Broj 103
Početna > Putovanja > UŽIVANCIJA NATENANE

Salaš 137

UŽIVANCIJA NATENANE

Ako ste zaboravili kako izgledaju tišina i spokoj, ako ste se umorili od brzog tempa života u gradu i želite malo da usporite, potrebno je samo da krenete ka Novom Sadu i skrenete ka Čeneju... Idealan predah možete doživeti na salašu - Salašu 137

U ponudi seoskog turizma sve su atraktivniji vojvođanski salaši koji privlače kako domaće, tako i strane turiste. Ušuškani u stoletnu hladovinu oraha, išpartani konjskim kopitama i točkovima čeza, obavijeni mirisom štrudle i „supe, sosa i rinflajša", salaši u okolini Novog Sada predstavljaju idealno sklonište od bučne svakodnevice. Podjednako lep u sva četiri godišnja doba, Salaš 137 savršeno je mesto za vraćanje u minule dane, kada je život tekao sporije, a ljudi bili umereniji.
  Oaza spokoja
  Ko god dođe na Salaš 137 poželi da u ovoj oazi spokoja provede bar nekoliko dana. Odnedavno je i to moguće, u petnaest dvokrevetnih soba opremljenih restauriranim, dvesta godina starim, „altdojč" krevetima, natkasnama i šifonjerima. Salaš se sastoji od tri kuće složene u ćirilično slovo P, a u svakoj sobi nameštaj je drugačiji i teško je izabrati najlepšu. Možda je to, ipak, takozvani kraljevski apartman sa bračnim ležajem sa baldahinom. Noćenje sa doručkom za dve osobe je šezdeset evra u dinarskoj protivvrednosti. Pored moderne teretane i saune, Salaš 137 nudi i smeštaj u autentičnim objektima, koji su nekada služili kao kuća za poslugu, a danas su pretvoreni u udobne, kaljevim pećima zagrejane sobe sa pogledom na salaš kroz firange kibicfenstera. U konjičkom klubu mogu da se uzmu časovi jahanja ili da se iznajme kočije za vožnju po okolini. Tu su i tereni za golf i gađanje lukom i strelom, kutak za mališane sa ljuljaškama, klackalicama, penjalicama...
  Specijaliteti vojvođanske kuhinje
  Pored domaćeg vina sa oznakom Salaša 137 za uspomenu i dugo sećanje mogu se kupiti i originalni suveniri: liciderska kućica, konjić ili potkovica; kuhinjska kecelja i kapa; čokanjčići sa domaćom rakijom, kompakt disk tamburaškog orkestra „Salaš 137" Jovice Nikolića... Domaćini sa ponosom ističu da u jelovniku imaju samo specijalitete vojvođanske kuhinje. I sve je provereno domaće. Predjelo se služi, kao što se to nekad radilo, na drvenoj kuhinjskoj dasci. Goveđa pečenica, kulen, kobasica, kozji sir s mirođijom, tartufima ili sa orasima preliven slatkim od višanja, zatim kajmak, urnebes, pileća pašteta, proja, gibanica... U vreme svinjokolja služe se i čvarci, krvavica, kavurma. Na red potom dolazi supa od morke, teleća ili čorba od povrća, pa onda - ono glavno. Od rinflajša sa sosom od višanja, jagnjetine u mleku i rolovanih telećih grudi pod sačem, punjene ćurke s kesten-pireom, do nekoliko vrsta gustog gulaša, perkleta, seoske salate od deset vrsta sitno seckanog povrća... Pored šnenokli, od melšpajza se još nudi i koh, lenja pita s jabukama, palačinke u mleku s orasima, baklave s višnjama i orasima, bundevara, štrudle s makom i orasima... Od pića tu su domaće rakije od dunje i kajsije, domaće crno i belo vino iz vinograda u Sremskim Karlovcima.
  Autentičan ambijent
  Na ovom salašu, osim gostiju, nema ništa mlađe od 50 godina. Svaka klupa, svaka stolica ima svoju istoriju, a gazdinska kuća „na lakat" sa autentičnom verandom pretvorena je u udoban restoran sa vrsnom kuhinjom. Na ovom mestu oženio se popularni pevač Zdravko Čolić, udala Ekstra Nena, a vrhunski provod pravili su i Vlado Georgiev i Šaban Bajramović. Pored provoda, na salašu se dogovaraju poslovi, sklapaju umetnički i politički dogovori, dolaze javne ličnosti poput Borisa Tadića, Đorđa Balaševića, Nenada Čanka, ali i strane diplomate i biznismeni. Ako želite da uživate u domaćoj hrani i piću, tražite autentični ambijent u kojem ćete se opustiti barem nakratko, Salaš 137 je pravo mesto za vas.