Broj 103
Početna > Lepi i zdravi > PRVA POMOĆ

Posekotine i ogrebotine

PRVA POMOĆ

Posekotine i ogrebotine su neizbežan deo detinjstva, a često se javljaju i kod odraslih prilikom rada u kuhinji ili bašti. Gotovo uvek mogu da se leče kod kuće, tradicionalnim lekovima za prvu pomoć

Ako posečete kožu ili tkivo ispod nje, oštrim predmetom kao što je nož ili komadić stakla, javiće se krvarenje, ponekad i jako, ukoliko su presečeni krvni sudovi. Ogrebotine su površinske povrede koje mogu sadržati čestice prljavštine ili zemlje. Sledeći koraci uklanjaju nečistoće, zaustavljaju krvarenje i štite od infekcije. Operite ruke sapunom i toplom vodom pre nego što dodirnete ranu. Oprezno isperite ranu tekućom mlakom vodom da biste odstranili nečistoću. Tapkajte sterilnom gazom ili čistom tkaninom pa nekoliko minuta blago pritiskajte ranu. Sastavite ivice posekotine uskim komadom sterilnog hirurškog flastera. Malu posekotinu ili ogrebotinu pokrijte flasterom, a veću sterilnom gazom koju ćete pričvrstiti zavojima.
 
  Sprečavanje infekcije
  Operite posekotinu ili ogrebotinu rastvorom sode bikarbone ili ohlađenim čajem od cimeta, žalfije ili peršunovog lista - sve ove biljke deluju antiseptički. Običan crni čaj, sok od crnog ili belog luka takođe su antiseptici, a ublažavaju i krvarenje. Med nanesen na posekotinu pomaže sprečavanje infekcije i ubrzava zarastanje. Nanesite gazom na ranu rastvor destilovanog hermamelisa. To će brzo zaustaviti krvarenje, ublažiće bol i oticanje i ubrzaće zarastanje. Napravite mešavinu od dve kapi eteričnog ulja geranijuma, dve kapi lavandinog ulja i jedne kapi ulja nane pa time poprskajte čist zavoj pre nego što ga stavite na ranu. Nanesite mast od nevena na ogrebotinu pre nego što je previjete.
 
  Kada da potražite lekarsku pomoć:
  Ako je krvarenje jako i ne prestane nakon nekoliko minuta. Ako se na posekotini ni posle sedam dana ne stvori krasta, ili se vide znaci infekcije (oticanje, crvenilo, gnoj). Ako je u rani ostalo strano telo. Ako je posekotina izazvana prljavim predmetom, a povređena osoba nije vakcinisana protiv tetanusa u poslednjih deset godina.
 
  Svrha lečenja je da se zaustavi krvarenje, zaštiti posečena koža od infekcije i ubrza zarastanje. 
  Ako rana jako krvari, a ništa nije ušlo u nju, podignite povređeni deo tela, stavite čist zavoj i pritisnite rukom kako biste zaustavili krvarenje. Preko toga stavite još jedan zavoj