Broj 104
Početna > Zanimljivosti > LEK JE U UMERENOSTI

Kako alkohol deluje na naš organizam

LEK JE U UMERENOSTI

Šta se dešava sa nama dok pijemo alkoholna pića, kako naš organizam sve to podnosi i koje su posledice

Alkohol deluje na mozak kao talas pa zato nije čudo što, dok pijemo, počinjemo da se osećamo veselo, a kasnije jedva uspevamo da se održimo na nogama. Čak i pola čaše alkohola popijene tokom jednog sata dovoljno je da smanji funkcije samokontrole, sposobnosti prosuđivanja i koncentracije. Samopouzdanje se povećava, postajemo veseliji i počinjemo više i glasnije da pričamo. Sve ovo objašnjava zašto se alkohol smatra dobrim pri uspostavljanju socijalnih kontakata.
 
  Faze pijanstva
  Ukoliko nastavite da pijete dva ili tri pića tokom jednog sata, motoričke sposobnosti se uveliko smanjuju, a pri pričanju jezik počinje da se „zapetljava".
  Nakon četiri ili pet pića tokom sata postaće vam teško da procenite pokrete i udaljenost, a periferni vid drastično slabi. Kada alkohol u krvi dostigne dva odsto, narušena je ravnoteža i imaćete problema sa stajanjem. U sledećoj fazi postajete paralizovani, razdražljivi, postaje vam muka, a refleksi su oslabljeni.
  Ukoliko nastavite da pijete i nivo alkohola dosegne tri i po do četiri odsto, organizam počinje da se bori za život. Ukoliko alkohol dođe do dela mozga koji kontroliše disanje i cirkulaciju, postoji velika mogućnost da se sve završi tragično.
 
  Jutro posle...
  Kako savladati mamurluk:
  - Pijte puno vode, po mogućnosti sa malo rastopljenog šećera, koji će podići nivo glukoze u krvi. Glukoza uklanja iz mozga toksični alkoholni otpad, koji izaziva glavobolju.
  - Pijte sveže isceđeni sok od limuna ili pomorandže jer sadrži dosta vitamina C i B.
  - Ukoliko morate da popijete nešto protiv bolova, uzmite jedan aspirin.
  - Jogurt je vrlo dobar za lečenje mamurluka, kao i sveže voće kao što su banane ili jagode.
 
  Prevencija je najbolji lek
  Najbolje je, naravno, kloniti se alkohola, ali pošto je to u nekim trenucima vrlo teško, da biste sprečili prevelik uticaj alkohola na mozak, uradite sledeće:
  - grickajte dok pijete;
  - pokušajte da ne popijete više od jednog pića tokom jednog sata - ovo će vam pomoći da nivo alkohola u krvi ostane dozvoljenih 0,5 odsto;
  - žene bi trebalo da budu opreznije od muškaraca i da piju sporije jer njihova tela sadrže manje mišićnog tkiva pa im stoga treba više vremena da obrade alkohol;
  - zamenite jedno alkoholno piće čašom vode ili bezalkoholnim napitkom.
 
  Čak i samo jedno piće može da izazove podizanje nivoa alkohola u krvi do dopuštene granice za vozače - 0,5 odsto. Zato, ukoliko nameravate da vozite, ne pijte alkohol da ne biste ugrozili svoj život i živote drugih.
 
  Alkohol različito deluje na polove
  Delovanje alkohola na zdravlje nije isto kod muškaraca i kod žena, utvrdili su japanski naučnici. Oni su 14 godina pratili potrošnju alkohola kod 80.000 ispitanika, i zaključeno je da pijenje više od četiri „doze" alkohola dnevno kod muškaraca čak smanjuje rizik od smrtnosti izazvane bolestima srca. Oni koji piju su u 19 odsto manjoj opasnosti od svojih vršnjaka koji ne piju. Međutim, izgledi za smrt od moždanog udara veći su za 48 odsto kod muškaraca koji piju.
  S druge strane, alkohol u oba slučaja ima puno razorniji efekat na žene: one koje dnevno piju više od četiri doze alkohola su u četvorostruko većoj opasnosti da umru od bolesti srca nego žene istih godina koje uopšte ne piju, a preti im i 92 odsto veći rizik da umru od moždanog udara. Još više zbunjuje činjenica da žene koje dnevno piju dve doze alkohola u proseku imaju 17 odsto manje izgleda za smrt od bolesti srca.