Broj 102
Početna > Zanimljivosti > MOCARTOVE NOTE ZA VAŠE ČEDO

Komunicirajte sa bebom pre rođenja

MOCARTOVE NOTE ZA VAŠE ČEDO

Za vreme trudnoće, u sedmom mesecu, beba čuje zvuke, oseća vibracije i već prepoznaje mirise koje mama udahne u toku dana. Zato razmislite šta ćete slušati u trudnoći

Planirali ste sa suprugom proširenje porodice i ostvarila vam se želja. Lekar vam je saopštio predivnu vest da ćete za devet meseci postati roditelji. Vašoj sreći nigde kraja, ali osećanje koje vas je tog trenutka obuzelo još uvek vam nije poznato. Uzbuđeni ste, srećni, a pomalo i uplašeni zbog neizvesnosti koju nameće novo iskustvo.
  U glavi vam je bezbroj pitanja, a ono čime ćete svih devet meseci biti okupirani jeste razmišljanje o tome kakva će biti vaša beba. Da bi vaše čedo odmah po rođenju bilo srećno i bezbrižno, trebalo bi na samom početku trudnoće da naučite nešto o ponašanju u tom novom fizičkom i hormonskom stanju, jer je to od bitnog značaja za razvoj bebe u stomaku. Na bebine snove još u majčinom stomaku utiču mamina interesovanja i odnos prema pojedinim stvarima.
 
  Uživajte u svakom trenutku
  Dok ste u blagoslovenom stanju, draga damo, prošetajte se do obližnjeg bioskopa, pogledajte film sa srećnim završetkom, što češće se opuštajte uz zvuke omiljene muzike, mazite i masirajte svoj stomak. Budite srećna mama i verujte da će vaša beba sanjati slatke snove. Dečji receptori osećaja formiraju se još u prvim nedeljama trudnoće, a oko četvrte nedelje, da ne poverujete, javljaju se refleksi gutanja sa otvaranjem i zatvaranjem usta. Već tada receptori čula ukusa počinju da se raspoređuju po jeziku. Ako mama kojim slučajem postavi stomak prema nekom jakom izvoru svetlosti, negde između četvrtog i šestog meseca trudnoće, beba će reagovati skupljanjem zenica i nekako kao kroz rendgen registrovati jaku svetlost. Tog trenutka vaše čedo će pokušati da se okrene u stomaku jer mu svetlost smeta.
 
  Klasična muzika za inteligenciju
  Beba počinje da sanja već u sedmom mesecu, tada mu se odslikavaju nejasni likovi, poput slika na kompjuterskom ekranu. Beba čuje zvuke i oseća vibracije i polako počinje da prepoznaje mirise koje mama oseti u toku dana. Drage mame, treba da znate da se svaki vaš emotivni doživljaj prenosi na bebu. Ako ste srećni i zadovoljni, vaša beba će primiti veliku količinu endorfina, molekula sreće koji pokreće mirne i ugodne mentalne slike. Postoji mnogo načina na koje možete komunicirati sa svojom bebom i slati joj pozitivne vibracije pre samog rođenja.
  Stručnjaci tvrde da određena vrsta muzike utiče na razvoj deteta. Dokazano je da klasična muzika pomaže kod smirivanja bebe u stomaku i čak podiže nivo njene inteligencije za 10 odsto. Na primer, Mocartova dela podstiču aktiviranje alfa-talasa koje mozak proizvodi u stanju opuštenosti, ritmom od osam ciklusa u sekundi.
 
  MASIRAJTE STOMAK I IZMAMITE OSMEH
  Ukoliko masirate stomak u smeru kazaljke na satu ili ga nežno milujete, oslobađate serotonin i oksitocin, molekule ljubavi i emocija, čime usrećujete vašu bebu koja će se u tom trenutku zadovoljno smeškati, a vi je možete posmatrati preko ultrazvuka.