Broj 103
Početna > Zanimljivosti > SCENE IZ STVARNOG SVETA

Najpoznatije filmske lokacije

SCENE IZ STVARNOG SVETA

Zadivljeni prizorima na velikom platnu, često poželimo i sami da posetimo mesta na kojima su bili neki od naših filmskih junaka. Ovo je savršen razlog za putovanje jer ne treba zaboraviti da su neke od najupečatljivijih scena snimljene u stvarnom svetu, ponekad i bez pomoći scenografije

Kazablanka
  Naslov klasika snimljenog daleke 1942. najsnažnija je veza gradova i bioskopskih hitova. Iako film zapravo i nije snimljen u istoimenom gradu, gotovo je nemoguće čuti za Kazablanku, a ne setiti se crno-belih lica Ingrid Bergman i Hemfrija Bogarta. Zanimljivo je da u vreme snimanja ovaj egzotični severnoafrički grad nije bio poznat kao turističko odredište, već kao strateška lokacija Drugog svetskog rata. Film se proslavio, a Kazablanka je s vremenom postala turistička meka. Bio je to početak jednog divnog prijateljstva...
 
  Beč - Treći čovek
  Nekoliko godina kasnije, filmska traka sličnu uslugu učinila je i Beču. U jeku hladnoratovske podele na tri okupacijske zone, špijunski triler Treći čovek skrenuo je pažnju svetske javnosti na lepote u ratu stradale metropole. Čak i u tmurnom ambijentu bečke znamenitosti izgledale su sjajno i monumentalno. I dok je zvuk citre postajao simbol Beča, Treći čovek osvojio je bezbroj nagrada. Po nekima je i najvažnije ostvarenje u istoriji filma, pa je i danas meta brojnih filmofila.
 
  Tokio - Izgubljeni u prevodu
  Jedan od gradova koji je i inače među najtraženijim turističkim odredištima dodatnu reklamu dobio je hitom Sofije Kopole Izgubljeni u prevodu iz 2003. godine. Bil Marej i Skarlet Johanson pomogli su rediteljki da prikažu grad prepun prizora i zvukova koji se ne mogu doživeti nigde drugde.
 
  Rim - Slatki život
  Osećaj sličan likovima iz filma sigurno su poželeli i mnogi koji su pod utiskom Felinijevog Slatkog života svratili do rimske fontane Trevi. Zahvaljujući ovom klasiku, ovo mesto postalo je možda i najpoznatiji simbol Večnog grada.
 
  Petra - Indijana Džons
  Jedinstveni kameni grad u Jordanu poslužio je kao vrhunska kulisa za mesto u kom arheolog i pustolov Indijana Džons dolazi u potragu za Svetim gralom. Ko može da zaboravi kada Indijana i njegova družina ulaze u kanjon i u steni pronalaze grad. Gotovo isti utisak turisti mogu da dožive i uživo, posebno ako do jedne od najcenjenijih arheoloških lokacija dolaze na konju.
 
  Tunis - Ratovi zvezda
  Od kako je Džordž Lukas u tuniskoj pustinji postavio scenu kojom je dočarao planetu Tatuin, mnogi obožavaoci njegovog kultnog SF serijala posetili su ovu zemlju u želji da osete deo svemirskog ambijenta. Domaćini im izlaze u susret, pa je nekoliko hotela, restorana i barova uređeno u stilu Tatuina. Nedostaju samo neobična stvorenja koja u Lukasovoj mašti nastanjuju daleke galaksije.
 
  Novi Zeland - Gospodar prstenova
  Najnagrađivanija filmska trilogija zaslužna je za to što je Novi Zeland širom sveta počeo da se spominje kao obavezna destinacija zbog svojih prirodnih lepota. Planine, nacionalni parkovi i zelenilo pokazali su da na svetu još uvek ima netaknutih mesta koja izgledaju kao i pre nekoliko vekova.