Broj 103
Početna > Lepi i zdravi > PONOVO U MODI

Rabarbara

PONOVO U MODI

Rabarbara, povrće koje je u Evropu doneo Marko Polo i koje se koristi u narodnoj medicini za ublažavanje problema sa varenjem, bogato je dijetalnim vlaknima, vitaminom C, kalcijumom i kalijumom

Rabarbara je manje poznato višegodišnje povrće koje se uzgaja zbog mesnatih sočnih listova s dugim, debelim, ljubičastim, zelenim ili ružičastim lisnim drškama. Lišće se koristi kao varivo, poput spanaća, a od svežih oljuštenih drški pravi se salata - dovoljno je preliti je sokom od limuna i začiniti po želji. Pored toga, može da se koristi i za različita jela: čorbe, variva kao i sokove i kompote.
  Za smirenje i detoksikaciju
  Listovi ovog povrća su otrovni, ali stabljika sadrži puno vitamina B3 i B5, folnu kiselinu, kao i magnezijum, mangan, gvožđe i fosfor. Ono što je takođe čini važnom jesu limunska i jabučna kiselina, tanini, pektin i blage supstance koje pomažu pri varenju (antrahinoni). Stručnjaci tvrde da rabarbara detoksikuje organizam i smiruje nerve, a osobe koje je redovno konzumiraju nemaju problema sa varenjem. Zato je rabarbaru idealno jesti posle obroka s mesom.
  Za vitalnost i raspoloženje
  Pored toga, ova biljka pomaže u jačanju nerava, poboljšava raspoloženje i deluje na vitalnost organizma. Pomaže i da kosa ne osedi prerano. Ipak, ovo povrće zahteva i oprez. Rabarbara je bogata oksalnim kiselinama koje podstiču stvaranje kamena u bubregu, pojačavaju reumu i bolove kod gihta. Zato se preporučuje samo jednom nedeljno, oljuštena i nikada sirova. U prodavnicama i na pijacama mogu se već naći dugački i debeli strukovi rabarbare.
  
  Rabarbara se može kombinovati sa jelima koja sadrže mleko, a može se jesti i kao kompot ili u voćnoj salati.
  Rabarbara je bogata oksalnim kiselinama i podstiče stvaranje kamena u bubregu, a kiselina može da pojača reumu i bolove kod gihta. Zbog toga je preporučljivo jesti je samo jednom nedeljno, i to oljuštenu i nikada sirovu.