Broj 104
Početna > Putovanja > NAJLUĐA NOĆ NA SVETSKIM TRGOVIMA

Novogodišnja putovanja

NAJLUĐA NOĆ NA SVETSKIM TRGOVIMA

Bliže se novogodišnji praznici, a to je pravo vreme da posetite neke od evropskih metropola i Novu godinu dočekate uz vatromet na trgu ili u tradicionalnim restoranima

Iako mnoge agencije papreno naplaćuju praznična putovanja, ako imate sreće, možete da nađete neku last minute ponudu i za manje novca uživate u najluđoj noći i ostalim danima.
PARIZ
Za doček Nove godine u Gradu svetlosti treba vam najmanje 400 evra, a najviše preko 800. Ukoliko ste odlučili da putujete autobusom, svota je manja za nekih 200-250 evra. Aranžmani uključuju boravak u hotelima sa dve, tri i četiri zvezdice, na bazi noćenja sa doručkom. Što hotel ima više zvezdica, boravak je skuplji. Kada sve sumirate, za četiri noći sa avionskim prevozom treba da izdvojite od 600 evra po osobi, pa naviše. Naravno, cene su bez aerodromskih taksi koje su u odnosu na prethodnu godinu znatno skočile, pa tako sada iznose oko 130 evra po osobi, plus viza koja košta 35 evra. Najluđa noć se uglavnom tradicionalno dočekuje na Jelisejskim poljima uz spektakularan vatromet. Što bi značilo da za doček Nove godine u Parizu, ukoliko se odlučite za autobuski prevoz, treba da izdvojite 404 evra, a ukoliko želite da putujete avionom, suma koja vam je potrebna premašuje i 800 evra. Ako volite romantične restorane uz vino i francuske sireve, za ovo zadovoljstvo trebaće vam još 100 evra.
LISABON
Doček Nove godine u glavnoj luci Portugala Lisabonu skuplji je od ostalih gradova, samim tim što aerodromska taksa (205 evra) zajedno sa vizom za Portugal (35 evra) iznosi 240 evra. Dakle, za šest dana u hotelu sa tri zvezdice u Lisabonu treba vam oko 800 evra. Što se same novogodišnje noći tiče, doček je individualan, tako da, ukoliko odlučite da je provedete na nekom od trgova, dodatne troškove nećete imati.
RIM
Ukoliko se odlučite da u Rim putujete autobusom, imaćete priliku da posetite i Padovu, Orvijetu i Feraru. Za aranžman od sedam dana autobuskim prevozom treba da izdvojite oko 350 evra. Ukoliko želite da putujete avionom, spremite veću svotu novca. Za šest dana, tačnije pet noći, u hotelu sa tri zvezdice treba vam 630 evra bez putnih troškova. Kada na to dodate aerodromsku taksu (85 evra) i vizu (35) evra, put će vas koštati 750 evra. Za dobijanje italijanske vize treba lično da dođete u ambasadu u zakazano vreme. Ukoliko se odlučite da novogodišnju noć provedete u tipičnom italijanskom restoranu uz bogat meni, muziku, piće i šampanjac, to će vas koštati dodatnih 100 evra, a imate opciju i da dočekate Novu godinu na nekom od rimskih trgova. Dakle, za praznik u Rimu treba vam oko 800 evra.
PRAG
Za ovo putovanje autobuskim prevozom trebaće vam između 190 i 250 evra, u zavisnosti od datuma polaska i hotela. Aranžman obuhvata između četiri i pet noćenja sa doručkom. Put avionom je skuplji - od 470 do 625 evra po osobi. Aerodromske takse su oko 90 evra, a viza za Prag iznosi 35. Dakle, ovaj put koštaće vas između 280 i 450 evra, u zavisnosti od toga kojim prevoznim sredstvom putujete. Što se same novogodišnje noći tiče, većina agencija organizuje odlazak na neki od gradskih trgova, a za one koji žele, doček je moguć i u nekoj od brojnih pivnica uz doplatu.
BARSELONA
Doček Nove godine u Gaudijevom gradu, u Barseloni, jednim od najlepših gradova Mediterana, zvuči fantastično. Iako vam za sedam dana u hotelu sa četiri zvezdice treba pozamašna suma novca - 860 evra, ne računajući ostale troškove, videćete da se isplati i da ovu najluđu noć nikada nećete zaboraviti.
AMSTERDAM
Ono što je zabranjeno u Amsterdamu, ne može biti dozvoljeno nigde u svetu, a obrnuto je sasvim normalno - kažu Holanđani. Sasvim je sigurno da će vas amsterdamske ulice, kanali i mostovi ostaviti bez daha. Šest dana, tj. pet noćenja, u hotelu sa doručkom košta oko 700 evra. Dodamo li na to aerodromske takse (130) i troškove za vizu, sveukupno će vas koštati oko 850 evra. Ali, isplati se.
ISTANBUL
Trbušne plesačice, nargile, turski folklor... ovako otprilike izgleda najluđa noć u Istanbulu. Na ovo putovanje se podrazumeva da idete avionom, jer je put autobusom dug i zamoran. Ako boravite u hotelu sa tri zvezdice, za pet noćenja sa doručkom treba da izdvojite 355 evra. Na to dodajte i aerodromske takse koje su oko 80 evra, plus još 10 evra za vizu. Što se novogodišnje noći tiče, agencije vam nude pregršt opcija, počev od dočeka na brodu, gala restoranima ili na trgu.
TUNIS
Pobegnite za novogodišnje praznike u toplije krajeve. U ovo doba godine temperature u Tunisu su prolećne, a put nije skup kao kad biste išli na leto. Za osam dana u Tunisu, u hotelu sa tri zvezdice treba da izdvojite 349 evra, plus oko 80 evra za aerodromske takse. Doček je individualan.
ATINA
Dočekajte Novu godinu u prestonici koja je dobila ime po boginji mudrosti i koja spaja svoju antičku istoriju sa modernim ritmom života. U gotovo svakom kutku Atine ćete pronaći spomenik iz minojske, mikenske, helenske ili vizantijske kulture. Ukoliko se odlučite za avio-prevoz, za osam dana treba da izdvojite oko 400 evra, a ako na to dodate aerodromske takse, put će vas stajati oko 520 evra. Put autobuskim prevozom je daleko jeftiniji, ali i naporniji.
BEČ
Prestonica Austrije svojom brižno čuvanom arhitekturom mami turiste koji bez daha pokušavaju da posete što više muzeja i galerija. U prebogatoj kulturnoj ponudi Beča, svako može da pronađe nešto za svoju dušu, a dobar provod za novogodišnje praznike je zagarantovan. Za šest dana u Beču, avionskim prevozom, trebaće vam oko 700 evra sa aerodromskim taksama, a skoro upola manje ukoliko odlučite da na ovaj put krenete autobusom.
BERLIN
Za svaki ukus i svaki džep, Berlin vam nudi veliki broj sadržaja u kojima ćete uživati. Berlin ima šaroliku scenu za noćne izlaske tako da je dobar provod zagarantovan. Ovo zadovoljstvo stajaće vas oko 650 evra ukoliko na putovanje krenete avio-prevozom, a oko 400 evra ako se odlučite za autobus.