Broj 104
Početna > Lepi i zdravi > EKSPLOZIJA SLASTI U ANANASU

Tropsko voće kao zaštita od slobodnih radikala

EKSPLOZIJA SLASTI U ANANASU

Bromelain se nalazi u peteljkama i mesu voća, međutim, toplotom se njegovo dejstvo drastično smanjuje, pa je upravo zbog toga bitno da ga jedete u svežem obliku

Verovatno se i vama desi, kao i mnogim sladokuscima i ljubiteljima sočnih voćki, da ponekad samo pomislite na određeni plod i da vam istog trenutka pođe voda na usta. Pogotovo ako je u pitanju ananas, koji u sebi sadrži neverovatnu količinu predivnog soka. Iako se dugo verovalo da potiče iz Južne Amerike, ananas je poreklom sa Kariba. Pošto je ovo voće moglo da raste i da se gaji samo u tropskim uslovima, na Starom kontinentu je bilo izuzetno cenjeno i skupo, a sočni plodovi bili su namenjeni samo kraljevskim porodicama. Portugalski i španski istraživači preneli su ananas u Afriku i Aziju i južnopacifičke zemlje, gde se i danas uzgaja. Ananas pripada porodici bromelija (Bromeliaceae). Ovo voće je, u stvari, jaka zeljasta biljka sa središtem gde se razvijaju i do tri kilograma teški plodovi. Ananas je karakterističan po svom tipično ljuskastom plodu, nepravilnog oblika i hrapave kore. Meso ananasa je izrazito žute boje, sočnog, slatkog i aromatičnog ukusa. Ime ove tropske voćke potiče od indijske reči „anana", što bi u prevodu značilo „odlično voće".
 
  Poboljšava varenje
  Iako je siromašnog nutritivnog sastava, ananas ima neverovatna lekovita dejstva. Njegov plod je prava riznica lekovitih sastojaka, od kojih se posebno ističe bromelain, grupa enzima koji razgrađuju proteine, pa tako potpomažu proces varenja. Ananas blagotvorno deluje na upale i na smanjivanje oteklina i hematoma. Pomaže kod akutnih bolesti sinusa, upale grla, artritisa, gihta, a ubrzava i oporavak posle povreda i hirurških intervencija.
  Bromelain se nalazi u peteljkama i mesu voća, međutim, toplotom se njegovo dejstvo drastično smanjuje, pa je upravo zbog toga bitno da ananas jedete u svežem obliku. S obzirom na to da je izuzetno bogat vitaminom C, ananas pozitivno deluje i na zaštitu organizma od slobodnih radikala, koji izazivaju arteriosklerozu, bronhitis, bolesti srca povezane s dijabetesom, astmatične napade, osteoartritis i reumatoidni artritis, oštećuju ćelije debelog creva, što može dovesti do raka. Odličan je kao desert posle večere, pošto njegovi enzimi potpomažu varenje. Naravno, bitno je da poslednji obrok bude najkasnije u 18 časova.
 
  Ime ove tropske voćke potiče od indijske reči „anana", što bi u prevodu značilo „odlično voće".
  Pomaže kod akutnih bolesti sinusa, upale grla, artritisa, gihta, a ubrzava i oporavak posle povreda i hirurških intervencija.