Broj 103
Početna > Zanimljivosti > MISTERIJA LJUBAVI

Ono što niste znali o privlačnosti

MISTERIJA LJUBAVI

Znate li da se većina ljudi naginje udesno dok se ljubi, da „padamo” na osobe koje su nam slične, da nas ljubav čini opsesivnim, slepim, ali i stresnim? Sve ovo potvrdili su i naučnici, koji nisu mogli da odole porivu da analiziraju misteriju ljubavi

Sviđaju nam se osobe koje su nam slične
  Čini se da svi imamo nešto zajedničko sa Narcisom, mitskim bićem koje je bilo zaljubljeno u sopstveni odraz. Britanski naučnici zaključili su da naš mozak više voli lica koja su nam slična. U istraživanju je učestvovalo više od 200 osoba i svi su imali zadatak da posmatraju digitalno izmenjena ljudska lica. Rezultati su pokazali da su se ispitanicima više sviđala lica koja su ih podsećala na sopstveno ili na lice nekoga iz uže porodice.
 
  Direktan pogled je najvažniji
  Ženu koja tek uđe u prostoriju muškarci će smatrati privlačnijom ako im uzvrati direktan pogled. To je potvrdilo i istraživanje u kome su muški ispitanici posmatrali na ekranu ženska lica koja su gledala direktno u njih ili negde sa strane. Ispostavilo se da su žene koje su gledale sa strane bile manje privlačne. Naučnici su zaključili da direktan ženski pogled deluje uzbuđujuće, kao i da su naši doživljaji uglavnom pod uticajem neverbalne komunikacije, kao što je pogled. Zbog toga, dame, kad vidite zgodnog frajera, ne sklanjajte pogled! Šanse su vam daleko veće ako ga gledate pravo u oči.
 
  Prvi trenuci su presudni
  I muškarci i žene često znaju da kažu da njihov idealni partner mora da bude duhovit, šarmantan, zgodan, uspešan i slično... Činjenica je da brzo znamo da li smo zainteresovani za određenu osobu. Pri tom ne treba ni da provedemo određeno vreme s njom. Naime, kad vidimo njega ili nju, jednostavno znamo da li nam se sviđa, i to samo na osnovu fizičkog izgleda. Pokazalo se da oba pola ocenjuju potencijalnu kompatibilnost već u prvim trenucima kontakta, pri čemu na njihov doživljaj najviše utiču starost, visina i privlačnost.
 
  Zavodnički glas
  Kad razgovarate s potencijalnim partnerom, obratite pažnju na zvuk njegovog glasa. Pitate se zašto? Seksi, zavodničke glasove imaju osobe koje su počele da vode ljubav u ranijim godinama, samim tim imale su i više seksualnih partnera, a čini se i da su sklonije neverstvu od osoba koje ne mogu da se pohvale seksi glasom. Pa, zato kad čujete privlačan glas, pomislite da ta osoba možda ima poprilično burnu seksualnu prošlost...
 
  Nevera je u genima
  Neki naučnici tvrde da je nevera zapisana u genima. Sklonost vernosti je odlika karaktera, kako kažu, a na nju, osim samih gena, mogu da deluju i društveni faktori.
 
  Ljubav stvara stres
  Kada postanemo obuzeti novim muškarcem ili ženom u našem životu, to dovodi do divljanja hormona stresa, kortizola, zbog čega se blago povećava krvni pritisak, a moguće je i da ćemo muku mučiti s nedostatkom sna. Sve u svemu, iz toga se može zaključiti da nas ljubav čini opsesivnim, slepim i stvara nam stres, ali nam, kad smo zaljubljeni, to nimalo ne smeta.
 
  Zašto ljubav boli
  Psihološki bol zbog raskida jednak je bolu od stvarne povrede, dokazali su psiholozi. Područja mozga koja odgovaraju na nadražaj fizičkog bola aktiviraju se i kad osoba proživljava psihički bol, kao kada je partner ostavi, na primer.
 
  Rumenilo je poželjno
  Rumeni obrazi igraju ključnu ulogu u igri zavođenja. Britanski naučnici tvrde da rumeni obrazi šalju poruku da je ta osoba dobrog zdravlja, a to bi mogao biti jedan od razloga zbog kojih žene od davnina vole da nanose rumenilo na obraze.
 
  Poljubac na pravi način
  Znate li da postoji pravi način za ljubljenje? Ljudi, naime, češće naginju glavu udesno kada se ljube.
 
  Muškarcima glad igra važnu ulogu
  Muškarci, kad su gladni, više vole punije žene. U istraživanju američkih naučnika muškarci su ispunjavali anketu pre i posle jela. Muškarcima koji su ispunjavali anketu pre jela sviđale su se dame sa oblinama, dok su se onima koji su siti odgovarali sviđale žene sa nekoliko kilograma manje. Zanimljivo je da kod žena glad nije igrala nikakvu ulogu kod odabira muškaraca.