Broj 102
Početna > Lepi i zdravi > PRIRODNI PROŽDRLJIVCI MASNIH NASLAGA

Hranom do vitke linije

PRIRODNI PROŽDRLJIVCI MASNIH NASLAGA

Saznajte šta najbolje uništava holesterol, trigliceride i masnoće u našem organizmu

Konačno ste odlučili da odvojite deo slobodnog vremena i učinite pravu stvar za svoje telo i organizam. Već ste se bacili na svakodnevno treniranje jer želite da uživate u slici koju vidite dok se ogledate. Ipak, svesni ste činjenice da se rezultati ne postižu preko noći i za kratko vreme. Ono što vas baca u očaj svakako su te ružne naslage sala oko pojasa koje se poput kobasica spuštaju na vašu pozamašnu zadnjicu. Govorite sebi utešne reči i čvrsto rešavate da, uz kompletan trening, korigujete ishranu.
  Dugo slušate o prirodnim sagorevačima masti, ali pošto se nijednom niste fokusirali na priče i savete nutricionista i stručnjaka, nemate pojma o čemu je tu zapravo reč. Saznajte koji su proždrljivci holesterola, triglicerida i masnoća u našem organizmu. Da biste korigovali telesnu težinu i oslobodili se sala, dijetetičari preporučuju prirodne „gutače" masnoće koji se nalaze u mnogim namirnicama. Ima ih u integralnim žitaricama, morskim plodovima i ribi, pojedinom povrću i voću.
 
  Šolja zelenog čaja za dijetu
  Verovatno niste ni sanjali da pirinač apsolutno ne poseduje masnoće, neverovatan je u snižavanju nivoa insulina i održava ravnotežu šećera u krvi, pa je na listi namirnica koje stručnjaci za ishranu preporučuju osobama koje boluju od dijabetesa. Sportisti ga redovno koriste u ishrani jer ne goji i stvara osećaj sitosti.
  Đumbir je pravi mađioničar kada je reč o regulaciji cirkulacije, kao i ako imate problema sa varenjem. Koristite ga kao začin, sveže izrendan ili u prahu, a ako hoćete da mu pojačate dejstvo, upotrebite ga u kombinaciji sa belim lukom. Pravi proždrljivac masti je svakako zeleni čaj. Ukoliko se odlučite za čajnu dijetu, sa dve do tri šoljice čaja dnevno, za tri meseca možete da oslabite i do sedam kilograma.
 
  Ljute papričice za cirkulaciju
  Ljutina bibera, karija, čilija ili ljute papričice podstiče razmenu materija u organizmu, reguliše cirkulaciju i otvara pore, a sve to zajedno ubrzava razgradnju masti u našem telu.
  Zbog eteričnih ulja u svom sastavu i veoma karakterističnog ukusa, koren celera ubrzava varenje, razmenu materija u organizmu i podstiče izlučivanje tečnosti.
  Najveći izvor joda, koji pomaže u razmeni materija i preradi energije, nalazi se u morskim algama, koje ne sadrže masti. One podstiču proizvodnju hormona u ljudskom organizmu.
  Cvekla je izuzetno moćan sagorevač masti. Ona ubrzava metabolizam i protok žuči, snižava nivo holesterola i taloženje masnoće u krvnim sudovima.
  Svi morski plodovi i riba, zbog visokog sadržaja belančevina, pozitivno utiču na sagorevanje masti, čiste creva i štite srce od infarkta.