Broj 103
Početna > Zanimljivosti > ZAŠTO ŽENE GUBE VOLJU ZA SEKSOM?

ZAŠTO ŽENE GUBE VOLJU ZA SEKSOM?

„Može se živeti i bez toga!", „Imam još posla koji moram da završim", „Boli me glava", „Umorna sam..." Postoji niz izgovora kojima se žene koriste da bi izbegle seks. Mnogo je više bračnih parova koji više ne vode ljubav nego što se misli!

NAJČEŠĆI RAZLOZI ZBOG KOJIH ŽENE GUBE VOLJU ZA SEKSOM:
Više me ne voliš?
Ta rečenica, izgovorena u jastuk, boli i nameće osećaj krivice: sve je išlo tako dobro, a sad, odjednom, više ništa. Našu seksualnu želju vrlo teško je izmeriti. Postoje fiziološki razlozi koji su odgovorni za pad libida, ali najčešće se radi o psihološkim faktorima koji u nekom trenutku prevladaju. Ali, budite uvereni, izostanak polne želje sastavni je deo života baš kao i pad energije koji svi mi povremeno osetimo.
Navika
Ženska polna želja nije po prirodi toliko nagonska, već pre odgovara na zahtev. Ona je odgovor na partnerovu žudnju i ljubav. Ali, s vremenom i ljubav postaje deo navike, pa dolazi i do sukoba, jer partner više i ne pokušava da nas zavede.
On nas je odavno već osvojio. To je gotova stvar. Koja žena ne žali za romantičnim gestovima s početka ljubavne veze?
Majčinstvo
Faktori koji remete pojavu polne želje za vreme trudnoće i posle porođaja, složeni su i raznovrsni.
Fizički razlozi: umor, mučnina, napetost u dojkama u prvom tromesečju trudnoće, proširenost vulve, opuštenost mišića, naglašen osećaj umora posle porođaja, udvostručen brigom o bebi. Tu je i povećano lučenje hormona odgovornih za proizvodnju mleka koje izaziva osećaj opuštenosti i ispunjenosti, i samim tim slabi potreba za seksom.
Psihološki razlozi: neopravdan strah da će se vođenjem ljubavi povrediti beba; osećaj ispunjenosti svega što donosi majčinstvo; strah da ćemo noću probuditi dete koje spava u istoj sobi; nezadovoljstvo zbog viška kilograma koje je teško izgubiti...
Emocionalni razlozi: ponašanje budućeg oca (gubitak polne želje, strah...); promena statusa para posle rođenja prvog deteta, kad se ljubavničko partnerstvo pretvara u roditeljsko...
Menopauza
Menopauza je obeležena znatnim padom polne želje zbog prestanka rada jajnika i lučenja estrogena i progesterona. Taj trajni i odlučujući nedostatak estrogena dovodi do smetnji kao što su suvoća vagine i izostanak polne želje. Zapravo, jajnici još luče neznatnu količinu hormona, koja je različita od žene do žene, pa to objašnjava zbog čega neke imaju izraženije smetnje od drugih. Ali i u tome psihološki razlozi igraju važnu ulogu: s prestankom menstruacije, mnoge žene sumnjaju u sopstvenu ženstvenost.
Stres i životni udarci
Svakodnevne stresne situacije u životu žena između 30. i 45. godine, mogu da se završe teskobom, a prvi znak depresije je smanjenje polne želje. Iako žene retko povezuju svoju premorenost s gubitkom polne želje, kod najvećeg broja žena radi se upravo o tome. Ako je, pored toga, zateknu teški životni udarci kao što su smrt roditelja ili objava teške bolesti, shvatljivo je što ženi u tim okolnostima ljubavne igre nisu najvažnija stvar.
Pilula ili neprikladno hormonsko lečenje
Pojedine žene žale se na izostanak seksualne želje dok koriste pilule protiv začeća, a razlog se verovatno krije u psihološkim faktorima. Uzimajući pilulu, nada za moguću trudnoću je otklonjena. Ali, kako većina žena priželjkuje da zatrudni, pod tim uslovima seks ih više ne zanima, tvrde neki seksolozi.
Kod pojedinih žena postoji i strah od dodatnog uzimanja hormona. S druge strane, loš odabir kontraceptivne pilule, s prevelikom dozom progesterona, može da izazvove suvoću vagine i samim tim da oteža polne odnose, ali i da izazove smanjenje libida.
Ozbiljna bolest i posledice operacije
Objava teške bolesti, kao što je npr. rak, odmah potiskuje ljubavni život u drugi plan. Šok koji izazove postavljena dijagnoza bolesti uzdrma celokupni emocionalni sistem. Telo, koje smo do tada doživljavali kao potporu žudnje i užitka, postaje bolesno i slabo. Tu su i postupci lečenja koji mogu da priguše seksualnu želju.
Operacije često stvaraju takve psihičke traume, naročito kad se radi o uklanjanju dojki jer tu se zadire u najveće simbole ženstvenosti. I zato partnerova podrška u takvim slučajevima može biti od presudne važnosti.
Šećerna bolest
Normalan nivo šećera u krvi važan je za polno funkcionisanje. Povišen nivo šećera može da podstakne rast gljivica u području vagine, a bol i svrab sigurno ne bude seksualnu želju. Tu je i strah od hipoglikemijske krize tokom odnosa, koji može da ohladi strast. Taj nagli pad šećera u krvi, međutim, vrlo je redak u toku ljubavnog čina. Dugoročne komplikacije šećerne bolesti, koje mogu da utiču na nervni sistem, pre će da naškode muškarcima nego ženama jer mogu da dovedu do izostanka erekcije.
Poremećaj štitaste žlezde
Ako je pad libida propraćen iznurenošću bez vidljivog razloga, povećanom telesnom težinom, osećajem hladnoće i kad je toplo, gubitkom pamćenja, gubitkom kose i lomljivim noktima, možda se radi o nepravilnom radu štitaste žlezde.
Ako ta žlezda ne luči dovoljno hormona, organizam funkcioniše usporeno, a provera količine hormona u krvi kao i odgovarajuće lečenje, najčešće sve dovode u red.
Pomoć muških hormona
Jajnici luče i malu količinu muškog hormona androgena, koji predstavlja hormon seksualne želje. U Sjedinjenim Državama već nekoliko godina koriste se male doze testosterona i DHEA, u obliku tableta, injekcija, flastera i lokalnih gelova, kako bi se podstakla polna želja kod žena. Međutim, nedokazana delotvornost tih proizvoda, kao i strah od nuspojava kao što su gojaznost i pojava malja, glavna su prepreka za njihovu pojavu na tržištu EU.
Hormoni i seksualne želje
Smanjeno lučenje hormona DHEA smatra se krivcem za gubitak seksualne želje, ali naknadno uzimanje ovog hormona nije nikada pružilo prave dokaze o polnoj uzbuđenosti.
- Smatra se da žene više vole da vode ljubav u vreme ovulacije, jer je u tom periodu telo najbogatije estrogenom.
- Ako je posle porođaja seksualna želja smanjena, krivac može da bude lučenje prolaktina, čiji porast koči libido.
- Da li ste znali da oksitocin, hormon koji podstiče trudove pri porođaju, pokreće i orgazme?