Broj 101
Početna > Lepi i zdravi > UKRAS I BUNT

Kosa

UKRAS I BUNT

Frizure su nekada bile statusni simbol, njima se zavodilo, izražavalo buntovništvo, dokazivali stavovi i životni stilovi, ali i šokiralo. Dobar ljubavnik i dobar frizer su osobe bez kojih bi naši životi bili tužni i bezbojni

Dok je sveta i veka, frizeri neće ostati bez posla, jer kao i sa mnogim stvarima u životu, nikada nismo zadovoljni onim što imamo, pa tako ni frizurama.
  Gde je sve počelo?
  Nekada davno postojale su samo brijačnice. Verovali ili ne, brica je ispunjavao sve želje i potrebe svojih klijenata, pa je, osim što je šišao i brijao, vadio zube i lečio rane. Možete li zamisliti da danas dođete na frizuru, pa onako usput zamolite frizerku da, kada ste već tu, baci pogled na onu šesticu koja vas već danima boli.
  Frizure kroz istoriju
  U starom Rimu perike su bile statusni simbol žena iz visokog društva. U ranom srednjem veku bile su zabranjene, a veliki procvat doživele su u doba rokokoa i baroka. Stari Grci poštovali su plavu boju kose kao boju bogova, dok su prema crvenokosima bili vrlo sumnjičavi. Tako je Juda na slikama umetnika ranohrišćanskog razdoblja često bio prikazivan upravo kao crvenokos. Moda pletenica, umetaka i perika pojavila se u 19. veku u Parizu i Beču kada su sve dame iz visokih slojeva poludele za ovim modnim dodacima. Umeci su izašli iz mode početkom 20. veka, a po završetku Prvog svetskog rata žene počinju da nose kratke frizure. Danas se moda vratila, pa se tako sve češće na ulicama mogu videti devojke sa ekstenzijama, umecima u obliku repa, kike ili tek ponekog pramena.
  Težnja za slobodom
  Kosa je oduvek bila izraz bunta kod mladih ljudi. Duga kosa hipija '60-ih godina prošlog veka pokazivala je njihovu težnju za slobodom i drugačijim svetom. Možda je vreme hipija prošlo, ali mladi i danas koriste kosu za svoje ciljeve. Kako najlakše naljutiti mamu i tatu? Ošišajte svoju predivnu dugu kosu i šokiraćete ih! I na filmu je tako. Retko se može videti mlad buntovnik na velikom platnu sa kratkom kosom. Naprotiv, njegova kosa je raščupana kao da je tog momenta sišao s motora, a jedan pramen će uvek padati direktno na njegove velike smeđe oči.
  Za lepotu treba trpeti
  Žena Luja XVI Marija Antoaneta osmislila je frizure s voćem i cvećem. Neke žene su čak nosile čitave vaze s cvećem na glavi. Pitate se kako su spavale? Nikako, neke su čak provodile noći u fotelji kako ne bi spavanjem u krevetu pokvarile frizuru. Svi se sećate nekog filma čija se radnja odvijala na francuskom dvoru. Ko od nas se nije barem jednom slatko nasmejao perikama koje je nosilo plemstvo? Pretpostavlja se da su perike počele da se nose na dvoru kada je Luj XIII zabranio nošenje brade.
  Frizer = psihoterapeut
  Odlazak kod frizera danas može biti prava psihoterapija. U salonima ćete videti zanimljiva lica i čuti razne životne priče. U frizerskim salonima se tuguje, jadikuje, veseli, ali i razmenjuju najnoviji tračevi... Ako imate sreće, možda vam čak i naprave dobru frizuru. Ne postoji žena koja barem jednom u životu nije plakala kada su joj suviše skratili kosu ili ofarbali u pogrešnu boju. Nekako se čini da nikada nismo zadovoljne - kada smo crnke, želimo da budemo plavuše, a kada nam je kosa kovrdžava, dušu bismo prodale samo da bude ravna. Ipak, nije ni frizerima lako s današnjim zahtevnim klijentkinjama. Ponekad zaboravimo da su i oni samo ljudi, a ne čudotvorci s magičnom prašinom. Trendovi i moda menjali su se kroz istoriju, i dalje će se menjati, ali jedno ostaje isto, kada žena želi drastičnu promenu u životu, uvek krene od frizure.