Broj 104
Početna > Lepi i zdravi > ŠOLJICA ČAJA ZA DOBRO ZDRAVLJE

Koliko je zeleni čaj lekovit?

ŠOLJICA ČAJA ZA DOBRO ZDRAVLJE

Od svih čajeva, najviše lekovitih efekata ima zeleni čaj, za koji se tvrdi, na osnovu istraživanja, da štiti od raka jednjaka, dojke i prostate

Nekada se verovalo da je čaj čarobna biljka koja čuva zdravlje i produžava život, pa je njeno uzgajanje bila kultna stvar. Može se čak i reći da je čaj bio najvažniji eliksir života, što je i danas za mnoge narode.

Lekovito delovanje
Mnoga naučna istraživanja su potvrdila da lekovitost ove biljke dolazi od obilja mineralnih soli koje krepe i vraćaju snagu. Pored toga, fluor iz zelenog čaja štiti od karijesa, dok ga kalijum čini odličnim sredstvom za izbacivanje tečnosti iz organizma. Zeleni čaj obiluje i antioksidantima, vitaminima, a naročito vitaminom E, koji usporava starenje. Novija istraživanja su potvrdila da zeleni čaj ima antikancerogene osobine, da pomaže u slučaju kardiovaskularnih oboljenja, a preporučuje se i kao prevencija za osteoporozu. Zeleni čaj se pokazao i kao sigurno sredstvo za jačanje imuniteta.
Osvežavajuće delovanje
Dobri poznavaoci zelenog čaja kažu da nijedan napitak, a još manje njihova mešavina, ne može tako dobro da osveži telo kao što to može jaki zeleni čaj. Sadržaj kofeina je, po pravilu, veći nego u kafi, a kad se kombinuje sa katehinom, učinak je nezamenjiv.
Miris ovog napitka nežne zelene boje i kiselkastog ukusa podstiče pozitivne misli, krepi celo telo, umiruje, opušta i pročišćava organizam. Nesumnjivo, zeleni čaj otklanja pospanost i podiže nivo raspoloženja. Pitanje doziranja čaja je isto kao kod kafe; svako ima drugačiji aršin, ali je isto tako sigurno da ne valja preterivati. Opšteprihvaćena doza je dve-tri šoljice dnevno, iako ima delova sveta gde se pije i dvostruko više. Samo posebno osetljive osobe mogu imati nesanicu ako zeleni čaj piju uveče ili u veoma koncentrovanom obliku.

- Da biste ublažili gorak ukus zelenog čaja ili eventualne stomačne smetnje koje neki osećaju dok ga piju, možete da ga pomešate sa drugim aromatičnim biljem (recimo, beli ili crni slez).
- Zeleni čaj se ne preporučuje u slučajevima alergije na kofein, žučnih bolesti, epilepsije, nesanice, a ne bi trebalo da ga piju ni trudnice, dojilje i deca.
- Zeleni čaj trebalo bi da se pije mlak (ne vruć).

Ukusni napitak može se piti u bilo koje doba dana i večeri jer tein znatno blaže stimuliše mozak nego kofein.