Broj 101
Početna > Lepi i zdravi > REŠITE SE KESICA ISPOD OČIJU

Podočnjaci

REŠITE SE KESICA ISPOD OČIJU

Prema nekim istraživanjima, devet od deset ljudi ima tamne krugove ispod očiju barem jednom u životu. Ukoliko i vi spadate u tu većinu koja muči muku sa podočnjacima, postoji nekoliko stvari koje možete da učinite kako biste smanjili tamnu boju i istakli sjaj vaših očiju

U nekim slučajevima pojava podočnjaka je nasledna. Međutim, postoje i drugi krivci za pojavu podočnjaka: pušenje, veće količine kafe, gaziranih napitaka, kasno odlaženje na spavanje ili nespavanje celu noć...
 
  Uzroci pojave podočnjaka
  1. Ako su vam se odjednom pojavile „vrećice" ispod očiju, to može da bude simptom alergijske reakcije ili infekcije bubrega. Ukoliko osećate još neke simptome poput povišene temperature, osipa ili otežanog disanja, javite se lekaru. Ako se radi o alergiji, otkrijte na koju ste hranu alergični i izbacite je iz jelovnika. Alergiju mogu da izazovu i kozmetički proizvodi, poput maskare ili kreme.
  2. Ako su vam oči često natečene, proverite da li to ima veze sa vašim menstrualnim ciklusom. Ukoliko vam se pojavljuje natečenost nekoliko dana pre menstruacije, to može da bude jedan od znakova PMS-a. Probajte da koristite prirodne diuretike poput zelenog čaja i izbacite slanu hranu.
  3. Pigmentacija posle porođaja ili nuspojave nekih lekova - ova hiperpigmentacija u području oko očiju izgledaće poput podočnjaka. Ponekad se to reguliše samo od sebe, a podočnjaci postepeno nestanu.
  4. Podočnjake možete naslediti, što se posebno primećuje kad se približimo četrdesetoj. Pogledajte svoju mamu ili baku, ako i one imaju podočnjake, najverovatnije ste to nasledili od njih i jedino što vam preostaje jeste prikrivanje korektorom.
  5. Često natečene oči pokazuju da vašem telu nedostaju proteini, esencijalne masnoće, B-vitamin i folna kiselina. Promenite način ishrane tako da u jelovnik uvrstite više mesa, ribe i mlečnih proizvoda. Vitamin B12 se nalazi samo u mesnim proizvodima, a vitamin B6 u mleku, mesu i ribi.
  6. Podočnjake i natečenost često izazivaju nesanica, stres, dugotrajan rad ispred računara, previše gledanja televizije ili umor. Za to je najbolje rešenje dobar san i odmor.
 
  Prikrijte podočnjake šminkom
  Nemojte da preterujete sa kozmetičkim proizvodima. Nanesite dobar korektor, i to tek kada završite sa stavljanjem podloge. Koristite vlažan, sjajniji korektor ili polumat nijanse slične vašoj boji kože. Presvetla nijansa će se mnogo videti i nećete izgledati prirodno. Za optimalan rezultat, nagnite napred glavu i pogledajte se u ogledalo. Tako ćete odmah uočiti tamne krugove.
 
  Kozmetika iz frižidera
  1. Najbolji način da osvežite oči je da kolute krastavca ohlađene u frižideru stavite na oči kao masku. Ohlađene filter kesice čaja od kamilice takođe će vam pomoći u kontroli natečenosti očiju, podočnjaka ili umora.
  2. Pomešajte kafenu kašičicu običnog jogurta i kašiku meda. To stavite kao masku na područje oko očiju i posle 15 minuta operite.
 

  Kod lečenja podočnjaka do neke mere može da pomogne masaža očiju, jer ona stimuliše cirkulaciju. Što se tiče krema koje vam obećavaju nestanak podočnjaka, nemojte da se zavaravate reklamama jer krema neće uvek delovati na tamne krugove ispod očiju, a cena im je ponekad preterano visoka. Dobre kreme sprečavaju gubitak vlage, pomažu koži da apsorbuje vlagu iz vazduha, kompenzuju koži prirodne masnoće koje joj nedostaju, stimulišu cirkulaciju