muškaraca koji su posvećeni porodici smanjuje nivo testosterona. Zanimljivo, očevi najveći pad tog hormona dožive kada im se rodi dete, a pogotovo kada dete drže na rukama.