Broj 101
Početna > Lepi i zdravi > PEČURKA IZ "ZEMLJE ČUDA"

Lekovita gljiva reiši

PEČURKA IZ "ZEMLJE ČUDA"

Verovalo se da samo posedovanje „nebeske trave", kako je nazivaju u Kini, produžava život vlasniku

Za Ganodermu lucidum, ili kako je u Japanu zovu ling zi reiši, medicinski lekovitu gljivu i njena čudesna dejstva na obolele, narod Zemlje izlazećeg sunca zna već 4.000 godina. Stari Kinezi, poštovaoci alternativne medicine, obožavaju je i prema njoj gaje izuzetno poštovanje. Nije ni čudo jer ova pečurka ima neverovatne isceliteljske moći i neretko leči i bolesti kojima savremena medicina ne može da doskoči. Bez obzira na to od koje boljke bolujete i koje vas muke muče, Kinezi će vam uvek preporučiti ling zi ili, kako je popularno zovu, nebesku travu.

Jača imunološki sistem
Verovalo se da samo posedovanje gljive Ganoderme lucidum produžava život vlasniku koji je uzgaja. Vekovi korišćenja doneli su joj niz imena kao što su nebeska trava, lek kraljeva, biljka sreće... Ipak, kako god je zvali, to je gljiva iz porodice Ganoderma, koja uglavnom raste na panjevima drveća, a posebno je cenjena ona vrsta ubrana sa panja šljive ili hrasta. Ši Jean Li, čuveni lekar iz dinastije Ming, u svojoj knjizi Bang Ćao Gang Mo navodi da dugoročno uzimanje pečurke reiši omogućava formiranje zdravog tela i organizma, kao i postizanje dugovečnosti. Korišćenjem čudotvorne pečurke jača se imunološki sistem, a može se uzimati svakodnevno, bez ikakvih nuspojava i neželjenih efekata. S obzirom na to da je drvenastog sastava, reiši se ne može koristiti u sirovom obliku, ali se mogu pripremati vegetarijanska jela i čajevi, kao i mnogi lekoviti preparati. U poslednjih 20 godina testirano je dejstvo Ganoderme lucidum preparata i potvrđeno je da ova pečurka leči neurasteniju, nesanicu, kijavicu, razna crevna oboljenja, hepatitis, hronični bronhitis, jetru, srčana oboljenja, alergiju, a delotvorna je i u slučajevima steriliteta. Reiši ima izrazita antivirusna i antibakterijska svojstva, pa može da se upotrebi kao prirodni antibiotik. Polisaharidi reiši pečurke imaju jak antikancerogeni efekat, pa se u svetu koristi i kao zvaničan lek u borbi protiv zloćudnih tumora.
U poslednjih 10 godina ona je i pomoćno sredstvo za oslobađanje od bolova, posebno kada su u pitanju pacijenti oboleli od HIV virusa. Ganoderma može da se koristi kao dopuna za vreme hemoterapije, za ublažavanje propratnih kontraindikacija, kao što su zamor, gubitak apetita i rizik od infekcije.

RECEPT ZA JAČI IMUNITET
Kineska tradicionalna medicina preporučuje upotrebu tri do pet grama sušene Ganoderme dnevno za održavanje dobrog zdravstvenog stanja i 10 do 12 grama za ozbiljnija oboljenja. Najbolje je uzimati je sa vitaminom C, koji organizmu pomaže da bolje apsorbuje lekovite sastojke same pečurke