Broj 103
Početna > Lepi i zdravi > ORAH ZA POTENCIJU I SNAGU

Lekovite biljke

ORAH ZA POTENCIJU I SNAGU

Orah jača organizam, dobar je kao stimulans, poboljšava mušku potenciju, kondiciju, nadoknađuje snagu, štiti organizam od starenja i ulepšava

Orah se u antičko doba cenio kao sveto drvo Jupitera i koristio se kao hrana, kao lek, ali i u stolarstvu, za bojenje pamuka, vune... Jezgro oraha sadrži do 65 odsto ulja, 15 odsto vrednih belančevina, ugljenih hidrata, fosfor, kalijum, magnezijum, vitamine B i C, gvožđe, dok u lišću ima 0,3 odsto etarskog ulja, tanina, juglona, inizitola. Plod oraha koristi se kao dodatak tortama i kolačima, za pravljenje rakije i likera, a manje se zna da je orah, tj. mladi listovi i nedozreli plodovi, izuzetan lek. Mlado lišće treba koristiti za spremanje ekstrakta, tinkture i melema jer sušenjem isparavaju nepostojana fenolska jedinjenja, a lekoviti sastojci se menjaju i kvare. Čaj od orahovog lišća je dobar lek za smetnje u varenju, protiv zatvora, odsustva apetita i za pročišćavanje krvi. S uspehom se upotrebljava i kod šećerne bolesti i protiv žutice. Veoma je delotvoran kod rahitisa i zagnojenih noktiju na prstima ruku i nogu.
 
  Orasi i med
  Poznati specijalitet za jačanje muške potencije i stimulans za opšte jačanje organizma sprema se tako što se u med potope jezgra oraha, čiji sastojci, udruženi s medom, rehabilituju organizam i štite od starenja ćelije organizma.
  Čaj od lišća se koristi protiv crevnih parazita, za regulisanje varenja, jačanje mišića, protiv katra želuca, skrofuloze, krvarenja desni, rahitisa, lečenja plućnih bolesti, za čišćenje krvi. Čaj od orahovog lišća dobar je kao dodatak vodi za kupanje. Kupka sa ovim dodatkom pomaže i kod akni, gnojnih osipa, znojenja nogu i kod belog pranja. Ona se upotrebljava za ispiranje usne šupljine kad u njoj ima bakterija ili kod obolelih desni. Jak ekstrakt od listova oraha, koji se dodaje vodi za kupanje, leči promrzline. Kod opadanja kose upotrebljava se tako što se njime snažno masira koža glave. Odlično je sredstvo i za suzbijanje vaški. Spolja se koristi za kupke i obloge protiv zagađenih rana i ekcema, raznih kožnih bolesti, upale očiju, kao ulje za kosu i zaštita od opekotina izazvanih sunčanjem.
 
  NAČIN UPOTREBE
  Čaj: jednu punu kafenu kašiku sitno isečenih listova oraha popariti sa četvrt litra vrele vode i ostaviti da odstoji kratko vreme.
  Dodatak za kupke i za ispiranje: 100 g iseckanih listova upotrebiti za kupku, a za ispiranje jednu punu kafenu kašiku na četvrt litra vode. Za jači čaj uzima se dvostruka količina. Ako ga ne dodate u vodu za kupanje, isperite telo posle kupanja. Izuzetan je za saniranje kožnih bolesti, za rahitis, zagnojene rane, ekceme, bubuljice, akne i protiv preteranog znojenja.
  Rakija od oraha: pročišćava želudac, jetru i krv, otklanja slabost želuca i bakterije iz creva. Uz to, odlično je sredstvo protiv guste krvi. Pravi se tako što se 20 zelenih oraha iseče na četvrtine i ostave se u boci sa širokim grlićem pa se preliju litrom rakije od žita, i to tako da ih rakija prekrije dva do tri prsta. Dobro zatvorenu bocu držati dve do četiri nedelje na suncu ili na toplom mestu. Posle tog vremena tečnost procediti i njome napuniti bocu. Po potrebi uzeti jednu punu kafenu kašiku rakije.
  Liker od oraha: veoma ukusan liker dobićete ako zelenim orasima dodate dva-tri karanfilića, koricu cimeta, štapić vanile i opranu koru od pola pomorandže. U četvrt litra vode skuvajte 500 g šećera i ovu količinu, pošto se ohladi, dodajte proceđenoj rakiji od oraha.
 
  Osobe koje imaju komplikacije sa žuči, čirom i jetrom ne bi smele da jedu orahe.
  Nekada se u krevet stavljalo sveže orahovo lišće jer je odličan čuvar od raznih insekata, komaraca, buva, moljaca...
 
  Za jačanje kose
  Samleti 100 g ploda oraha i staviti u litar 96-procentnog alkohola. Zatvoriti i dve nedelje ostaviti na toplom mestu. Malo tečnosti protrljati među dlanovima, pa masirati kožu glave svako veče pre spavanja, a onda osušiti. Sprečava perut i opadanje kose.

  Sveže lišće oraha se stavlja na rane. Suve pregrade iz ploda oraha se koriste za spremanje čaja i lečenje srčanih tegoba, povišenog pritiska, arterioskleroze.