Broj 104
Početna > Zanimljivosti > KOJA JE VAŠA NIJANSA?

Bojama do savršenog izgleda

KOJA JE VAŠA NIJANSA?

Zaboravite skupe kremice koje obećavaju da ćete se rešiti celulita, smanjiti obim struka i butina i čarobne pilule uz pomoć kojih će se kilogrami istopiti. Ako zaista želite da izgledate zanosno, recept je vrlo jednostavan - odaberite pravu boju odeće!

Izlozi su ove sezone prepuni tamnocrvenih i ljubičastih nijansi, crne čipke i kariranih dezena. Koliko god da vam se ovaj novi trend dopada, nemojte slepo da ga pratite, jer pogrešna boja može da vas učini starijom nego što jeste, ali i da doda koji kilogram. Holivudske, a u poslednje vreme i naše, zvezde i zvezdice imaju stiliste koji im pomažu da pravilno odaberu boje koje se slažu uz boju tena, ali nama „običnim smrtnicima" ostaje da sami otkrijemo našu savršenu nijansu.
  Paleta boja
  Nije nemoguće naučiti kako da se nose prave boje koje će vam pomoći da u svakoj prilici izgledate maksimalno dobro. Nije čak ni poenta u tome da se potroši malo bogatstvo na dizajnersku odeću i kozmetičke tretmane. Pravilan izbor boja koje se savršeno „slažu" uz vaše oči, boju tena i boju kose rezultiraće boljim izgledom i daće vam dodatno samopouzdanje. Paletu boja delimo na četiri glavne grupe, četiri doba koja odgovaraju nijansama tena. Prema toj podeli, možete biti proleće, leto, jesen ili zima. Kad odredite kom dobu pripadate, tek tada možete pravilno da odaberete boje koje vam najbolje stoje. Evo nekoliko saveta kako možete da odredite koja boja vam ne stoji:
 
  1. Izgledate umorno, a vaša koža je siva i bez sjaja. Kad izaberete pravu boju, vaš ten i oči doći će do izražaja.
  2. Slušajte ljude oko sebe, obratite pažnju koju boju nosite kad vam govore da izgledate dobro, sveže i odmorno.
  3. Ako pripradate grupi toplih boja (jesen i proleće), vaša kosa je crvena, kestenjasta, medplava ili zlatnoplava, a ten nežno bled.
  4. „Hladne" osobe (zima i leto) imaju crnu i tamnosmeđu ili pepeljastoplavu kosu i ružičasti ten.
  5. Jedina boja koja svima stoji je jarkocrvena.
 
  Kako nositi boje:
  1. Jarke i sjajne, bleštave boje i materijale nosite samo na onim delovima garderobe za koje ste sigurni da treba da budu u centru pažnje.
  2. Ako imate žućkastu boju tena i crne podočnjake, nemojte da nosite crnu boju blizu lica jer ćete time samo skrenuti pažnju na neke delove koje nikako ne želite da naglasite.
  3. Kombinovanje crne boje s jarkim bojama učiniće da te boje izgledaju jeftino.
  4. Ako ste sitnije ili izrazito krupne građe, izbegavajte drastične kontraste između gornjeg i donjeg dela jer će vas to vizuelno proširiti.