Broj 104
Početna > Zanimljivosti > MI U OČIMA DRUGIH

Šta vaš stil govori o vama?

MI U OČIMA DRUGIH

Sliku o nečijoj ličnosti i karakteru stvaramo u prvih nekoliko sekundi. Na taj prvi utisak, osim onoga što pričate, utiču i šminka, odeća, frizura...

Šta frizura i odeća govore o osobi, tj. kakvu sliku o sebi šaljemo drugima? Istraživanja su pokazala da žena sa seksi frizurom ostavlja utisak skromnije osobe, dok kratkokose okolina doživljava kao samopouzdanije i pristupačne. Povežemo li to s bojom kose (opet prema istraživanjima) i prevedemo na jezik slavnih, dobijamo sledeći rezultat: žene s dugom plavom kosom, kao što su Nataša Bekvalac, Jelena Karleuša i Ivana Baltić, društvo doživljava kao najseksepilnije, dok one sa srednjedugom tamnom kosom, poput Aleksandre Jeftanović, Slavice Ćukteraš, publika vidi kao zabavne osobe. Evo nekoliko najčešćih tipova žena, s obzirom na frizuru, odeću i uopšte stil koji predstavljaju.
Romantičan stil
Reč je o najnežnijim pripadnicama lepšeg pola. One kao da su ostale u bajkama iz detinjstva pa im je zato toliko teško da se odvoje od lepršavih haljinica i duge kose koju rado zauzdavaju pletenicama, šnalicama i trakama. Ukoliko žele da se uklope u svet odraslih, treba da izbegavaju odeću i frizure koje su previše slatke, jer će delovati detinjasto i nezrelo. Međutim, nema smisla da pokušavate da napravite kontrast nošenjem preozbiljne odeće. Negujte svoj romantični stil, ali ga učinite ženstvenijim. Izaberite modne detalje i dezene koji su sitni i ženstveni, ali ne i detinjasti. Ili razmislite o klasičnom sofisticiranom izgledu koji odražava zrelost i inteligenciju.
Stroga klasika
Klasične odevne kombinacije ostavljaju utisak konzervativnih osoba, a to, priznaćete, u današnje vreme i nije neki kompliment. Ako ste skloni klasici, poradite malo na detaljima i krojevima kako biste zaradili etiketu osobe sa smislom za eleganciju. Birajte detalje koji su jednostavni, a istovremeno i elegantni, poput biserne ogrlice ili jednostavnog šala koji će osvežiti vaš izgled. Bez obzira na trendove, svake sezone možete da pronađete dovoljno večnih modela koji će pokazati drugima vaš klasičan, inteligentan stil, a nećete ostavljati utisak dosadne osobe.
Ležerno-sportski stil
Udobna ležerna odeća koja ne sputava bez sumnje je vrlo prijatna za nošenje, ali je tanka linija između ležernog i neuglednog i neurednog izgleda. Ako želite da istaknete svoj sportski ili opušteni životni stil koji ne uključuje preteranu brigu o modnim trendovima, to znači da vaša garderoba treba da bude jednostavna, ali dobro skrojena i u pravoj veličini. Imajte na umu da patike nisu jedina obuća, i u udobnim baletankama možete biti jednako nesputane i brze. Pravi izbor odeće i detalja naglasiće vašu ležernost, kao i svežinu, eleganciju i ženstvenost.
Dramatika
Žene koje vole upadljivu odeću, šminku i frizuru često doživljavaju kao dramatične, komplikovane i nepristupačne. Ukoliko pripadate ovoj grupi, a ipak želite da vas drugi prihvate, vreme je da malo umekšate svoj stil. Ne treba da odustajete od svojih frizura, nakita i odeće, jer biste u suviše običnim modelima izgledali dosadno i staromodno, ali ono što svakako treba da uradite jeste da garderobu prilagodite sredini i prilici. Imajte na umu da pank frizure i crni ruž na usnama ne pristaju ženama starijim od 40, bez obzira na to koliko dobre noge imale.
Zavodnica
Duboki dekoltei, tesna, pa čak i pretesna odeća, vrtoglavo visoke štikle i providna seksi garderoba, poruka je jasna - svesne ste svog izgleda i to želite da pokažete svima. Vaš seksepil naglašen je do maksimuma, ali pazite da ne pređete granicu prihvatljivog kako vas ljudi ne bi pogrešno shvatili. Svoje atribute možete da istaknete i diskretnije. Imajte na umu da je muškarcima zanimljivije ono što im nije ponuđeno na dlanu.