Broj 104
Početna > Lepi i zdravi > SJAJNIJI OSMEH

Izbeljivanje zuba

SJAJNIJI OSMEH

Gledate nasmejane poznate ličnosti koje imaju perfektno bele zube i pitate se da li su to prirodni zubi i čime ih peru. Tajna je u sve popularnijem izbeljivanju

Izbeljivanje zuba je procedura u kojoj se uklanjaju razne diskoloracije sa površine zuba, a boja zuba postaje svetlija. Samo izbeljivanje spada u najpopularnije procedure u stomatologiji zato što može znatno da poboljša izgled vaših zuba.

Kako deluju sredstva za izbeljivanje
Sva sredstva za izbeljivanje koriste peroksid, u obliku gela, zubne trake ili tečnom obliku, kako bi rastopio površinske mrlje sa zuba. Površina zuba se sastoji od hiljadu sitnih cevčica - šupljih struktura nagomilanih vodoravno, poput tankih slamčica. One su vrlo porozne i apsorbuju pigmente boje iz hrane i pića. Sve što može da isprlja belu majicu, može i da prouzrokuje promenu boje zuba. Peroksid deluje tako što prodire u cevčice i uklanja neželjene pigmente.
Izbeljivanje kod kuće
Za primenu preparata u kućnim uslovima najčešće se koriste tzv. silikonski kalupi ili folije koji mogu da budu fabrički izrađeni ili ih stomatolog individualno izrađuje za pacijenta. U date kalupe se nanosi gel za izbeljivanje, a zatim se adaptira u usnoj duplji i tako deluje na površinu zuba tokom cele noći.
Nakon tretmana čiji broj zavisi od nijanse koju želite, zube treba zaštititi preparatima na bazi fluora u formi zaštitnih lakova, gelova ili vodica za ispiranje, s obzirom na to da su bili izloženi dejstvu visokokoncentrovane kiseline. Preosetljivost zuba je moguća nekoliko dana nakon tretmana, i to posebno na hladna jela i pića, pa ih zato treba izbegavati.
Posavetujte se sa stomatologom
Ako zube izbeljujete prvi put, trebalo bi da se posavetujete sa svojim stomatologom da li je neki proizvod za izbeljivanje dobar za vas. Naime, različiti tipovi zuba različito reaguju na određene proizvode. Osim toga, plombe, krunice i zubne navlake nije moguće izbeljivati. Mrlje od antibiotika takođe mogu da budu škakljive jer znaju da se pojave u slojevima između zuba do kojih sredstvo za izbeljivanje ne može da dopre. Vaš stomatolog će vas najbolje posavetovati koji je metod izbeljivanja za vas najbolji.
Izbeljivanje u ordinaciji
Izbeljivanje zuba u specijalizovanim stomatološkim ordinacijama i do tri puta je delotvornije nego samostalno izbeljivanje kod kuće. Osim toga, i sigurnije je jer su tokom postupka vaše desni prekrivene zaštitnim sredstvom kako bi se izbegla moguća preosetljivost. Tretman traje oko sat vremena.
Jeftiniji i sporiji metod: Vaš stomatolog vam može ugraditi plastične kalupe koje napunite peroksidom u obliku gela i nosite tako nekoliko dana sve dok ne postignete željene rezultate.
Izbeljivanje sodom bikarbonom
Soda bikarbona pri hemijskoj reakciji s vodom prouzrokuje izbeljivanje, ali nemojte ovo ponavljati više od jednom nedeljno.
Hrana kao izbeljivač
Hrana bogata celuloznim vlaknima (celer, šargarepa, jabuke) deluje kao prirodni abraziv i čisti mrlje sa zuba. Zeleno povrće, kao što su spanać, brokoli i zelena salata, stvara zaštitni sloj oko zuba koji sprečava nagomilavanje mrlja iz druge hrane.
Potamnite sve ostalo
Za ekspresno izbeljivanje zuba možete da primenite i trikove. Naime, pravilnim izborom boje ruža za usne i odeće, možete prividno učiniti svoje zube beljima. Držite se plavičastih nijansi crvene i ljubičaste, i odeće tamnih boja. Tople boje (žuta, narandžasta, smeđa, tople nijanse crvene) blizu vaših usta će samo istaći žutu boju zuba, pa ih treba izbegavati.
Izbeljivanje nije trajno rešenje
Mrlje i fleke će se vratiti. Kod ljudi koji se izlažu mnogim prebojavajućim sredstvima (cigarete, kafa, gazirana pića...) belina će se izgubiti već posle mesec dana.