Broj 102
Početna > Lepi i zdravi > PRIRODNI DIURETIK

Breza

PRIRODNI DIURETIK

Čaj od breze povoljno deluje na obolele mokraćne organe, upalu bubrega, bešiku, mokraćne kanale i odlično podstiče izlučivanje tečnosti

Drugi nazivi: brez, brezuša, briza, brizovina, metlika
 
  Postoje dve vrste breza: bela ili obična breza i cvetna ili severna breza. U lečenju, obe imaju jednaku vrednost. Lišće sadrži oko osam odsto tanina, oko osam odsto šećera, malo etarskog ulja (0,05 odsto u listovima, a u pupoljcima čak do četiri odsto), smole, gorke materije, saponozida... Za lek se skupljaju sok, rese, listovi i kora. Pupoljci sadrže mnogo eteričnog ulja, ali ne i vitamina C, koga pak ima u listovima. Eterično ulje pupoljaka povoljno deluje na disajne puteve.
 
  BREZOV SOK
  U proleće se probuši rupa u stablu breze. U nju se stavi tanka cevčica, pomoću koje dobijamo brezov sok. Posle toga rupa se zatvori drvenim klinom. Često bušenje štetno deluje na drvo. U soku se nalazi šećer pa, ukoliko ga grejemo da provri, dobijamo brezovo vino. Sok i vino su odličan lek za lečenje arterioskleroze, gojaznosti, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih bolesti.
 
  ČAJ KOJI LEČI
  Od pupoljaka i listova breze priprema se čaj koji ne sme da se kuva, već biljku treba preliti vrelom vodom. Koristi se kao jedan od najboljih prirodnih diuretika.
  Čaj od listova sprečava oboljenje bubrega, bešike, jetre, zglobova...
  Preporučuje se za rastvaranje bubrežnih kamenaca i njihovo bezbolno izlučivanje. Brezovo lišće koristi se vrlo uspešno za lečenje kožnih bolesti - lišajeva, raznih dermatida. Poboljšava slabo mokrenje, belančevine u mokraći i čisti krv. Čaj od brezovog lišća i resa pojačava izlučivanje mokraće, odstranjuje kiselinu iz organizma i leči groznicu i reumatske bolesti.
 
  Čaj protiv reumatizma i gihta
  Pomeša se ista količina lista breze, koprive (list) i kore krkavine (Cortex Frangulae)
 
  Čaj protiv bubrežnih kamenaca
  Pripremi se čajna mešavina od lista breze, pirike (Rhizoma Graminis), čestoslavice (Herba Veronicae) i vodopije (Herba Cichorii)
   
  Čaj protiv otečene slezine
  Pije se natašte čaj od 20 g brezove kore i 10 g korijandera (Coriandrum sativum) kuvanih u 2,5 dl belog vina
 
  Urološki čaj - ove čajeve ne piti bez konsultacije sa lekarom!
  List breze (20 odsto), biljka sitnice (pet odsto), svila od kukuruza (15 odsto), list borovnice (10 odsto), vranilovka (15 odsto), list koprive (15 odsto) i list medveđeg grožđa (20 odsto).
 
  Protiv zapaljenja bubrega
  Supenu kašiku mešavine preliti sa 2 dl hladne vode, poklopiti, zagrejati do vrenja, ostaviti da odstoji sat vremena, procediti. Tri puta dnevno piti po 2 dl nezaslađenog čaja posle jela.
  Za lakše mokrenje: tri puta dnevno pre jela uzeti po kašiku sitno samlevenog lišća breze. List usitniti pre same upotrebe.
 
  Protiv zapaljenja prostate i otežanog mokrenja
  Pomešati po 30 g lista breze, medveđeg grožđa, preslice i 10 g cveta podbela. Jednu supenu kašiku mešavine kuvati oko pet minuta u 2 dl vode, poklopiti i ostaviti da stoji tri sata. Procediti i piti mlako. To se ponovi još dva-tri puta u toku dana pre jela.